Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Φαρμακοποιοί: Μετά;



Στο δήμο Βεροίας απ’ ότι τουλάχιστον είδα στον τηλεφωνικό κατάλογο έχει 72 φαρμακεία. Αν ακολουθήσουμε το μοντέλο της Δανίας θα πρέπει σε βάθος λίγων χρόνων να κλείσουν τα 67! Αν πάλι ακολουθήσουμε το συγγενέστερο προς εμάς μοντέλο, δηλαδή της Βουλγαρίας,  θα πρέπει να κλείσουν 29!
Αμέσως μετά τίθεται το ερώτημα: Τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Μια λύση είναι να ξαναγίνουν πραγματικοί φαρμακοποιοί. Πρόσθετα 30 φαρμακοποιοί είναι αμέσως αμέσως 120  έτη σπουδών! Το να τα αφήσεις να χαθούν είναι μια αλόγιστη σπατάλη ανθρώπινου δυναμικού.

Πληροφορίες
Άκουσα πως η φαρμακευτική βιομηχανία,  όσο κι αν έχουν αναπτυχθεί εργαστήρια και βιομηχάνιση, δεν παύει να  στηρίζεται σε πρώτες ύλες που παίρνει από την φύση.  Ορυκτά, φυτά και ζώα.
Οι αναφορές παρακάτω δεν είναι παρά σκόρπιες πληροφορίες που ανακαλώ  στη μνήμη μου και απλά τις χρησιμοποιώ σαν παραδείγματα. Επιτυχημένα αποτυχημένα δεν ξέρω.

Τα ορυκτά
Η πρώτη επαφή μου με το πόσο τεράστιες είναι οι ανάγκες της φαρμακοβιομηχανίας ήταν το νταμάρι κοντά στο Ξηρολίβαδο. Ήθελαν ένα τεράστιο λατομείο για να πάρουν ασβεστόλιθο τον οποίον αλεσμένο θα χρησιμοποιούσαν σαν αδρανή ύλη φαρμάκων. Ο φυσιολατρικό όμιλος, ναι ο φυσιολατρικός όμιλος, ακύρωσε την επένδυση.

Τα ζωικά
Η δεύτερη ήταν η πρώτη ύλη για παρασκευή ηπαρίνης. Όσοι σπάσατε πόδια ή χέρια ξέρετε. Είναι αντιπηκτικό για την αποφυγή θρομβώσεων.( Ενέσιμη μορφή στην κοιλιά). Η πρώτη του ύλη είναι από τα άντερα των γουρουνιών. Ρώτησα χοιροτρόφο και δεν ήξερε τίποτε. Και γιατί να ξέρει σάματις; Με 8 δις φαρμακευτική δαπάνη, διασφαλισμένο ποσοστό κέρδους και κοσκινισμένο ανταγωνισμό ποιος φαρμακοποιός θα καθόταν να ασχοληθεί;

Τα φυτά
Κρόκος:

Φυσικά υπάρχει και η βοτανολογία. Ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα στη φαρμακευτική σχολή. Τα φυτά αποτελούν την βασική πηγή πρώτων φαρμακευτικών υλών. Κι από βότανα άλλο τίποτε στον ευλογημένο τόπο που ζούμε.

Οι ενδιαφερόμενοι και η τοπική κοινωνία
Φυσικά τέτοιου είδους επαγγελματικές εναλλακτικές αφορούν τους φαρμακοποιούς. Αυτοί θα έχουν το πρόβλημα αυτοί θα κληθούν να το λύσουν.
Καλλιέργεια βοτάνων στην Κρήτη(;)
Μπορεί όμως η τοπική κοινωνία να τους βοηθήσει να προσεγγίσουν εναλλακτικές; Μάλλον ναι.  Ένα παράδειγμα έρχεται από την ίδια την Νομοθεσία. Σαν επιχειρηματικές ζώνες μπορούν να ορισθούν και αγροτικές επιχειρηματικές ζώνες όπου μπορούν να γίνουν καινοτόμες αγροτικές καλλιέργειες. Άλλο παράδειγμα θα μπορούσε να γίνει ίσως μια επιχειρηματική περιοχή όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν μόνον sprin up επιχειρήσεις. Δηλαδή επιχειρήσεις με άμεση σχέση με την έρευνα. Δυο ιδέες είναι. Πιθανόν πέρα για πέρα χαζές. Είναι όμως μια κουβέντα που οφείλει να ξεκινήσει. Τώρα.



Όσον αφορά στην κουβέντα μέσω ενός blog, χθες είδα ένα documenter για την εξέλιξη του γραπτού λόγου. Μεταξύ των άλλων είχε και την συνέντευξη ενός call girl (Ελληνιστί βιζιτού). Η τύπισσα λοιπόν είπε ότι  προκειμένου να μοιραστεί τις καθημερινές εμπειρίες από το ενδιαφέρον πλην όμως σκληρό επάγγελμα που είχε διαλέξει άρχισε να τις γράφει σε ένα blog που έκανε.  Στην αρχή μόνον έγραφε. Σιγά σιγά όμως άρχισε να παίρνει απαντητικά σχόλια. Στο τέλος έφτασε να συνομιλεί με ένα τεράστιο αριθμό σχολιαστών των γραπτών της. Καλά εντάξει. Βιζιτού δεν είμαι για να μου στέλνουν σχόλια και απαντήσεις. Θίγω όμως καθημερινά θέματα, σίγουρα πολύ πιο ανιαρά από αυτά που ζει μια ελεύθερη επαγγελματίας πουτάνα, αλλά  αρκετά πιο χρήσιμα. Όπως καταλάβατε εκλιπαρώ για κάποια σχόλιά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!