Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Η αίτηση του πολίτη και η "μήνυση" του αντιδήμαρχου (Ενημέρωση))


Την 8/8/11 κατέθεσα αίτηση στον Δήμο Βεροίας ζητώντας να μάθω γιατί, παρ’ όλη την αντίθετη απαίτηση του ισχύοντος νόμου, μόνον δύο από τους δέκα περίπου υπόχρεους αιρετούς δημοσίευσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο διαδίκτυο.


Το αίτημα στηρίχτηκε στον πρόσφατο Νόμο του Καλλικράτη αλλά και σε ένα σύμπλεγμα διατάξεων από τις οποίες η παλιότερη μετρά ήδη εννιά χρόνια ζωής.

Το σκηνικό

Τελικά το ενδιαφέρον δεν ήταν στην αίτηση. Ήταν στο σκηνικό. Το έγγραφο παραλήφθηκε από τον υπεύθυνο Διευθυντή . Με την πρώτη ανάγνωση μου είπε ότι ο Νόμος είναι λάθος και ότι εν πάση περιπτώσει δεν έθετε χρονικούς περιορισμούς για το πότε θα γινόταν η δημοσιοποίηση. Ακόμη πως η ανάρτηση στο διαδίκτυο της περιουσίας μιας μερίδας των αιρετών δεν πρόσθετε τίποτε δεδομένου ότι αυτοί ούτως ή άλλως καταθέτουν τέτοια δήλωση σε άλλη επιτροπή.

Η παράσταση

α[πό την πρώτη σελίδα του site του Δήμου Βέροιας
Εκεί όμως ήταν παρών και κάποιος αντιδήμαρχος  ο οποίος, απ’ ότι φάνηκε, ενοχλήθηκε τα μάλα. Χωρίς ιδιαίτερη εισαγωγή με πληροφόρησε ότι αυτός δεν πρόκειται να αναρτήσει κανέναν κατάλογο στο διαδίκτυο και μάλιστα πως έστειλε γράμμα (σε ποιούς δεν κατάλαβα) στο οποίο τους πληροφορούσε  την άρνησή του. Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Μου είπε ότι ο λόγος της άρνησής του ήταν το ότι είχε μεγάλη περιουσία, την οποία τόνισε πως κέρδισε ο ίδιος με την δουλειά του, και γι αυτό φοβόταν να την εκθέσει στα μάτια του κάθε εγκληματία μετατρέποντας τον εαυτό του σε υποψήφιο θύμα κακόβουλης ενέργειας. Συμπλήρωσε ότι έχει πέντε αυτοκίνητα τα οποία μάλιστα θα μπορούσε να τα βάλει να κάνουν παρέλαση στην οδό Μητροπόλεως. Φυσικά με ρώτησε γιατί νοιάζομαι τόσο για να μάθω πόσο πλούσιος είναι. Κρατώντας την ψυχραιμία μου, τι άλλο θα μπορούσα να κάνω, του είπα πως πριν μερικά λεπτά είχα μιλήσει με τον προϊστάμενο του λογιστηρίου του Δήμου  της Λάρνακας στην Κύπρο ο οποίος μου έδωσε κοστολογικά στοιχεία σε σχέση με το εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών. Εκεί πληρώνουν 54 €/τόνο ενώ εδώ σε ίδιο εργοστάσιο, του ίδιου ιδιοκτήτη θα πληρώνουμε 127 €/τόνο. Λογικό λοιπόν είναι να κάνω το παν για να μάθω που πάνε τα λεφτά μου. Τότε σε μια έκρηξη θυμού με απείλησε ότι θα μου κάνει μήνυση. Φυσικά δεν εξήγησε τον λόγο. Αμέσως μετά άλλαξε την απειλή. Απευθυνόμενος σε μένα με υποκοριστικό με φοβέριξε ότι θα παραιτηθεί.

Τα συμπεράσματα

Ταράχθηκα λίγο. Φεύγοντας έκανα μερικές σκέψεις που θα ήθελα να μοιρασθώ.    

  1.  Κατ’ αρχήν αν ο Νόμος είναι λάθος ή δυσλειτουργικός δεν αρνείσαι να τον τηρήσεις. Κάνεις ένα υπόμνημα μόνος σου ή καλύτερα μαζί με όλους τους δημοτικούς συμβούλους, καταλήγεις σε ένα ψήφισμα το οποίο προωθείς προς την Νομοθετική εξουσία, δηλαδή το Πρόεδρο της Βουλής, του βουλευτές της περιφέρειάς σου και το Υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας με επιχειρήματα να αλλάξει το Νομοθέτημα. Όλο ή σε κάποια του σημεία. Απευθύνεσαι και σε άλλα δημοτικά συμβούλια. Δεν μπορεί δεν θα είσαι και ο μόνος που βλέπει το λάθος! Αν βέβαια είσαι ο μόνος τότε το ρίχνεις στη αυτοκριτική.
  2. Αν θέλεις να κρύψεις την περιουσία σου δεν λες δημοσίως στον πρώτο τυχόντα, με τον οποίο μάλιστα μιλάς για πρώτη φορά στη ζωή σου, ότι είσαι λεφτάς και έχεις πέντε αυτοκίνητα! Γιατί αν αυτό το σου γίνει συνήθεια δεν θα χρειασθεί το διαδίκτυο για να πληροφορηθούν οι κακοποιοί ποιος είσαι και τι κατέχεις!
  3. Το ότι έχεις λεφτά δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα ξοδεύεις σε δικηγόρους κάνοντας μηνύσεις σε όποιον πολίτη θέλει να μάθει γιατί πρέπει να πληρώνει διπλάσια από τον Κύπριο και δεκαπλάσια από τον Γερμανό για την ίδια Υπηρεσία! Του εξηγείς ή διορθώνεις το λάθος.
  4. Τέλος όταν συναντιέσαι για πρώτη φορά με έναν άνθρωπο δεν απευθύνεσαι σ’ αυτόν με υποκοριστικό για να του δείξεις πόσο σπουδαίος είσαι. Έτσι πετυχαίνεις απλά το αντίθετο.

