Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Μια δυσλειτουργική εργολαβία, μια επιστολή και ένας Δήμος


Προηγούμενη φάση Τώρα τέλειωσαν οι πιλώνες
Πριν μέρες παρακολούθησα το Δημοτικό συμβούλιο της πόλης μου. Της αγαπημένης μου Βέροιας. Όσα άκουσα για μια γέφυρα που κατασκευάζεται πάνω από τον Τριπόταμο (το ποτάμι που διασχίζει την πόλη) μου δημιούργησαν ερωτηματικά τα οποία ζήτησα να μου τα απαντήσουν η Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών. Τους έδωσα μάλιστα και διορία τριών ημερών. Δεν απάντησαν. Ας δούμε τα πράγματα από κοντά. Πρώτα απ’ όλα την επιστολή.


Στην συνεδρίαση της 16 Νοεμβρίου του 2011 του Δημοτικού συμβουλίου της πόλης, έγινε ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στο υπό εξέλιξη έργο της κατασκευής της Γέφυρας Κούσιου (Κτηνιατρείου) στον Τριπόταμο Βεροίας. Η γέφυρα χρηματοδοτείται από το κληροδότημα των αδελφών Κούσιου. Στην ενημέρωση την συζήτηση και την ψηφοφορία που ακολούθησε ειπώθηκαν συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα παρακάτω.
a.       Ο εργολάβος δεν είναι ικανός να εκτελέσει το έργο το οποίο δεν είχε τίποτε το ξεχωριστό σε σχέση με άλλα της κλάσης του και επ’ αυτού κατατέθηκαν τρείς προτάσεις.
1.      Από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για προσφυγή στο Συμβούλιο δημόσιων έργων.
2.      Από τον Αντιδήμαχο Τεχνικών κ. Αριστομένη Λαζαρίδη για μη προσφυγή στο Συμβούλιο δημόσιων έργων
3.      Από τον πρώην αντιδήμαρχο Δημήτριο Δάσκαλο για έκπτωση του εργολάβου.
Δηλαδή η δημοτική ομάδα της συμπολίτευσης κατέθεσε τρεις προτάσεις διαφορετικές μεταξύ τους!
Στο τέλος ψηφίστηκε η ενδιάμεση «λύση» για την οποία απλώς ψελλίστηκε ότι θα οδηγήσει σε «συναινετικό διαζύγιο» με τον εργολάβο. Απ’ ότι είναι γνωστό στις περιπτώσεις συναινετικού διαζυγίου οι ζημιές επιβαρύνουν και τις δύο πλευρές. Φυσικά κανείς δεν θα τολμήσει να ζητήσει αυτές να επιβαρύνουν το κληροδότημα.  Οπότε θα επιβαρύνουν το Ταμείο του Δήμου Βεροίας. Το ερώτημα λοιπόν τίθεται αμείλικτο.  Ποιός από τον Δήμο έκανε λάθη και γιατί αυτά τα λάθη πρέπει να επιβαρύνουν το Ταμείο του Δήμου και όχι αυτούς που τα έκαναν.
Διευκρινίζεται ότι η επιβάρυνση του δήμου θα προέλθει από το γεγονός ότι ο εργολάβος έχει εκτελέσει το εύκολο τμήμα του έργου και ο αντικαταστάτης του θα ζητήσει δικαίως πολλαπλάσια τιμή μονάδος για τις εργασίες ανωδομής και κυρίως αυτές της κατασκευής του ζυγώματος.
b.       Ο εκπρόσωπος της διαχειριστικής επιτροπής του κληροδοτήματος έκανε κάποιες παρατηρήσεις για την ποιότητα του έργου που παράγεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βεροίας. Είπε κατά λέξη δηλαδή πως τα στελέχη της Υπηρεσίας είναι «ή αδιάφορα και απρόσεκτα ή αδαή ή διεφθαρμένα». Κανείς, ούτε καν ο παριστάμενος προϊστάμενος της Τεχνική Υπηρεσίας, ούτε φυσικά και κάποιος Δημοτικός σύμβουλος ζήτησε τον λόγο από τον άνθρωπο αυτό.
Η παραπάνω συμπεριφορά όμως δίνει σε μένα το δικαίωμα να ρωτήσω αν οι άνθρωποι της υπηρεσίας αυτής είναι αδιάφοροι, ή είναι ακατάρτιστοι ή ακόμη και διεφθαρμένοι. Και τα τρία αποτελούν αντικείμενα, αν μη τι άλλο, διοικητικής εξέτασης.

