Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Πράσινα...



Ψάχνοντας στο διαδίκτυο αλλά και το mail box μου βρήκα τρία ενδιαφέροντα κείμενα. Τα πρώτα δύο ήσαν ρεπορτάζ στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ και το τρίτο χρονογράφημα από το site eyedoll. Το πρώτο επαλήθευε προβλέψεις του κάθε αμερόληπτου κοινού νου, το δεύτερο τις αδειοδοτήσεις μιας σταθερής και αξιόπιστης  πηγής εναλλακτικής ενέργειας (την κτηνοτροφία δηλαδή) και το τρίτο έφερνε μα κάποιον sui generis τρόπο τα μηνύματα από την μακρινή και επιτυχημένη Ολλανδία. Τα πρώτα δύο δημοσιεύονται εδώ και το τρίτο σε αμέσως επόμενη ανάρτηση. Βγάλτε συμπεράσματα μόνοι σας.

Δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση που είχαν στο ΥΠΕΚΑ οι φορείς του κλάδου των ΑΠΕ με τον υφυπουργό, Μάκη Παπαγεωργίου, με αντικείμενο τη βιωσιμότητα του συστήματος πληρωμών των ΑΠΕ. Το δίκτυο energy press μετέδωσε ότι «στο πλαίσιο της συνάντησης, στην οποία παρών ήταν και ο γεν. γραμματέας του υπουργείου κ. Μαθιουδάκης, από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ δηλώθηκε  ρητά η ανάγκη μείωσης των τιμών στα υφιστάμενα έργα.  
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπαγεωργίου, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι το έλλειμμα του λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ στο τέλος του 2014  θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ. Αυτά τα 700 εκατ. ευρώ,  όπως δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, θα προέλθουν από  τη μείωση στις ταρίφες των υφιστάμενων και λειτουργούντων έργων ΑΠΕ.
  Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε συγκεκριμένα ότι πρέπει να μειωθούν μεσοσταθμικά οι ταρίφες στα φωτοβολταϊκά κατά 45% και στις υπόλοιπες ΑΠΕ κατά 10%. Από τους  φορείς ζητήθηκε να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις μέχρι τις αρχές Αυγούστου έτσι ώστε το Σεπτέμβριο  να νομοθετηθεί το νέο πλαίσιο.
 Όσον αφορά τα κίνητρα ή και τα αντικίνητρα προκειμένου να συμμετάσχουν οι επενδυτές στο εθελοντικό  «κούρεμα» των τιμών που απολαμβάνουν, το ΥΠΕΚΑ δεν  έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για το που προσανατολίζεται, θεωρώντας ότι αυτό θα ανακοινωθεί αφού πρώτα υπάρξουν αποφάσεις για τα υπόλοιπα θέματα.  
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορείς των φωτοβολταϊκών δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε αλλαγή  των συμβάσεων που έχουν στα χέρια τους. Ωστόσο, δε- σμεύθηκαν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους εγγράφως»..
Το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, υπέγραψε χθες  την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) για σειρά έργων του κτηνοτροφικού  τομέα που χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον  και υπόκεινται σε γενικές προδιαγραφές, όρους και περιορισμούς που τίθενται για την  προστασία του περιβάλλοντος. Με την απόφαση αυτή, μεγάλος αριθμός από κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις απαλλάσσεται από την υποχρέωση διενέργειας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αφού πλέον λαμβάνουν αυτόματα περιβαλλοντικούς όρους με τη  συμπλήρωση μιας απλής αίτησης χωρίς κάποια πρόσθετη διαδικασία. Έτσι, επιτυγχάνεται  η προστασία του περιβάλλοντος ενώ ταυτόχρονα απλοποιείται η διαδικασία και συντομεύεται ο απαιτούμενος χρόνος για την αδειοδότηση των έργων αυτών, στοιχεία πολύ σημαντικά δεδομένου ότι τα έργα αυτά συνιστούν σημαντικά έργα του πρωτογενούς τομέα της  χώρας.   Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται πολλές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, όπως:   εγκαταστάσεις εκτροφής κοτόπουλων πάχυνσης (έως  15.000 θέσεις πάχυνσης), εγκαταστάσεις εκτροφής χοιρομητέρων με τα παράγωγα τους, (έως 300 θέσεις χοιρομητέρων),  εγκαταστάσεις εκτροφής κουνελιών (έως 1.000 κονικλομητέρες), εγκαταστάσεις εκτροφής αιγοπροβάτων (έως 1.500, ή έως 2.500 αιγοπρόβατα, ανάλογα με το αν ή περιοχή  υπάγεται ή όχι στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!