Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Δικαστήρια και πάλι.



00-0085-4-486Όποιος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τιw προκλήσεις του μέλλοντος κλαίει με ηχηρά αναφιλητά για το παρελθόν που έφυγε. Συχνά  άδικα, γιατί το μόνο παρελθόν που έχει αξία είναι αυτό που μπορεί να σου διδάξει πώς να πορευτείς στο μέλλον. Τέλος πάντων. Αποδίδεται ανακοινωθέν του Συλλόγου «Ανθρώπινο Δυναμικό» με (σχετικά σκληρά) σχόλια του Blogger.
Το κείμενο πάρθηκε από το Verianet

Πωλητήριο στην Ιστορία της πόλης;
Τετάρτη, 26 Μάρτιος 2014

Φρούδες αποδείχτηκαν οι ελπίδες που προέκυψαν από το προσωρινό πάγωμα της πώλησης των πρώτων 28 ακινήτων του Δημοσίου που εντάχθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ. Το «πράσινο φως» που έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, για πώληση τους στις Eurobank Properties και Εθνική Πανγαία και μίσθωση από το ελληνικό δημόσιο, εντείνει την ανησυχία μας για το μέλλον του Δικαστικού Μεγάρου Βέροιας και του πρώην Δικαστικού Μεγάρου.

Τα δύο κτίρια, το ένα υπερσύγχρονο στολίδι που μόλις πέρυσι εγκαινιάστηκε, το άλλο ιστορικό μνημείο της πόλης, βρίσκονται στη λίστα της εκποίησης. Οι τελευταίες λοιπόν εξελίξεις επιβεβαιώνουν τους φόβους μας, ότι αργά ή γρήγορα, αμφότερα θα αποτελέσουν κομμάτι μίας πολιτικής που στρέφεται εναντίον του κοινού συμφέροντος. Η κυβέρνηση βαφτίζει επένδυση το ουσιαστικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με σκανδαλώδεις διαδικασίες, για τις οποίες τοποθετούμαστε εδώ και μήνες μέσω των ανακοινώσεών μας, στις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε αλλά και σε πρόσφατη παρέμβαση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, συμμετέχοντας και στηρίζοντας σχετικό αίτημα που κατατέθηκε από το Δίκτυο Δράσης Φορέων Ημαθίας.

Εδώ αναδύεται το πρώτοι ερώτημα σε σχέση με το νέο δικαστικό μέγαρο: Θα πάψει να χρησιμοποιείται σαν δικαστήριο; Θα το πάρει οι αγοραστής του και θα φύγει; Ε λοιπόν ναι. Υπάρχει ανάγκη ρευστού, πουλάμε το σπίτι μας και μένουμε σ’ αυτό με νοίκι. Σώζουμε την αξιοπρέπειά μας και ξαναφτιάχνουμε την ζωή μας. Αυτή είναι η λογική του νοικοκύρη που έκανε κάποια λάθη ή του ήρθαν κάποια πράγματα ανάποδα. Τι θέλει το «Δίκτυο Δράση φορέων Ημαθίας»; Να μην πουληθεί κανένα κτήριο και να μας μείνουν τα ακίνητα μαζί με ένα τεράστιο χρέος το οποίο θα πληρώσουν με τόκους τα παιδιά μας. Και συμπεραίνει κανείς πως η άποψή τους είναι να το πληρώσουν τα παιδιά μας διότι αν τα λυπόντουσαν θα το πλήρωναν οι ίδιοι ιδρύοντας ένα αντίστοιχο "δίκτυο αποπληρωμής δημόσιου χρέους" ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. 

Πέρα όμως από το πολιτικό κομμάτι, η περίπτωση του πρώην Δικαστικού Μεγάρου αποτελεί μείζον ζήτημα για την ιστορία της πόλης. Από την Οθωμανοκρατία, οπότε και χτίστηκε για να αποτελέσει το πρώτο διοικητήριο της πόλης, μέχρι πριν ένα χρόνο που λειτουργούσε, δίνοντας ζωή στην γύρω περιοχή, το κτίριο της πλατείας Ωρολογίου συνδέεται με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της Βέροιας.

Για να έρθουμε στο παλιό κτήριο. Κτισμένο το 1895 περίπου από τα υλικά που προήλθαν από την καθαίρεση του πύργου του 14ου αιώνα. Τι θέλουμε από αυτό; Να συνεχίσει να δίνει ζωή στην περιοχή όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται το «δίκτυο» (άκου ‘κει δίκτυο). Αν ναι να ορίσουμε τώρα βαθμούς προστασίας ως διατηρητέο  και περιορισμούς χρήσης. Αυτό είναι θεσμοθετημένο δικαίωμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έτσι και το κτίριο, η χρήση του αλλά και η οικονομική επίδραση στην γειτονία του θα συντηρηθεί. 

Σήμερα λοιπόν, ανήμερα της εθνικής επετείου, την ώρα που οι ελληνικές σημαίες κυματίζουν στα μπαλκόνια των Βεροιέων, η σημαία του ιστορικού αυτού κτιρίου -σύμβολο κυριότητας του ελληνικού δημοσίου- έχει υποσταλεί εδώ και καιρό. Μαζί της, παρέσυρε κάθε έννοια προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος, υπέρ των ελαχίστων και σεβασμού των ιστοριών που έχει να διηγηθεί αυτό το κτίριο, υπέρ μίας «αξιοποίησης» που αναμφισβήτητα θα προσπαθήσει να σβήσει το ιστορικό του αποτύπωμα.

Άκου δε «δίκτυο»: Αν πράγματι νοιάζεσαι βάλε το ξερό σου να δουλέψει. Καθόρισε αυτά που θέλεις από το ακίνητο και διεκδίκησέ τα. Κυρίως όμως σταμάτα τα γλυκοπατρίδικα γιατί δεν πείθουν κανένα. 

Το Ανθρώπινο Δυναμικό στέλνει κραυγή αγωνίας προς κάθε κατεύθυνση, και καλεί τη Δημοτική Αρχή, τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Βουλευτές του Νομού να σπεύσουν, ώστε παράλληλα με την κατάθεση αρμοδίως του αιτήματος απένταξης των δύο κτιρίων, να γίνει άμεση επαναλειτουργία του πρώην Δικαστικού Μεγάρου, ως Μεγάρου Πολιτισμού και να μεριμνήσουν με κάθε μέσο για την προσωρινή χρήση του από Συλλόγους και Φορείς του Δήμου μας, με τη διενέργεια πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων, ώστε να κρατηθεί το κτίριο «ζωντανό» και να αποκτήσει περιεχόμενο και το αίτημα για την τελική του παραχώρηση στο Δήμο μας.

Μέγαρο πολιτισμού λοιπόν! Καλό. Έτσι όμως δεν στήνονται επιχειρησιακά πλάνα. Το λέω γιατί και η πολιτιστική χρήση είναι ένα επιχειρησιακό πλάνο. Τα επιχειρησιακά πλάνα οφείλουν να έχουν απλότητα και κυρίως σαφήνεια. Δουλέψτε το ρε παιδιά, μπορεί κάτι να προκύψει.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!