Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Εκλογές ΟΤΑ 2014: Το κτίσιμο των συνδυασμών



Το ότι τα πολιτικό σύστημα λειτουργεί σαν Κίρκη που με το άγγιγμα του ραβδιού της μετατρέπει ανθρώπους σε γουρούνια το έχουμε εμπεδώσει. Το ότι αυτό συνέβη σ’ όλα τα μέλη όλων των Δημοτικών Συμβουλίων της χώρας, άρα και της Βέροιας  δεν σηκώνει αμφιβολία.  Το ερώτημα, που αν και απαντήθηκε σε γενικές γραμμές σηκώνει κι άλλο διερεύνηση, είναι γιατί ο επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας  για την Δημαρχία της Βέροιας φαγώθηκε να χρησιμοποιήσει τα υλικά κατεδαφίσεως της  πασοκτσούς κ. Ουλσουτζόγλου.  

Τρεις ή ίσως και τέσσερις πρώην αντιδημάρχους της θέλει να εντάξει στο ψηφοδέλτιό του ο κ. Κ.ωστα Καραπαναγιωτίδης. Τρία (ή τέσσερα) κατ’ εξοχήν φθαρμένα άτομα. Φθαρμένα άρα και αποκρουστικά. Προφανώς φαντάζεται ότι θα του φέρουν την προίκα τους. «Δικούς τους ψήφους» καθ’ όπως λέγεται. Ποιους «δικούς τους» ψήφους;  Κανείς δεν είναι κανενός. Οι άνθρωποι που θα σε ψηφίσουν όπου κι αν πας είναι δεν είναι 200. Δηλαδή η φασαρία γίνεται για 600 με 800 ψήφους. Μα η παρουσία τους θα του κάνει πολλαπλάσια ζημιά. Θα του την κάνει γιατί θα του στερήσει το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα. 

Αν και δεν αφορά κανέναν το γιατί το πρόσωπο Κώστα Καραπαναγιωτίδης  έκανε αυτήν την επιλογή, ενδιαφέρον έχει η πολιτική προσέγγιση του πράγματος. Δηλαδή γιατί κάποιος αντί να βρει φρέσκα ονόματα και ανθρώπους αρκείται στα φθαρμένα υλικά κατεδαφίσεως. Μια άποψη είναι πως αυτό γίνεται από οκνηρία και φόβο για το καινούργιο. Κάποια άλλη πως οι «αποστάτες» θα χρησιμοποιηθούν σαν γέφυρες σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνουν μετεκλογικές συμφωνίες ή έστω συμφωνίες δεύτερης Κυριακής. Κάποια τρίτη γιατί με φθαρμένους (ή ακόμη και διεφθαρμένους ) μπορείς να διοικήσεις ευκολότερα διότι είναι πιο ευέλικτοι ή και πιο εύπλαστοι. Κάποια στιγμή μπορεί και να το μάθουμε. 

Βέβαια πέρα από τα παραπάνω υπάρχει και η πόλη. Ένα σώμα ψηφοφόρων που εκπαιδεύτηκε να συμπεριφέρεται  σαν όχλος κολίγων που είναι έτοιμοι να αποδεχθούν αλλαγές φεουδάρχη απλά και μόνον γιατί έχουν αποδεχθεί την μοίρα τους. 

Πέντε χρόνια είναι ελάχιστα για μια πόλη ηλικίας 2500 χρόνων. Για τον γράφοντα τουλάχιστον θα αποτελέσουν οι τρέχουσες εκλογές ένα ακόμη επεισόδιο στο δράμα που παρατηρεί προσεκτικά τα τελευταία χρόνια.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!