Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Από το βιβλίο - "Ζητείται ένα θαύμα για την Ελλάδα."

Ημερολόγιο ενός προεδρικού απεσταλμένου, 20 Ιανουαρίου - 27 Φεβρουαρίου 1947
Paul A. Porter
Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, 2008 - 300 σελ.
ISBN 978-960-7800-17-6,


"[...] η πρώτη ημέρα εργασίας στην Αθήνα επιβεβαιώνει τις εντυπώσεις που αποκομίζει κανείς διαβάζοντας τις αναφορές και τα έγγραφα στην Ουάσινγκτον. Έχουμε ένα φτωχό λαό με μια ανίκανη κυβέρνηση και ένα πολιτικό σύστημα το οποίο απαιτεί από τους υπουργούς να έχουν ως κύριο μέλημά τους την παραμονή στο αξίωμα, παραμελώντας τα προβλήματα της ανοικοδόμησης και την επαναδραστηριοποίηση του εμπορίου και των συναλλαγών".
"Δεν υφίσταται εδώ κράτος σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Αντ' αυτού υπάρχει μια χαλαρή ιεραρχία ατομιστών πολιτικών, μερικών χειρότερων από άλλους, που είναι τόσο απασχολημένοι με τον ατομικό τους αγώνα για εξουσία που δεν έχουν το χρόνο, αν υποθέταμε ότι είχαν την ικανότητα, να αναπτύξουν μια οικονομική πολιτική".[...]

«Η Ελλάς είναι η πλέον ιδιότυπος χώρα του κόσμου. Είναι η μόνη που συνεχίζει την καταστροφήν των υλικών αγαθών της, ενώ όλαι αι άλλαι χώραι ανοικοδομούνται. Η μόνη που έχει εκτάκτους πολεμικάς δαπάνας εν καιρώ ειρήνης. Η μόνη που ενώ αδυνατεί να μισθοδοτήση τους υπαλλήλους της, διορίζει συνεχώς νέους.

Η μόνη χώρα όπου τα βάρη της καταστροφής ερρίφθησαν εις τους εξαντλημένους ώμους των οικονομικώς ασθενών και αφέθη άθικτος η οικονομική ολιγαρχία. Η μόνη που δεν έχει συνείδησιν των προβλημάτων της, ούτε απασχολείται με αυτά. Η μόνη εν Ευρώπη, που παρουσιάζει καθαρώς αποικιακήν κλιμάκωσιν, ώστε να χωρίζει άβυσσος την απέραντον μάζαν του λαού από μίαν προνομιούχον μειοψηφίαν. Η μόνη, όπου τα πάντα γίνονται χωρίς πρόγραμμα και όπου δεν λαμβάνονται υπ” όψιν τα συμφέροντα του συνόλου [...]».

«Ποτέ άλλοτε δεν έχω δει διοικητική δομή που να είναι, λόγω ανικανότητας και αναποτελεσματικότητας και μόνο, τόσο απαράδεκτη. Απλούστατα, δεν είναι δυνατόν να βασιστεί κανείς, ότι η δημόσια διοίκηση θα φέρει εις πέρας ακόμα και τις πιο απλές λειτουργίες μιας κυβέρνησης – την είσπραξη φόρων, την εφαρμογή οικονομικών κανόνων, την επισκευή των δρόμων».

«Πίσω από την κυβέρνηση υπάρχει μια μικρή εμπορική και τραπεζική κλίκα [...]. Αυτή η κλίκα είναι αποφασισμένη, πάνω απ” όλα, να προστατεύσει τα οικονομικά της προνόμια όποιο κι αν είναι το κόστος σε ό,τι αφορά την οικονομική υγεία της χώρας. Τα μέλη της θέλουν να διατηρηθεί ένα φορολογικό σύστημα που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους».

____________________________________

Η αναφορά αυτή για την Ελλάδα έγινε το έτος 1947 - Άλλαξε τίποτε από τότε μέχρι σήμερα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!