Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Να το ξαναβλέπαμε ρε παιδιά!

Επειδή κάποια στιγμή προτάθηκε δε σημαίνει ότι θα το αποδεχθούν όλοι. Στην πρόταση της αγοράς του παλιού Δικαστικού μεγάρου αναφέρομαι. Από την άλλη όμως έρχεται και ξανάρχεται στην δημοσιότητα η πρόταση (πρόθεση;) για να αλλάξει χέρια το ΤΑΙΠΕΔ. Κι αν γίνει αυτό, η υπόθεση χάνεται αυτόματα..

"Να φύγει το ΤΑΙΠΕΔ από τα χέρια της Αθήνας"
Επανέρχεται η παλαιότερη ιδέα «μεταφοράς» των αρμοδιοτήτων του ΤΑΙΠΕΔ σε μια εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο και με διοίκηση στην οποία θα υπερισχύουν στελέχη από τη διεθνή αγορά.

Του Γιάννη Αγγέλη

Τι θα γίνει με τους στόχους των αποκρατικοποιήσεων στην κρίσιμη διετία 2013-2014; Το νέο μνημόνιο τους αναπροσαρμόζει στα 1,6 δισ. ευρώ για το 2013 και στα 2,7 δισ. ευρώ για το 2014, ενώ για την τριετία 2014 - 2016 ορίζει το στόχο στα 7,8 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμά τους θα κρίνει, πέραν των μνημονιακών δεσμεύσεων, και το επίπεδο του επιπλέον δανείου που θα χρειαστεί το ελληνικό πρόγραμμα. Ένα δάνειο για το οποίο κανείς δεν μιλά επισήμως, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι θα ξεπερνά τα 12-14 δισ. ευρώ. Το γνωρίζουν και στο Βερολίνο. Και γι΄ αυτό επιμένουν για αλλαγές στο ΤΑΙΠΕΔ.

Θεωρούν ότι το ΤΑΙΠΕΔ παραμένει ευάλωτο στις πιέσεις της εγχώριας και της διεθνούς (!) διαπλοκής. Και, για τον λόγο αυτό, κατά την εκτίμησή τους, οι αποκρατικοποιήσεις καρκινοβατούν... Στην επικαιροποιημένη έκθεση της τρόικα που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα γίνεται σαφής αναφορά για επαναξιολόγηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ.

Τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο Βερολίνο αναγνωρίζουν, βέβαια, ότι η διεθνής συγκυρία δεν ευνοεί τις αποκρατικοποιήσεις, ούτε σε επίπεδο τιμών ούτε σε επίπεδο ενδιαφέροντος. Οι δυσκολίες, άλλωστε, φάνηκαν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις αποκρατικοποιήσεων που έχουν μέχρι σήμερα τρέξει. Δυσκολίες που είχαν σχέση είτε με την ποιότητα (προέλευση) των κεφαλαίων είτε με τη μειωμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Από την ελληνική πλευρά, η απάντηση, αν και ανεπίσημη στις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν ότι η ίδια η Ε.Ε., χωρίς άμεση επίσημη παρέμβαση, εντούτοις, μέσω των κανονισμών περί ανταγωνισμού, έχει προκαλέσει εμπλοκές στις διαδικασίες, απομακρύνοντας την ομαλή και έγκαιρη ολοκλήρωσή τους. Οι αναφορές αυτές συνδέονται κυρίως με τις εξελίξεις στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων στην ενέργεια, οι οποίες έχουν ρίξει πολύ πίσω το χρονοδιάγραμμα της εκπλήρωσης ων στόχων του 2013 και, καθώς φαίνεται, απειλούν και τους αυξημένους στόχους του 2014, οι οποίοι θα επηρεάσουν το μέγεθος του επιπρόσθετου δανείου για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος...

Κάπου εδώ, όμως, φαίνεται να εξαντλούνται οι «εγχώριες» αντιρρήσεις και αρχίζουν οι πραγματικές πιέσεις. Σ΄ αυτό φαίνεται να έχει συμβάλει καθοριστικά και η τύχη της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ.

Στελέχη της κυβέρνησης αρνούνται ότι έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του ΤΑΙΠΕΔ από την τρόικα που ορίζουν και το πραγματικό ενδεχόμενο αναθεώρησης του οργανισμού. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το θέμα είναι ήδη στο τραπέζι και περιλαμβάνει διάφορες εναλλακτικές «ιδέες». Ορισμένες εξ αυτών είναι πολύ ριζοσπαστικές και επαναφέρουν την παλαιότερη ιδέα «μεταφοράς» των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού σε μια εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο και με διοίκηση στην οποία θα υπερισχύουν στελέχη από τη διεθνή αγορά. Εναλλακτικά στην ιδέα αυτή δουλεύεται μια άλλη, που προβλέπει τη διατήρηση της σημερινής μορφής του Οργανισμού, αλλά την ενίσχυση της ανεξαρτησίας του από την επιρροή της εγχώριας πολιτικής και οικονομικής ζωής...

Παράλληλα, δουλεύεται η επίσπευση της τακτικής της τιτλοποίησης των assets που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του το ΤΑΙΠΕΔ. Η τιτλοποίηση, παρά το γεγονός ότι έχει υιοθετηθεί ως τακτική, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού, παρά μόνο με τη βελτίωση της υποδοχής των ελληνικών τίτλων από τις διεθνείς αγορές. Και αυτό προς το παρόν δεν υπάρχει στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών της κυβέρνησης, το κλείσιμο της χρονιάς θα κρίνει την αναγκαιότητα των αλλαγών στο ΤΑΙΠΕΔ. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται, οι αλλαγές θα γίνουν. «Το ερώτημα είναι το πόσο ριζικές θα χρειαστεί να είναι και αν η υλοποίησή τους θα γίνει με όρους συμφωνίας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ή αν θα επιβληθούν με στόχο την προώθηση των στόχων του Μνημονίου».

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 20ης Ιουλίου
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!