Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Παρατηρήσεις και προτάσεις για την κατάρτιση των επιχειρησιακών προγραμμάτων των περιφερειών

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα αποτελεί τον οδικό χάρτη για την πολύπλευρη ανάπτυξη της Περιφέρειας. Περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια
- πώς θα θέλαμε να είναι η περιφέρεια μας σε τρία χρόνια
- ποιες είναι οι ανάγκες και οι προτεραιότητες της περιφέρειας
- ποια πράγματα μπορούν να γίνουν στη συγκεκριμένη συγκυρία, με τα υπάρχοντα μέσα και με την κυρίαρχη πολιτική βούληση της διοίκησης της περιφέρειας.
Τα επιχειρησιακά προγράμματα που καταρτίσαμε είναι βέβαιο ότι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και τις ανάγκες, κύρια λόγω της υποχρηματοδότησης. Είναι πολύ λίγα χρήματα για να αντιμετωπίσουν κοινωνικές ανάγκες και να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη που αποτελεί και το κύριο ζητούμενο.
Η υποχρηματοδότηση είναι βέβαια σημαντικό πρόβλημα, αλλά δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Πρώτον πρέπει να εκφραστεί κεντρικά η απαίτηση και η διεκδίκηση για την πλήρη απόδοση και την ομαλή ροή των θεσμοθετημένων πόρων.  Δεύτερον να γίνει σωστή ιεράρχηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και απόδοση των πόρων. Και τρίτον και σημαντικότερο να αναζητηθούν εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης.
Να στραφούμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα που προέρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία, τις κοινοτικές πρωτοβουλίες και τα ανταγωνιστικά προγράμματα. Η περίοδος 2007-2013 έχει χαρακτηριστεί ως περίοδος της «Ευρώπης των Πόλεων και των Περιφερειών».
Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν σε επίπεδο περιφέρειας κατάλληλες υποστηρικτικές δομές. Υπηρεσίες και στελέχη με:
-         Καλή γνώση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών οργάνων
-         Σύστημα παρακολούθησης χρηματοδοτικών προγραμμάτων
-         Συμμετοχή και συνεργασία σε δίκτυα και κοινοτικά όργανα.
Εμείς, οι πρώτοι εκλεγμένοι της Αιρετής Περιφέρειας, αναλάβαμε ένα μεγάλο έργο, να καθιερώσουμε, να στερεώσουμε και να αναπτύξουμε έναν καινούργιο θεσμό που έχει πολλές ανάγκες αλλά και πολλές δυνατότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!