Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Το μυστικό του χαμογελαστού μας αντάρτη


 Μου ήταν ανέκαθεν συμπαθής. Μου θύμιζε τον μεσήλικα οικογενειάρχη που κατεβάζει νωρίς το πρωί τη σακούλα με τα σκουπίδια. Αυτόν που όταν διασταυρώνονται τα βλέμματά σας σε κοιτά και λίγο αμήχανα αλλά ανοιχτόκαρδα σου λέει «καλημέρα σας». Και σήμερα μου τον θυμίζει αν και τέτοιους οικογενειάρχες δύσκολα βλέπεις πια. Τον είχαν τοποθετήσει λοιπόν πατιναρισμένο  και χαμογελαστό αρκετά ψηλά σε ένα ογκώδες για τον χώρο βουναλάκι που θύμιζε τα τραχιά βουνά της πατρίδας μας. Εκεί που το πρωτότυπό του έδωσε μάχες για την πατρίδα πολεμώντας τους Γερμανούς κατακτητές. Αυτό τουλάχιστον ήταν το κεντρικό αφήγημα. Πιθανόν αυτό να ήθελε και ο δωρητής του (Κλέων Παπανίδης)

Παλιά
Μετά είχαμε τις αστικές αναπλάσεις που προκάλεσαν καθαίρεση και ανατοποθέτηση του αγάλματος. Στην αρχή μου άρεσε έτσι όπως τοποθετήθηκε πάνω σε ένα πολύ πιο χαμηλό και κομψό βάθρο. Ο τύπος έγινε πιο κοντινός άρα και πιο ανθρώπινος. Είχε κατέβει από το βουνό. Έλα όμως που αυτή η κάθοδος στον κόσμο των καθημερινών σουλατσαδόρων, αποκάλυψε και ένα του μυστικό. Το ταμπελάκι στο μπερέ

Εθνόσημο; Τι να σε πω. Μη ρωτάς
Για παραπάνω λεπτομέρεια πάτα το να μεγαλώσει
  Ο χαμογελαστός αντάρτης τελικά δεν ήταν ο αντάρτης όλων μας! Το ταμπελάκι ευδιάκριτο πλέον από κοντά,  μας έλεγε (και εξακολουθεί να μας λέει) ότι είναι ΕΛΑΣίτης. Όπως πολλοί Έλληνες της γενιάς του αλλά όχι όλοι


Όσον αφορά στις αντιστασιακές οργανώσεις κατά την διάρκεια της κατοχής με βάση την Βικιπαίδια ήσαν:

Δεν ξέρω πόσες από τις παραπάνω οργανώσεις είχαν σώματα στα βουνά, άρα και αντίστοιχους με το μοντέλο του Βεροιώτη γλύπτη αλλά το μνημείο αυτό, έτσι τουλάχιστον όπως είναι σήμερα, αδικεί και διχάζει.








Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Θα ήταν γελοίο να προτείνει κανείς να ξηλωθεί το ταμπελάκι. Πιστεύω πως ούτε ο δωρητής θα το ήθελε. (Νομίζω πως έχει πεθάνει εδώ και καιρό. Αν ζει του ζητώ συγγνώμη). Θα μπορούσαμε όμως να προσθέσουμε μερικά ταμπελάκια με θυρεούς κι άλλων αντιστασιακών οργανώσεων στο μπερέ ή έστω στο μανίκι του αγάλματος…
…και να διορθώσουμε λανθασμένες ή έστω μονομερείς αναγνώσεις της ιστορίας μας.

4 σχόλια:

  1. Το πρόβλημα, για να ευχαριστηθεί ο Βεροιώτης συγγραφέας του κειμένου, δεν είναι το ταμπελάκι στον μπερέ, αλλά το κονσερβοκούτι που ξέχασαν να βάλλουν ώστε να φαίνεται ότι πρόκειται για εαμοβούλγαρο κομμουνιστοσυμμορίτη. Ας το προσθέσει ο ίδιος για να διορθώσει την ιστορική αστοχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να το βάλω λοιπόν. Χωρίς όμως γενικότερη συναίνεση θα πάνε και θα το αφαιρέσουν. Άρα όπως και να έχει το πράγμα πρέπει να προκληθεί διάλογος. Εξάλλου η τέχνη και ουσία της πολιτικής είναι η νομοθέτηση που λέει και μέγας φιλόσοφος. Στη νομοθέτηση (ή έστω στη θεσμοθέτηση σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου) αυτό που είναι κυρίαρχο είναι ο λόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσωπικά δεν βρίσκω καθόλου συμπαθή τον κυριούλη με τον μπερέ. Δεν βλέπω εξάλλου το λόγο ύπαρξης αυτού του αδριάντα τη στιγμη που όχι μόνο η πόλη μας αλλά και όλη η χώρα είναι γεμάτη με μνημεία της Εθνικής Αντίστασης! Και φυσικά πρόκεται για τα ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.
    Η θέση του κυριουλη αυτου είναι στο χυτήριο και ευχαριστως να γινω δωρητης για την ανακυκλωση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου θυμίζει την άποψή μου για την ΕΡΤ. Πριν όμως μπούμε στη λύση του χυτηρίου θεωρώ ότι θα έπρεπε να ασχοληθούμε με πολύ πιο ελαφρά αλλά και πολύ πιο επικίνδυνα πράγματα. Δες σε παρακαλώ εδώ: https://vlepontaske.blogspot.com/2018/07/blog-post_16.html
      Και μετά πες μου: Είναι δυνατόν να βρω στη Βέροια 25 συμπολίτες μου να υπογράψουν πως ζητούν την αλλαγή της ονοματοθεσίας των δύο δρόμων που αναφέρονται;

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!