           



Η τέχνη του πολέμου και το σπορ του κυνηγιού

Κι’ αν τα παραπάνω ήσαν λίγο πολύ αναμενόμενα, η αντίδραση φίλων με τους οποίους μοιράζομαι σκέψεις και απόψεις ήταν διαφορετική και μάλλον απρόσμενη. Ο ένας μου είπε πως «έκαψα το θέμα», κάποιος άλλος πως έχασα το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Λες είχαμε στήσει ενέδρα σε αγριογούρουνα. Το θέμα είναι ότι ποτέ δεν συμπάθησα το κυνήγι. Για μένα δεν είναι παρά μια μονοδιάστατη και σπάταλη απασχόληση. Αντίθετα με έλκει ιδιαίτερα η ιδέα του πολέμου. Ο πόλεμος παρ’ ότι χειρίζεται κατά βάση τα ίδια εργαλεία με το κυνήγι, διαφέρει ως προς την διαχείριση των στόχων του. Σ’ αντίθεση με το κυνήγι, όπου ο σκοπός είναι διατυπωμένος εδώ και χιλιετίες, στον πόλεμο η διατύπωση σαφών, πραγματοποιήσιμων και κατανοητών στόχων είναι μια διαδικασία τόσο λεπτή και πολύπλοκη, όσο και αποφασιστική για την έκβασή του. Κι ενώ στο κυνήγι, που είναι ένα σπορ, η σπατάλη χρόνου και ενέργειας είναι αυτοσκοπός, στην τέχνη του πολέμου το ζητούμενο είναι η επίτευξη αντικειμενικών σκοπών με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή  δηλώνω ότι δεν έχω κανέναν σκοπό να προκαλέσω αδιακρίτως την δίωξη των συμπολιτών που ανέλαβαν δημόσια αιρετά καθήκοντα. Να βελτιώσω την συμπεριφορά τους θέλω. Η αίτηση που κατέθεσα θα καθαρίσει το τοπίο. Όσοι έκαναν την πάπια, θα αναρτήσουν τις δηλώσεις τους, όσοι έχουν πραγματικό πρόβλημα θα παραιτηθούν και κα΄να δυο βουτηγμένοι στην αλαζονεία τους δεν θα κάνουν τίποτε. Οι αναρτήσεις και οι παραιτήσεις είναι ο αντικειμενικός σκοπός. Ο απώλειες θα περιορισθούν σε λίγους αναλώσιμους οιηματίες. 

Ενημέρωση  18/08/11 Στη λίστα προστέθηκε και η Αντιδήμαρχος  Ελισσάβετ Αρχοντάκη Έτσι σήμερα τρεις έχουν αναρτήσει τα περιουσιακά τους στοιχεία στο site του Δήμου της Βέροιας
Ενημέρωση 04 09 11. Και ο κ Παύλος Παυλίδης πρόσθεσε την ανάρτηυσή του
Ενημέρωση 05 09 11. Η κ Βαρβάρα Σταυροπούλου ανάρτησε τα περιουσιακά της στοιχεία, ως όφειλε. 
Ενημέρωση 08 09 11. Και ο κύριος Γιώργος Μιχαηλίδης
Ενημέρωση 11 09 11. Η κ, Δήμαρχος Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου και ο Κύριος Τηλέμαχος Χατζηαθαμασίου ανάρτησαν περιουσιακά στοιχεία τους ως όφειλαν
Ενημέρωση 14 11 11 Ο κ. Αντώσης Καγκελίδης πρόσθεσε την ανάρτησή του
Ενημέρωση 21 12 11 Ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος πρόσθεσε την ανάρτησή του

2 σχόλια:

  1. ....ΑΤΟ ΠΑ ΝΤΟ ΕΝ ;
    ΟΙΗΜΑΤΙΕΣ ΑΠΌ ΤΟ ΟΙΩ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι όταν λές πολλά λες και ανοησίες. Ευτυχώς που ζω σε συντεταγμένη κοινωνία όπου με διορθώνουν και γίνομαι καλύτερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!