Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Διαβούλευση για τον Νέο Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Βεροίας. Άρθρο 1

Τέλη Ιουνίου είχα υποσχεθεί (εδώ και εδώ) ότι θα φροντίσω να ξεκινήσει μέσα από αυτό το blog μια δημόσια κουβέντα (διαβούλευση αν θέλετε) μεταξύ φίλων και αναγνωστών πάνω στο προσχέδιο του κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Βεροίας. Οι κανονισμοί όπως και οι Νόμοι είναι τα καλούπια μέσα στα οποία χυτεύεται το μέλλον της κοινωνικής μας ζωής. Σ’ αυτούς προσφεύγεις όταν τα πράγματα ξεφύγουν, τους παίρνεις σοβαρά υπ’ όψιν όταν ξεκινάς μια καινούργια προσπάθεια αλλά και στη φάση της διαβούλευσης για την σύνταξή τους κινητοποιούνται δυνάμεις συνειδητοποίησης και ευρηματικότητας. Αν φυσικά η διαβούλευση δεν γίνει εν κρυπτώ και σπουδή. 

Έτσι λοιπόν το εισηγούμενο από τον Δήμο κείμενο του κανονισμού αφού μετατράπηκε σε docx εκτίθεται εδώ. Με την μορφή αυτή μπορεί κανείς να το επεξεργαστεί πολύ πιο εύκολα. Ο Κανονισμός περιείχε και παράρτημα με την Νομολογία πάνω στην διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και την ανακύκλωση. Το παράρτημα δημοσιεύεται ξεχωριστά εδώ και βαθμιαία θα αποκτήσει του κατάλληλους συνδέσμους που θα παραπέμπουν στα αντίστοιχα κείμενα.
Κάθε φορά που θα γίνεται μια ανάρτηση (άρθρο-αρθρο  ή ομάδες άρθρων) το link θα στέλνεται σε μια σειρά από λίστες αποδεκτών. Όποιος δεν θέλει να παίρνει e-mail δεν έχει παρά να στείλει πίσω ένα απαντητικό με ένα όχι ή κάτι τέτοιο. Από εκεί και μετά θα γίνεται σχολιασμός σε κάθε ανάρτηση και θα δημοσιεύεται βήμα βήμα το σχολιασμένο κείμενο μαζί με τις εναλλακτικές που διατυπώθηκαν.  Αν πάλι κάποιοι επιθυμούν να γραφτούν σε μια λίστα ας στείλουν e-mail στο hadjides@gmail.com. Θα χαρούμε.
Ο συντάκτης θεωρεί σοβαρή την προσπάθεια και θα κάνει το παν να την φέρει σε πέρας αν και το κείμενο είναι τεράστιο. Ζητά βοήθεια.
Άρθρο 1
Εισηγητικό κείμενο.
Στα πρώτο άρθρο όπως άλλωστε συνηθίζεται διατυπώνονται οι βασικές αρχές τις οποίες καλείται ο κανονισμός να υπηρετήσει. Οι αρχές αυτές με την σειρά τους πηγάζουν από μια στάση απέναντι στη ζωή και την κοινωνία. Ψάχνοντας για την προέλευση του κείμενο βρήκα ότι προέρχεται από την ένωση των πρώην ΕΣΔΑ. Πρόκειται δηλαδή για ένα παράγωγο ενός τρόπου σκέψης στελεχών και αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μόνο που για κάποιους άλλους τα πράγματα είναι αλλιώς.
Σήμερα έχουμε το χρεοκοπημένο μοντέλο του Δήμου/Φρουρίου μέσα από το οποίο ο σύγχρονος προεστός διαχειρίζεται τις υποθέσεις τις πόλης του (ενός φρουρίου το οποίο οφείλει να έχει αυτάρκεια για να αντέχει στις πολιορκίες και να τρέφεται από την επικράτεια που το περιβάλλει). Η νέα αντίληψη που οφείλει να  προβληθεί και να επιβληθεί είναι ότι ο δήμος ως άθροισμα των πολιτών του οφείλει να λύσει τα δικά τους προβλήματα αξιοποιώντας τους ανθρώπινους και φυσικούς πόρους των ίδιων του των δημοτών.  Το παραπάνω θεώρημα αν και προφανές πρέπει όχι μόνον να εξηγηθεί αλλά και διεκδικηθεί.