Γι αυτό και επειδή έχω κάθε έννομο συμφέρον δεδομένου και ότι η ευρωστία του Ταμείου του Δήμου και ο τρόπος με τον οποίο αυτός διοικείται με αφορά,
Ζητώ να με απαντήσετε εκτός τριημέρου
a.       Ποιος θα επιβαρυνθεί την απώλεια των χρημάτων σε περίπτωση «συναινετικού διαζυγίου»
b.       Αν θα εξετάσετε με θεσμικό και διαφανή τρόπο τις καταγγελίες του εκπροσώπου της Διαχειριστικής Επιτροπής του κληροδοτήματος.


Τα σχόλια και η προοπτική
1.       Πρώτα πρώτα ας δούμε το γεφύρι. Προφανώς δεν πρόκειται να ξοδέψουν ούτε ευρώ τζάμπα από το κληροδότημα. Πρόκειται για ένα ποσό γύρω στα 2,500,000 €, (ναι γίνονται ακόμη δωρεές σ’ αυτό το κράτος) η διαχειριστική επιτροπή αποτελείται από τίμιους ανθρώπους και κυρίως ο ένας από τους δωρητές ζει και είναι και ενεργός και δραστήριος.
2.       Δεν ξέρω αν θα τολμήσουν να βάλουν χέρι στο ταμείο του Δήμου. Αν το πράξουν θα ασκήσω τα δικαιώματα μου σαν πολίτης. Θα ζητήσω δικαστική συνδρομή.
3.       Φυσικά μπορεί να ισχυρισθούν πως ότι συνέβη δεν ήταν παρά θέλημα θεού ή κάτι μοιραίο τέλος πάντων. Να αφήσουν τα αστεία κατά μέρος. Ήξεραν καλά ότι οι ξυλότυποι απαιτούσαν ειδική κατασκευή (30 μέτρα ύψος και 5 τόνοι το τετραγωνικό σε μια περιοχή 500 τετραγωνικών μέτρων ήταν αυτά!). Όφειλαν, και φοβάμαι πως γνώριζαν, ότι πριν υπογράψουν έπρεπε να είχαν στα χέρια τους την μελέτη ικριωμάτων συνταγμένη από τον εργολάβο και ελεγμένη από ανεξάρτητο ελεγκτή. Δεν το έπραξαν και γι’ αυτό δεν ευθύνονται ούτε οι δωρητές ούτε οι πολίτες της Βέροιας.

Κι αν το γεφύρι με κάποιον τρόπο τι γλυτώσει και κατασκευαστεί χωρίς παντιότροπες απώλειες το ερώτημα που παραμένει είναι αμείλικτο:
Με ποιο τεχνικό τμήμα θα μπορέσει η Δήμαρχος και οι συνεργάτες τις να εκτελέσουν το μεγάλο έργο που έχουν στο κάδρο τους; Και αναφέρομαι στην Αστική ανάπλαση της Βέροιας, έργο 10.000.000 €, που εκτός των άλλων θα έχει και σκληρές αντιδράσεις εκ μέρους των πολιτών τους οποίους κανείς, για μια ακόμη φορά, δεν ρώτησε.
Νίκος Βασ. Χατζηευστρατίου

7 σχόλια:

  1. H ανάπλαση των 10 μύριων... θυμίζει τα χαμένα λεφτά που δόθηκαν για το τζαμπέ ιντερνετ που είναι ένα τέρας αναξιοπιστίας...
    Επίσης θυμίζει την καταστροφή της πλατείας Ωρολογίου με την διακοπή (αν έχουν το Θεό τους) της κυκλικής πορείας.
    Ακόμα θυμίζει την καταστροφή της Μητροπόλεως...
    Τέλος η περίπτωση της ανάπλασης θυμίζει τους υπουργούς παιδείας.
    Διαχρονικά ο καθένας κάνει ότι του κατέβει, δεν ρωτά κανέναν... μόνο και μόνο για να μείνει στην ιστορία.
    Οι δημοτικοί άρχοντες κάπου έχουν μπερδευτεί... πράγμα που δεν θα τους βγει σε καλό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά θα ήταν ο Δήμος να ασχοληθεί με την ανάπλαση του Τριποτάμου και να αφήσει τις εντελώς άχρηστες και μη ανταποδοτικές προς τον πολίτη, αναπλάσεις δρόμων.
    Είναι ντροπή μια πόλη με ποτάμι να το έχει σε τέτοια κατάσταση, ουσιαστικά αφανές και ανύπαρκτο, ενώ θα μπορούσε να ήταν κόσμημα πανελλαδικά ώστε να δίνει πολλά μεροκάμματα στους Βεροιώτες που τα έχουν τόσο πολύ ανάγκη.
    Αλλά φαίνεται πως τα οράματα τους φτάνουν μέχρι τα πεζοδρόμια και τα κολωνάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ποτάμι δεν μπορεί να αξιοποιηθείεύκολα λένε πολλοί βασιζόμενοι στη μορφολογία της κοίτης (υψόμετρα, κλίσεις).
    Λάθος μέγα!
    Μπορούν κάλλιστα να γίνουν εν σειρά 3-4 μικρά υδροηλεκτρικά!
    Έτσι να καλύπτει ο Δήμος της ανάγκες του σε ρεύμα (π.χ φωτισμός οδών).
    Να στηρίξει ακόμα και άπορες οικογένειες με φθηνό ρεύμα.
    Να μειώσει τα τέλη ύδρευσης/αποχεύτεσης...
    Μέσω των υδροηλεκτρικών θα ομαλοποιηθεί η κοίτη με τις αναβαθμίδες των φραγμάτων, θα δημιουργηθούν πανέμορφες μικρές λίμνες και εν τέλει και για να μην μακρυγορώ, έδαφος προς αξιοποίηση είτε για ιδιωτική πρωτοβουλία είτε για δημοτικές επιχειρήσεις.
    Επίσης και σε συνέχεια των έργων... στην περιοχή ρίψης του Σταυρού θα μπορούσε να δημιουργηθεί εύκολα ένας νέος "Αγ. Νικόλαος".
    Χάθηκαν και συνεχίζουν να χάνονται δεκαετίες ολόκληρες (φανταστείται να μετρήσω σε τετραετίες...)με αποτέλεσμα η πόλη να έχει μαραζώσει χωρίς πλεόν κανένα όραμα, καμία ελπίδα να διαφαίνεται στον ορίζοντα.
    Δύο τετραετίες μαλώνανε οι μνηστήρες της τοπικής εξουσίας για την Μητροπόλεως.
    Ε δεν διακαιούνται άλλες δύο η Ανοίξεως και η Βενιζέλου?
    Τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα που έλεγε ο Γαργανουράκης στο ομώνυμο άσμα.
    Και παραφράζοντας τα λόγια και τα έργα τα χαμένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αστική ανάπλαση ως φαίνεται θα γίνει.
    Αλλά ακόμα και η μελέτη και κατασκευή της είναι ξεπερασμένη.
    Αφενός είναι ξεπερασμένη διότι είναι απλά μια διαπλάτυνση πεζοδρομίων που της δόθηκε το πιασάρικο όνομα της Αστικής Ανάπλασης.
    Αφετέρου επειδή πολύ μα πολύ απλά, δεν δίδεται καμία εντελώς μέριμνα για ποδηλατόδρομο (ενώ θα μπορούσε εύκολα) που είναι η πλέον επικρατούσα τακτική ανά τον πλανήτη και σε όλες τις σύγχρονες και ανθρώπίνες πόλεις (Βέροια Ανθρώπινη Πόλη - για να μην ξεχνιόμαστε).
    Με λίγα λόγια μια οπισθοδρομική μελέτη που θέλει να αυτοαποκαλείται έργο πνοής.
    Αστεία πράματα δηλαδή για λαική κατανάλωση με μηδενικό όφελος.
    Εκτός αν εννοείται από τους δημοτικούς άρχοντες όφελος η προέκταση των τραπεζοκαθισμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Ανώνυμε. Ευχαριστώ για τα σχόλιά σου. Αλλά γιατί τα στέλνεις όλα σ΄αυτήν την ανάρτηση; Έχω κάνει ήδη δυο τρεις αnαρτήσεις για τις "αστικές αναπλάσεις".
    Εν πάση περιπτώσει συμφωνώ μαζί σου και ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νίκο έχεις δίκιο.
    Ζητώ συγγνώμη καθώς δεν είμαι πολύ εξοικιωμένος με τα pc.
    Αν θέλεις μπορείς να μεταφέρεις τα σχόλια στη σωστή ανάρτηση.
    Ευχαριστώ πολύ για την δυνατότητα του ηλεκτρονικού βήματος και εύχομαι ολόψυχα καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!