Τα ξύλινά μου σπίτια (I)

α. Απο τί αποτελείται ένα ξύλινο σπίτι
 Τα οικοδομήματα από ξύλο ακολουθούν τους ίδιους κανονισμούς με τους οποίους κτίζονται και όλα τα υπόλοιπα. Για την Ευρώπη οι κανονισμοί αυτοί ονομάζονται Ευρωκώδικες. Δηλαδή όποιες προδιαγραφές ισχύουν για τους Φιλανδούς και τους Γερμανούς οι ίδιες ακριβώς ισχύουν και για μας.
Και οι κατασκευαστικές μέθοδοι είναι πλέον ίδιες σ’ όλον τον κόσμο. Αυτές χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
Την μέθοδο του σκελετού και την μέθοδο των διαφραγμάτων.
  1. Η μέθοδος του σκελετού δεν διαφέρει και πολύ από τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζουμε κτήρια από μπετό. Υπάρχουν δοκάρια στύλοι. Στη θέση των τοιχίων από μπετό τοποθετούνται ισχυρά ξύλινα δικτυώματα. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σπάνια. Και αυτό γιατί προσκρούει στην αδυναμία μας να διαμορφώσουμε αξιόπιστους και φθηνούς κόμβους. Δηλαδή σημεία σύνδεσης μεταξύ δοκών και υποστυλωμάτων.
  2. Το καφασωτό πριν την στερέωση των δομικών φύλλων
  3. Η μέθοδος των κατακόρυφων διαφραγμάτων αντίθετα μιμείται την κατασκευή των κατασκευών από τοιχοποιία.

Διαμορφώνονται ξύλινοι τοίχοι οι οποίοι φέρουν κατακόρυφα και οριζόντια (άνεμος και σεισμός) φορτία.

Οι τρόποι με τους οποίους δομούνται οι ξύλινοι τοίχοι έχουν μια παμπάλαια κεντρική ιδέα. Κατασκευάζεται καφασωτό το οποίο γεμίζει με ένα υλικό. Το υλικό πλήρωσης παλιά ήταν πλιθιά (ξυλόπηκτη τοιχοποιία), ενώ σήμερα είναι πλάκες προϊόντων ξύλου (OSB ή/και plywood). Βέβαια υπάρχει και η μέθοδος κατασκευής τοίχων με ξύλινους επεξεργασμένους μικροκορμούς οι οποίοι τοποθετούνται ο ένας πάνω στο άλλον. (παράγοντας τα λεγόμενα κορμόσπιτα ή ξυλόστιτα). Στην περίπτωση των διαφραγμάτων από καφασωτό  οι δοκίδες αναλαμβάνουν τα κατακόρυφα φορτία και οι καρφωμένες πλάκες τα οριζόντια ενώ στην περίπτωση των μικροκορμών τα κατακόρυφα αναλαμβάνονται από τους κορμούς φορτιζόμενους κάθετα στις ίνες τους ενώ τα οριζόντια από τις δυνάμεις τριβής που αναπτύσσονται μεταξύ τους.
Τα παραπάνω φυσικά δημιουργούν ερωτήματα:

Τι κάνει μια ξυλοκατασκευή αποτελεσματικότερη στο σεισμό;

  1. Πρώτα πρώτα το μικρότερό της βάρος. Ο σεισμός είναι μια διέγερση της γης ή οποία προκαλεί επιταχύνσεις στην κατασκευή. Οι επιταχύνσεις αυτές εξαρτώνται άμεσα από την μάζα (βάρος) της κατασκευής. Μικρό βάρος μικρές επιταχύνσεις άρα μικρές σεισμικές δυνάμεις.
  2. Ύστερα, η ενδοτικότητα των μέσων σύνδεσης. Τα καρφιά που στερεώνουν τις δομικές πλάκες (OSB ή plywood) πάνω στις δοκίδες του καφασωτού εμφανίζουν μικρομετακινήσεις οι οποίες καταναλώνουν σεισμική ενέργεια χωρίς όμως να μειώνουν την αντοχή του σκελετού. Αυτό καθιστά ένα προσεκτικά σχεδιασμένο ξύλινο κτήριο πρακτικά άτρωτο στον σεισμό.