Αυτό στην περίπτωση της διαχείρισης των πραγμάτων που ονομάζονται σκουπίδια συμπυκνώνεται σε δύο λέξεις: Ιδιωτικοποίηση και εθελοντισμός. Και οι δύο πλευρές σκοπεύουν στην αξιοποίηση του έμψυχου και άψυχου υλικού που ανήκει στους ίδιους τους Δημότες και όχι στον Δήμο σαν Νομικό πρόσωπο.  Βέβαια η απάντηση πως και ο Δήμος με την σειρά του ανήκει στους Δημότες σήμερα πια δεν πείθει κανέναν . Ο Δήμος ανήκει στους αιρετούς και διορισμένους λειτουργούς του. Οι υπόλοιποι είμαστε απλά χορηγοί.
Κάτω από αυτήν την οπτική, έγιναν προσθήκες και αλλαγές στο πρώτο άρθρο του κανονισμού. Οι τροποποιήσεις και οι αλλαγές δίδονται με έντονα γράμματα  Ιδού:
Το νέο άρθρο 1
ΑΡΘΡΟ 1 : Αντικείμενο κανονισμού
Η ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων εντάσσεται στην επιταγή του άρθρου 24 του Συντάγματος για προστασία του περιβάλλοντος, με την  σύγχρονη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, που στην περίπτωση αυτή είναι κυρίως η υγεία των πολιτών.
Ο παρών κανονισμός, η πολιτική συνεργασίας του Δήμου με τους Δημότες, τους κατοίκους και τους εν γένει αποδέκτες των υπηρεσιών καθαριότηταq καθώς και η αξιοποίηση του έμψυχου και άψυχου δυναμικού της πόλης διέπεται από τις εξής βασικές αρχές (οδηγία 2008/98/ΕΚ Νόμος 4042/2012 ΦΕΚ 24/Α/13-02-2012) :
Το φυσικό περιβάλλον είναι μέγιστο αγαθό που χρήζει συνεχούς φροντίδας και προστατεύεται από την κείμενη νομοθεσία και τον παρόντα κανονισμό.
Η ποιότητα ζωής, η δημόσια υγεία, η ασφαλής διαβίωση των κατοίκων της πόλης και η προστασία των πολιτών από τις συνέπειες φυσικών καταστροφών, αποτελούν δικαίωμα των πολιτών και υποχρέωση της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η ρύπανση της ατμόσφαιρας αποτελεί παράγοντα που απειλεί την δημόσια υγεία, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών και του φυσικού κάλους.
Η παραγωγή αποβλήτων αποτελεί μορφή ρύπανσης και ταυτόχρονα πραγματική ή εν δυνάμει σπατάλη φυσικών πόρων, που πρέπει με κάθε μέσο να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό.
Οι εναλλακτικές και Περιβαλλοντικά Ορθολογικές μέθοδοι Διαχείρισης των απορριμμάτων συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η αξιοποίηση των υλικών από τα απόβλητα με την προώθηση της ανακύκλωσης και σε ειδικές περιπτώσεις ανάκτησης ενέργειας περιορίζει τη σπατάλη ενεργειακών πόρων.
Τα διαχωρισμένα υλικά αποτελούν περιούσια του Δημότη παραγωγού και αποτελούν παραπροϊόντα της δραστηριότητας των νοικοκυριών. O Δήμος διευκολύνει τους Δημότες να συγκροτήσουν εταιρείες λαϊκής βάσης, συνεταιρισμούς ή Ανώνυμες εταιρείες διακίνησης και αξιοποίησης αυτών των παραπροϊόντων διότι πριν απ’ όλα μειώνουν τον όγκο των σκουπιδιών προς διαχείριση. Οι διαδικασίες αδειοδότησης τέτοιου είδους επιχειρηματικών σχημάτων αποτελούν προτεραιότητα των υπηρεσιών του Δήμου.
