Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Η σύσκεψη για τα ΒΕΠΑ (Βιομηχανικά- Επιχειρηματικά Πάρκα)



Χθες έγινε σύσκεψη με την προεδρία της Δημάρχου και του Αντιδημάρχου Βοργιαζίδη στο Δημαρχείο της Βέροιας με θέμα την δημιουργία Βιομηχανικών- επιχειρηματικών πάρκων.(ΒΕΠΑ) Η συγκέντρωση αυτή είχε σαν προϊστορία την πρόταση 21 μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης για πρόκληση έκτακτης συνεδρίασης αυτού του οργάνου με μόνο θέμα τα ΒΕΠΑ.


Η πρόταση είχε κατατεθεί την 13 Δεκεμβρίου του 2011 και μπορεί κανείς να την βρει εδώ. Η ίδια πρόταση παρέπεμπε έμμεσα σε τρία κείμενα που είχα δημοσιεύσει το 2009 στην Εφημερίδα Μακεδονική. Τα κείμενα αυτά είναι εδώ,  εδώ και εδώ. Οι 21 συμπολίτες ήταν αυτό που θα μπορούσε να ονομάσει κανείς «επισπεύδοντες» υπό την έννοια ότι έθεσαν ένα θέμα που κάποτε όφειλε να συζητηθεί αλλά κανείς δεν έκανε την αρχή. Το ότι υπήρξε μια καθυστέρηση στη συζήτησή του δεν σημαίνει ότι υπήρξαν «καθυστερώντες». Κάθε άλλο, απλώς όλα τα πράγματα χρειάζονται χρόνο για να γίνουν κατανοητά.

Η κουβέντα που έγινε χθες δεν είχε σαφή στόχευση. Πώς να έχει άλλωστε; Ήταν μια πρώτη προσέγγιση ανθρώπων διαφορετικών επαγγελμάτων και ενδιαφερόντων και κυρίως όχι αυτών που θα αναλάμβαναν την συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Θα ‘λεγε κανείς πως εμείς εκεί εκπροσωπούσαμε αυτούς που θα ευεργετούνταν έμμεσα από την δημιουργία και λειτουργία μιας ή περισσότερων επιχειρηματικών περιοχών. Κι αυτό γιατί μια βιομηχανική περιοχή έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ιδιωτικής επένδυσης. Έχει αρχική επένδυση σε γη και υποδομές, έχει λειτουργία και φυσικά ισχύουν όλοι οι νόμοι της αγοράς (απόδοση κεφαλαίου, κίνδυνοι, χρηματοδοτικές δυνατότητες). Για εμάς τους υπόλοιπους η λειτουργία της έχει σαν συνέπεια την δημιουργία απασχόλησης, την αύξηση του πληθυσμού της πόλης μας  και την παράλληλη βελτίωση και των υποδομών της. Όχι μικρή προσφορά στην ευημερία μας  αν το καλοσκεφτείς. 

Σίγουρα θα ξαναβρεθούμε θα γίνουμε περισσότεροι με σαφέστερους στόχους και προτάσεις και φυσικά πιο οικείους τρόπους επικοινωνίας. Και μιας και μιλάμε για στόχους  όσοι βρεθήκαμε εκεί αλλά και άλλοι σαν κι εμάς το μόνον που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαδώσουμε την ιδέα να ξεκαθαρίσουμε τους όρους και να μεταφέρουμε πληροφορίες από εμπειρίες άλλων. Να δημιουργήσουμε την συλλογική εικόνα δηλαδή. Τα άλλα, τα έργα οι θεσμοί και η λειτουργία είναι δουλειά των εδαφοκτητών και κυρίως των επιχειρηματιών. 

Οι πρώτοι θα πουλήσουν γη και οι δεύτεροι θα επενδύσουν και θα δημιουργήσουν πλούτο. Για τον εαυτό τους κατ’ αρχήν και το κοινωνικό σύνολο στην συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!