Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Ανταποδοτικότητα των τελών του ΤΟΕΒ

Ζούμε σε αγροτική περιοχή, η γη της οποίας (ως επί το πλείστον) προέκυψε από μια εκτεταμένη αποξήρανση. Έπεσε στο μάτι μου σε ένα κείμενο το οποίο αναφερόταν στην λειτουργία του ΤΟΕΒ. Δεν μπορώ να ξέρω αν οι συντάκτες του κειμένου που ισχυρίζονται μάλιστα ότι έχουν συγκροτήσει και "κίνημα" έχουν δίκαιο ή άδικο ή αν αυτά τα οποία αναφέρονται σ' αυτό  έχουν εφαρμογή στην περιοχή μας.
Το κείμενο παρατίθεται με συστολή με σκοπό τον προβληματισμό σαν κάτι που μπορεί να σημαίνει και κάτι. Γι αυτό ακριβώς δεν παρατίθεται ολόκληρο. Όποιος θεωρεί ότι 'εχει λάθος στόχευση ας μου το πι να το κατεβάσω.

Κίνημα για την ανταποδοτικότητα των τελών και για τον εκδημοκρατισμό  των ΤΟΕΒ
Οι ομάδες που συμμετέχουν, καλούν όλους όσους έχουν σχέση με τοπικούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων, να διεκδικήσουν τα δικαιώματα που οι νόμοι και το σύνταγμα, μας δίνουν:
Η πάγια εισφορά των ΤΟΕΒ,  είναι  ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ

Όπως είναι γνωστό, όλοι όσοι έχουν κάποια στρέμματα γης σε αρδευόμενη  από τους ΤΟΕΒ περιοχή, πληρώνουν  πάγια εισφορά. Αυτή η εισφορά, το λεγόμενο ΠΑΓΙΟ ΤΕΛΟΣ, το εισπράττουν οι ΤΟΕΒ,  για να μπορέσουν με αυτά τα χρήματα, να χρηματοδοτήσουν τις αποστραγγιστικές υπηρεσίες που μας προσφέρουν και το αντίστοιχο μέρος των εξόδων διοίκησης.
Στην πράξη όμως, οι περισσότεροι παίρνουν τα χρήματα και ένα ελάχιστο μέρος το χρησιμοποιούν στο αποστραγγιστικό δίκτυο. Το –συντριπτικά- μεγαλύτερο κομμάτι, το χρησιμοποιούν σε άλλες δαπάνες.
Η νομοθεσία όμως, είναι σαφής. Η αρχή της ανταποδοτικότητας, δεν αποτελεί μόνο βασική αρχή του διοικητικού δικαίου. Υπάρχουν συγκεκριμένα νομοθετήματα που υποχρεώνουν την διοίκηση να ακολουθεί την συγκεκριμένη αρχή. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε  την εγκύκλιο 605/3-1-2007 του υπουργείου Εσωτερικών, την Γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ 69/2008 - Διάθεση εσόδων των Ο.Τ.Α που προέρχονται   από ανταποδοτικά τέλη στις 15/4/2008, και την  64871/15-11-2007 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας & Οικονομικών (2253 Β’), σύμφωνα με την οποία   « τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα καλύπτουν υποχρεωτικά τις δαπάνες των αντίστοιχων υπηρεσιών, αλλά δεν υπερβαίνουν το ύψος των δαπανών αυτών, γιατί διαφορετικά  υποκρύπτεται φορολογία, πράγμα το οποίο είναι αντίθετο με το χαρακτήρα των υπηρεσιών αυτών, ως ανταποδοτικών». Τελευταία μάλιστα, άλλο ένα έγγραφο υπενθυμίζει στην τοπική αυτοδιοίκηση την ανταποδοτικότητα των τελών ( υπουργείο εσωτερικών αι 50106/ 31-12-2013). 
Είναι η εποχή που οι περισσότεροι ΤΟΕΒ, ανά την Ελλάδα,  εγκρίνουν τους απολογισμούς του προηγούμενου έτους και  ψηφίζουν   τους προϋπολογισμούς.
Είναι ευκαιρία λοιπόν, όλοι οι έχοντες κάποιο χωράφι, καλλιεργητές και μη, να απαιτήσουμε να ισχύει η αρχή της ανταποδοτικότητας σε όλο τις πράξεις της διοίκησης των ΤΟΕΒ.
Καλούμε όλους,  να απαιτήσουν με την συμπεριφορά τους, να γίνουν δεκτά τα δικαιώματα  που απορρέουν  από  το Σύνταγμα, τους  νόμους  και τις γενικές  αρχές του διοικητικού  δικαίου.
Μπορούμε π.χ. με αιτήσεις μας, να ζητήσουμε πλήρη αιτιολόγηση της αρχής της ανταποδοτικότητας στους ισολογισμούς-αποτελέσματα χρήσης-προϋπολογισμούς των ΤΟΕΒ.
Αν δεν ξεσηκωθούμε όλοι μαζί, θα πληρώνουμε χρόνια και χρόνια τα χαράτσια τους και δεν θα μπορούμε να ανασάνουμε ποτέ.
Ας θυμηθούμε όλοι. οτιδήποτε πληρώνουμε στους ΤΟΕΒ, πρέπει να είναι ανταποδοτικό. Που σημαίνει ότι : Τα τέλη αυτά για να είναι νόμιμα πρέπει να ικανοποιούν συγκεκριμένα κριτήρια. Πρέπει α) να προσδιορίζεται το έργο ή οι υπηρεσίες που πρόκειται να παραχθούν, β) να ορίζεται  ο κύκλος των ωφελουμένων προσώπων, που υποχρεούνται στην καταβολή των τελών, χωρίς η ωφέλεια να διαχέεται σε αόριστο αριθμό προσώπων και γ) να παρατίθενται συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με τα έργα ή τις υπηρεσίες, όπως προϋπολογισμοί, τεχνικές εκθέσεις κλπ.
Η διερεύνηση όσων περιπτώσεων έχουμε υπόψη μας,  αποκαλύπτει, συχνά, την έλλειψη συνδρομής των νομίμων  προϋποθέσεων για την επιβολή των εν λόγω τελών. Ας ζητήσουμε λοιπόν  όλοι, να μας αιτιολογήσουν οι ΤΟΕΒ, αλλά και οι εποπτεύοντες οργανισμοί, δηλαδή οι Δήμοι, αν τηρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!