Οι υπηρεσίες καθαριότητας είναι ανταποδοτικές. Οι πολίτες και οι κάθε είδους αποδέκτες των υπηρεσιών συμμετέχουν, ανάλογα με τις δυνάμεις τους και την συμβολή τους στη διαμόρφωση του αντικειμένου της καθαριότητας.
Οι βιομηχανίες, οι βιοτεχνίες κατά την παραγωγή των προϊόντων καθώς και οι έμποροι πρέπει να λαμβάνουν μέτρα τόσο για την πρόληψη όσο και για την παραγωγή, χρήση και διάθεση συσκευασιών προσοδοφόρων για ανάκτηση ή επαναχρησιμοποίηση.
Η ενεργός συμμετοχή των δημοτών, κατοίκων και επισκεπτών της πόλης στα προγράμματα ανακύκλωσης και εθελοντισμού και η τήρηση των διατάξεων του παρόντος κανονισμού.
Ο «ρυπαίνων πληρώνει» τιμωρείται με διοικητικές και οικονομικές κυρώσεις οι οποίες και αναφέρονται στον παρόντα κανονισμό καθώς και στις αντίστοιχες ΚΥΑ.
Η πρόληψη και η μείωση παραγωγής αποβλήτων (ποσοτική μείωση), καθώς και η μείωση της περιεκτικότητας σε επικίνδυνες ουσίες (ποιοτική βελτίωση), μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση των συνθηκών δημόσιας υγιεινής.
Η συμβολή των πολιτών τόσο στην πρόληψη της ρύπανσης, όσο και η άμεση αντιμετώπιση της επικοινωνώντας με την υπηρεσία για την αντιμετώπισή της, είναι σήμερα ο θεμέλιος λίθος της προστασίας του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και της δημόσιας υγείας. Η εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού Καθαριότητας αποσκοπεί :
ü   στη μεγιστοποίηση της ορθολογικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, ώστε να μειωθεί κατά το δυνατόν η σπατάλη φυσικών πόρων, να επιτευχθεί μείωση του κόστους διαχείρισης και αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος συλλογής, αποκομιδής και μεταφοράς αυτών.
ü   στην ενίσχυση της προσπάθειας βελτίωσης των προσφερομένων υπηρεσιών στους δημότες, κατοίκους,  επισκέπτες  της  πόλης  και  τους  επαγγελματίες  που  δραστηριοποιούνται  στην περιοχή ευθύνης του Δήμου μας.
Με την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, την ανανέωση των κάθε είδους μέσων και την ενίσχυση του εξοπλισμού και την εφαρμογή των διατάξεων του (Ο τελικός στόχος όμως είναι πάντοτε η  ιδιωτικοποίηση της συλλογής και μεταφοράς όπως και της καθαριότητας των δημόσιων χώρων )παρόντος κανονισμού επιδιώκεται
ü Η ρύθμιση των  υποχρεώσεων και δικαιωμάτων των δημοτών και κατοίκων του Δήμου μας που αφορούν την τήρηση της καθαριότητας και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας,
ü   Η διασφάλιση της καλύτερης δυνατής καθαριότητας της πόλης μας,
ü   Η προστασία του περιβάλλοντος και η αποτροπή κινδύνων και αρνητικών επιπτώσεων από την κάθε είδους ρύπανση,
ü   Η προστασία της δημόσιας υγείας και των συνθηκών υγιεινής καθώς και η διασφάλιση της προστασίας πολιτών και εργαζομένων από την ανάμειξη οικιακών απορριμμάτων με επικίνδυνα απόβλητα, από την έκθεση απορριμμάτων σε κοινόχρηστους χώρους, τη διασπορά και διάχυσή
τους στο περιβάλλον,
ü   Η ελάττωσή της σπατάλης φυσικών πόρων και η αξιοποίηση των υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν,
ü   Η συμμετοχή όλων των δυνάμεων της τοπικής οικονομίας στην προσπάθεια αυτή μέσω ιδιωτικοποίησης των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την καθαριότητα
ü   Την δημιουργία και εγκατάσταση επιχειρήσεων που σχετίζονται μες την ανακύκλωση
ü   Η αρχή της προφύλαξης και της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων ώστε να μειώνεται η ποσότητα  των  αποβλήτων  προς  τελική  διάθεση,  λαμβάνοντας  υπόψη  το  οικονομικό  και κοινωνικό κόστος,
ü   Η ενίσχυση της περιβαλλοντικής αγωγής, με έμφαση στα παιδιά και τους νέους, κυρίως μέσω της δημιουργίας εθελοντικών ομάδων.
