Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Ερευνητικό πρόγραμμα Ξύλινος Ουρανοξύστης


Απεικόνιση δομικού συστήματος

 Ο σκοπός του ερευνητικού προγράμματος Ξύλινος Πύργος  ήταν να αναπτυχθεί ένα δομικό σύστημα για υψηλά κτήρια που χρησιμοποιεί ως κύριο δομικό υλικό ογκώδη ξύλινα μέλη (mass timber) και ελαχιστοποιεί τον ενσωματωμένο αποτύπωμα άνθρακα των κτηρίων. Η έρευνα του  δομικού συστήματος εφαρμόσθηκε σε πρότυπο κτήριο βασιζόμενο σε υφιστάμενη κατασκευή αναφοράς από σκυρόδεμα. Αυτό το κτίριο αναφοράς είναι ο ουρανοξύστης διαμερισμάτων Dewitt-Chestnut ύψους 396ft (120 m) και 42 ορόφων στο Σικάγο σχεδιασμένο το 1965 από την SOM.
Η λύση του προβλήματος του ψηλού κτηρίου από την SOM  είναι τα «συνδεόμενα με σκυρόδεμα ξύλινα πλαίσια». Αυτό το σύστημα βασίζεται πρωτίστως σε ογκώδη ξύλινα μέλη με συμπλήρωμα οπλισμένου  σκυροδέματος σε έντονα επιπονούμενες θέσεις της κατασκευής: Τους κόμβους.  Το σύστημα ερεθίζει τα όρια των αντοχών και των δύο υλικών και επιτρέπει στον μηχανικό να εφαρμόσει τις αρχές κατασκευής άρτιων υψηλών κτηρίων.  Το αποτέλεσμα πιστεύεται ότι είναι μια επαρκής δομή που θα μπορούσε να ανταγωνισθεί το οπλισμένο σκυρόδεμα και τον χάλυβα μειώνοντας ταυτόχρονα  το αποτύπωμα του άνθρακα κατά 60 έως 70%.
Λεπτομέρεια
Το κτήριο αναφοράς από ΟΣ
Η SOM πιστεύει ότι το προτεινόμενο σύστημα είναι τεχνικά ευέλικτο από την άποψη της δομικής μηχανικής, της αρχιτεκτονικής, της διαμόρφωσης εσωτερικών χώρων και της  κτιριακής συντήρησης. Απαιτείται πρόσθετη έρευνα και εργαστηριακές δοκιμές για να επαληθευθεί η απόδοση του δομικού συστήματος. Η SOM αναπτύσσει το σύστημα λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κατασυεασιμότητα, το κόστος, και την πυροπροστασία. Απαιτούνται επίσης επανέλεγχοι ειδικών πάνω σ’ αυτούς τους τομείς  και εργαστηριακοί έλεγχοι σχετιζόμενοι με την πυροπροστασία πριν το σύστημα αποδοθεί πλήρως  στην αγορά. Κλείνοντας, η κοινότητα των σχεδιαστών πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται  δημιουργικά με φιλόδοξους δήμους και τις υπηρεσίες κωδικοποίησης  χρησιμοποιώντας τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της πυρασφάλειας καθώς και σχεδιασμό βασισμένο στη λειτουργία προκειμένου να καταστήσουν τα ξύλινα κτήρια μια βιώσιμη εναλλακτική να δώσουν περισσότερη αειφορία στα  υψηλά κτήρια. 
έλεγχος σε κλίνη διεγέρσεως

Τα δεδομένα του προγράμματος
Έτος ολοκλήρωσης 2013
Εμβαδόν: 425,000 ft2 (39.535 m²)
Αριθμός ορόφων: 42
Υψόμετρο δώματος: 405 ft (123.5 m) 




Μετάφραση από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!