Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Η αναμενόμενη χρεωκοπία μιας Αμερικάνικης πόλης




Όταν πριν από οκτώ μήνες μετέφραζα κείμενο του Ludwig von Mises το οποίο περιέγραφε από τις πρώτες του γραμμές  το Detroit  σαν υπόδειγμα «κρατιστικής» Δημοτικής διαχείρισης το οποίο αργά ή γρήγορα θα κατέρρεε, δεν πίστευα ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε τόσο γρήγορα. Ούτε φυσικά πως ότι το Ελληνικό Κράτος θα πιέσει τους Δήμους να αρχίσει τις απολύσεις των μοσχαναθρεμμένων του στυλοβατών.
Ας είναι όμως καλά η τρόικα.

 Η ολοκληρωμένη πρόταση που είχε εκτεθεί σ’ εκείνο το κείμενο  περιλάμβανε μια εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Detroit σύμφωνα με το μοντέλο της Ινδιανάπολης. Για την ακρίβεια η πρόταση γινόταν για την ανάταξη της οικονομικής ζωής μιας άλλης πόλης της ζώνης της σκουριάς (rust belt) του Akron. Φαίνεται πως ο συντάκτης του άρθρου θεωρούσε ότι η πόλη του Detroit δεν είχε καμιά ελπίδα.

Μιά πόλη που για κάποιο μεγάλο μέρος του 20ου αιώνα αποτελούσε την πρωτεύουσα της Αμερικάνικης Αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έφυγαν και η πόλη μετατράπηκε σε πόλη φάντασμα.(εδώ, εδώ και ένα καταθλιπτικό αλλά και θεαματικό slideshow  εδώ). Για την ακρίβεια το μόνο που της είχε απομείνει ήταν ένα φεστιβάλ τζαζ μουσικής το οποίο τόνωνε κάπως την οικονομία της. Από την άλλη βέβαια είχε και την μεγαλύτερη πυκνότητα δημοτικών υπαλλήλων ανάμεσα σ’ όλους τους Δήμους των ΗΠΑ. Η συρρίκνωση του πληθυσμού (είχαν μείνει μόλις και μετά βίας 713.000 κατ) έφερε και την λειτουργική συρρίκνωση: Μόνον τα μισά φώτα της πόλης άναβαν.

Αν πάντως θυμηθούμε την ταινία «Robocop» που διαδραματιζόταν στο ερειπωμένο Detroit τα πράγματα περιγραφόταν εντελώς διαφορετικά. Στην ταινία η πόλη διοικείτο από το κεφάλαιο και η αστυνομία ήταν και αυτή πέρα για πέρα ιδιωτικοποιημένη. Είπε άραγε κανείς ότι η τέχνη αντιγράφει την ζωή ή το αντίστροφο;   

Το κείμενο
Η πιό πάνω Φωτο του EPA/JEFF KOWALSKY και το κείμενο είναι από την ΝΑΥΤΕΜΠΙΡΙΚΗ
ΗΠΑ: Αίτηση πτώχευσης υπέβαλε το Ντιτρόιτ
Αίτηση πτώχευσης υπέβαλε το Ντιτρόιτ - η πόλη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας- καθώς αντιμετωπίζει χρέη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη στην ιστορία των ΗΠΑ που προχωρά σε μία τέτοια κίνηση.
Η αίτηση κατατέθηκε στο Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ και σύμφωνα με τη νομοθεσία θα ξεκινήσει μια περίοδος προστασίας του Ντιτρόιτ από τους δανειστές, η οποία θα διαρκέσει από ένα έως τρεις μήνες.
Η πόλη προχώρησε στην αίτηση πτώχευσης με σκοπό την προστασία από τους δανειστές και τα συνδικάτα, οι οποίοι βρίσκονται στη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τις τελευταίες δεκαετίες το Ντιτρόιτ έχει δεχτεί ισχυρό οικονομικό πλήγμα λόγω της κακής διαχείρισης των διοικήσεων της πόλης, τη μείωση του πληθυσμού και την απώλεια φορολογικών εσόδων.

«Αυτό αποτελεί ένα δύσκολο βήμα, αλλά είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που υφίσταται εδώ και έξι δεκαετίες», δήλωσε ο κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Ρικ Σνάιντερ. «Τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ντιτρόιτ είχαν αγνοηθεί για πολύ καιρό».

Ο κ. Σνάιντερ ανέφερε επίσης ότι η απόφαση αυτή σημαίνει πως μόνο οι βασικές υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες στους κατοίκους της πόλης, ενώ πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία να μπει το Ντιτρόιτ σε μια σταθερή οικονομική τροχιά.
Σημειώνεται ότι το Ντιτρόιτ έχει πληθυσμό 700.000 κατοίκων, καταλαμβάνοντας την 18η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων πόλεων των ΗΠΑ. Πριν από μερικές δεκαετίες αποτελούσε την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών αφού ο πληθυσμός της ξεπερνούσε τους 2 εκατομμύρια κατοίκους.

Παρακολουθεί στενά την κατάσταση ο Ομπάμα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρακολουθεί στενά με τους ανώτερους συμβούλους του την κατάσταση στο Ντιντρόιτ.
«Ενώ οι ηγέτες του Μίσιγκαν και οι πιστωτές της πόλης αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση στη σοβαρή οικονομική κατάσταση του Ντιτρόιτ, εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης με την πόλη, καθώς αυτή προσπαθεί να ανακτήσει τις δυνάμεις της, να ανακάμψει και να διατηρήσει τη θέση της ως μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αμερικής», δήλωσε η Έιμι Μπράντετζ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

3 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση σου Νίκο... Πραγματικά σφίγγεται η καρδιά, όταν βλέπει κανείς τέτοιες φωτογραφίες. Και μια ακόμη ενδιαφέρουσα αναφορά από ένα άλλο ιστότοπο: http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2013/07/blog-post_19.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_25/07/2013_511129

    Δεν νομίζω ότι οι Δήμοι της χώρας μας είναι έτοιμοι για μια τέτοια εξέλιξη. Θα είχαμε δεκαδες μικρα Detroit μέσα σε λίγα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λίγες ακόμη πληροφορίες για την ακμή κ την παρακμή αυτής της πόλης που θυμίζει αρκέτα την δική μας περίπτωση.

    http://www.capital.gr/jArticle.asp?id=1844953

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!