Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Γέφυρα Κούσιου: Κι αυτήν θα την τελειώσουν (για να «δείξουν έργο»)



Το blog αναφέρθηκε σε δύο από τα έργα που οι υποψηφιούλιδες υπόσχονται ότι θα  συνεχίσουν και θα αποπερατώσουν. Κι αν για το κολυμβητήριο και τον δρόμο τα πράγματα είναι απλά για την γέφυρα υπάρχει μια όντως περίπλοκη κατάσταση.

Η περιπλοκή έχει δύο αφετηρίες.
1.       Το ότι τα χρήματα υπάρχουν ακόμη
2.       Το ότι οι άστοχοι και κατά την γνώμη μου τουλάχιστον παράνομοι χειρισμοί έδωσαν στον εργολάβο το δικαίωμα να μπορεί σήμερα να μας πει «γεια χαρά» χωρίς αυτό να του κοστίσει την εγγυητική των 600.000 € αλλά αντιθέτως να έχει το δικαίωμα να ζητήσει πρόσθετα χρήματα.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα είχε προβλεφθεί και γραφτεί σ’ αυτό το blog πριν δυόμιση χρόνια. Για την ακρίβεια, το ήξερε όλη η πόλη. Όλη πλην του δημοτικού συμβουλίου. Δεδομένου ότι τα μέλη του συμβουλίου μόνον βλάκες δεν είναι, κάτι που φαίνεται από το πόσο καλά τα κατάφεραν στη ζωή τους, τι άλλο από σκόπιμη ζημιά προς την υπόθεση του έργου μπορεί να υποθέσει κανείς; 

Η λύση και το κόστος της
Μετά απ’ αυτά η λύση είναι μονόδρομος. Να φύγει ο εργολάβος και ο δήμος να στραφεί εναντίον του ζητώντας την εγγυητική αλλά και ταυτόχρονα εναντίον όλων των δημοτικών συμβούλων και δημοσίων λειτουργών που ψήφιζαν παράνομα ή υπέγραφαν απερίσκεπτα.
Το να τελειώσει η γέφυρα με ζημιά 1.000.000 περίπου στον δήμο δεν έχει κανένα νόημα. Βέβαια πολλοί μπορούν να αναρωτηθούν: πως γίνεται ενώ υπάρχουν στην άκρη 1 εκ € να χρειάζονται άλλο 1 εκ. Το θέμα είναι απλό. Ο εργολάβος εκτέλεσε μέχρι στιγμής τα εύκολα κομμάτια του έργου. Νόμιμα τους πυλώνες και παράνομα (πρωθύστερα δηλαδή) τα έργα πρόσβασης. Ο όγκος των σκυροδεμάτων που απομένουν να κατασκευασθούν είναι περίπου ο μισός. Η δυσκολία του κομματιού που έμεινε (του οριζόντιου τμήματος δηλαδή) είναι διπλάσια έως πενταπλάσια από το κατασκευασμένο.. «Ζύγωμα» λέγεται στην τεχνική ορολογία. Με βάση τον Νόμο η υπηρεσία οφείλει να απευθυνθεί στον δεύτερο μειοδότη. Μαζί θα δουν τι κατασκευάστηκε και φυσικά θα καθορίσουν νέες τιμές. Με απλά λόγια το ζύγωμα θα χρεωθεί όσο η γέφυρα ολόκληρη.
Η ζημιά λοιπόν είναι απτή και οι δημότες δεν έχουν κανέναν λόγο να την φορτωθούν. Το δίκαιο και λογικό είναι να την φορτωθούν όσοι την προκάλεσαν. Η Δήμαρχος οι Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφιζαν ξεσυλλόγιαστα και παράνομα. 

Πρώτα δίκαιο και μετά κατασκευές
Άρα λοιπόν, για να μην προστεθεί απερίσκεπτα ένα ακόμη άγος στην πόλη αλλά και άχθος στους δημότες οφείλει πρώτα να αποδοθεί δικαιοσύνη και μετά να ολοκληρωθεί το έργο. Αν βέβαια στο διάστημα που μεσολαβήσει ο δωρητής απευθυνθεί σε έναν καλό δικηγόρο και πάρει πίσω τα λεφτά του, τότε ακόμη καλύτερα. Θα έχουμε ένα πλήρες μνημείο κακοδιοίκησης που μπορούμε μέχρι και τουριστικό αξιοθέατο να το κάνουμε. 

Προσοχή παιδιά
Γυρνώντας τώρα στα παλικαράκια  που θα τα «συνεχίσουν και θα τα αποπερατώσουν όλα» τους θυμίζω ότι τα λόγια είναι εύκολα αλλά οι πράξεις οδυνηρές. Και θα τους συμβουλεύσω τέλος να σκέφτονται λίγο πριν ξεφουρνίσουν μεγαλοστομίες. Ζούμε σε χώρα που έχει χρεοκοπήσει εδώ και τρεισήμισι χρόνια. 


ΥΓ. Την ευθύνη των δημοτικών συμβούλων την γνωρίζουν πρώτοι απ’ όλους οι ίδιοι. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που λύσσαξαν να ξανακατέβουν. Ή κάνοντας ξεχωριστό ψηφοδέλτιο ή προσπαθώντας να τρυπώσουν σε άλλα. Ακόμη κι αν μοιράσεις στα 25 τα 600.000 € τα λεφτά είναι πολλά. Το θέμα στην περίπτωση των άλλων υποψηφίων δημάρχων είναι αν πήραν χαμπάρι τι γίνεται. Εκτός κι αν η πρόθεσή τους είναι να βάλουν εμάς τους πολίτες να πληρώσουμε την ζημιά. Έτσι, «για να δείξουν έργο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!