Μέχρι πόσους ορόφους μπορεί να φθάσει μια κατασκευή από ξύλινα διαφράγματα;

Ναι είναι κατασκευασμένο από ξύλο!
Άνετα  μέχρι τρείς. Φυσικά έχουν κατασκευασθεί εξαώροφα (Αυστρία) και αυτήν την περίοδο σχεδιάζονται οκταώροφα.Σήμερα γίνονται έρευνες για ξύλινους ουρανοξύστες! (δες εδώ μελέτη για 42ώροφο και εδώ υπό κατασκευή 10ώροφο)

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρέχουν επαρκή θερμομόνωση;


Ναι, και με τον νέο κανονισμό ενεργειακής επάρκειας (ΚΕΝΑΚ). Κατ’ αρχήν γιατί στο διάκενο των κατακόρυφων δοκίδων τοποθετείται 10 cm πετροβάμβακας (πάχος επαρκές και για την πιο ψυχρή περιοχή της χώρας). Για τις περιοχές των δοκίδων του καφασωτού η διαστρωμάτωση είναι συνήθως (12,5 mm γυψοσανίδας, 10 cm ξύλο, 1,2 cm ΟSB και 2,9 cm εξωτερικής επένδυσης) που δίνει επαρκή δείκτη θερμοαντίστασης. Αυτά βέβαια είναι το λιγότερο διότι τα πετάσματα που δημιουργούνται από τις δοκίδες του καφασωτού τα φύλα ακαμψίας και τις στρώσεις μονωτικού και γυψοσανίδας, παρέχουν στοιχεία χωρίς ή έστω με πολύ λίγες θερμογέφυρες που όπως αποδείχθηκε ευθύνονται για το 30$ των συνολικών θερμικών απωλειών.

Πια μπορεί να είναι η εξωτερική τους εμφάνιση;

Μπορεί να επιλεγεί οποιαδήποτε επένδυση. Δηλαδή επίχρισμα, επένδυση με φυσικούς ή τεχνιτούς λίθους, ξυλεπένδυση ή τσιμεντοσανίδες. Όσον αφορά στην εσωτερική η προσφορότερη λύση είναι η χρήση γυψοσανίδων.

Είναι προκατασκευασμένα;

Όχι υποχρεωτικά. Το μικρό βάρος των διαφραγμάτων δίνει την ευχέρεια στους κατασκευαστές να πάρουν αποφάσεις και να αναπτύξουν συστήματα που περιλαμβάνουν και μεθόδους προκατασκευής σε διάφορες βαθμίδες. (από προετοιμασία των πλαισίων μέχρι και ολόκληρα οικοδομήματα). Γίνεται σαφές ότι από έναν όγκο και μετά οι δεσμεύσεις του οδικού δικτύου (γέφυρες) αλλά και η ανάγκη για κτήρια με αντοχές που θα χρησιμοποιήσουν μόνον κατά την μεταφορά (στη φάση της μεταφοράς) το κόστος γίνεται ασύμφορο.

Απαιτούν οικοδομική άδεια;

Βεβαίως. Αποτελούν κτήρια με ανθεκτικότητα (χρονική διάρκεια) όση και τα κτήρια από μπετόν ή τοιχοποιία.  Φέρουν φορτία, πληρούν απαιτήσεις θερμομόνωσης, και αναλαμβάνουν κινδύνους πυρκαγιάς  όπως και όλα  τα άλλα. Τις ικανότητές τους πρέπει να τις αποδείξουν με υπολογισμούς και ελέγχους επάρκειας σε όρια που Ευρωπαϊκοί, πλέον, κανονισμοί  ορίζουν. Αυτά γίνονται μόνον μέσα από διαδικασίες έκδοσης οικοδομικής άδειας.

Πρέπει να γίνεται κατασκευή βάσης από μπετόν;


Φάση κατασκευής πλατφόρμας χωρίς υπόγειο.
Όχι απαραίτητα. Αυτό γίνεται μάλλον επειδή καλύπτει υστεροβουλίες των χρηστών που συχνά θέλουν να μετατρέψουν το υπόγειο σε κατοικήσιμο. Παρ’ όλα αυτά ακόμη και σε περίπτωση κατασκευής υπογείου ή τμήματος υπογείου αρκεί να κατασκευασθούν περιμετρικά τοιχία και η πλάκα να αντικατασταθεί με ξύλινο πάτωμα. Φυσικά σε κατασκευές σε σαθρό ή βαλτώδες έδαφος η κατασκευή συμφέρει να γίνεται πάνω σε αποστειρωμένους (ή ακόμη και πλαστικούς) στύλους που προεξέχουν γύρω στο μέτρο πάνω από το έδαφος (αποφυγή συμβατικής θεμελίωσης).

Είναι τελικά οικονομικότερα από της βαρείες κατασκευές;

Αναμφισβήτητα ναι. Από 15 έως 30% φθηνότερα. 

Πρόθυμος για παροχή επιπλέον πληροφορησης
Νίκος Βασ. Χατζηευστρατίου
Πολιτικός Μηχανικός
6947182707
Βέροια,hadjides@gmail.com