ü   Η συνεργασία με εθελοντικές ομάδες και μη κερδοσκοπικούς φορείς για τη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και την επιδίωξη συνεργασίας με την δικαιοσύνη ώστε να επιβάλλονται ποινές διάθεσης χρόνου κοινωνικής εργασίας προς τον Δήμο αλλά και την συγκρότηση ομάδων που θα υποδεχθούν αυτούς τους συμπολίτες
ü   Η πρόληψη πυρκαγιών σε οικοπεδικούς και λοιπούς ακάλυπτους χώρους,
ü   Η πρόληψη πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις,
ü   Η αναβάθμιση των περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και των περιοχών αρχαιολογικού και τουριστικού ενδιαφέροντος,
ü   Την ενίσχυση της ελκυστικότητας και της λειτουργικότητας των εμπορικών περιοχών

2 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ εύστοχα τα όσα πρόσθεσες στο παραπάνω κείμενο. Αυτό όμως προϋποθέτει ριζικές αλλαγές στην νοοτροπία μας ως κοινωνία. Για τους υπόλοιπους ευρωπαίους αλλά κ τους βαλκάνιους γείτονες μας, τα σκουπίδια είναι χρυσός. Εδώ δυστυχώς είναι μια κοστοβόρα δαπάνη που διαχειρίζονται αναγκαστικά οι Δήμοι.Μερικά ερωτήματα.
    1) Ποιος και πώς θα εμπνεύσει ένα κίνημα εθελοντισμού σε μια κοινωνία όπως η ελληνική, ιδίως σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κ κοινωνικής κρίσης?
    2) Αν κ όποτε κάποια κυβέρνηση επιχειρήσει να ιδιωτικοποιήσει την καθαριότητα των Ο.Τ.Α., θα γίνει απίστευτος πανικός με απεργίες, βουνά σκουπιδιών, διαδηλώσεις κτλ... Πιστεύεις ότι θα περάσει ποτέ ένα τέτοιο νομοσχέδιο?
    3)Με την επιμονή του προηγούμενου αντιδημάρχου καθαριότητας κ τη συνδρομή της δημοτικής αστυνομίας (που μας αφήνει χρόνους), βεβαιώθηκαν αρκετά πρόστιμα την προηγούμενη χρονιά σε ιδιώτες κ καταστήματα για παραβάσεις του κανονισμού καθαριότητας. Είδαμε κάτι να αλλάζει προς το καλύτερο? Δεν νομίζω.
    Θα επανέλθω με περισσότερα σχόλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ΄αρχήν εκτιμώ το ότι ασχολήθηκες. Ως προς τις επισημάνσεις σου.
      1) Η φτώχεια κάνει τους καλούς καλύτερους και τους κακούς χειρότερους. Τώρα είναι η ώρα να γίνει έκκληση στην κοινωνικότητα των πολιτών. Θα ανταποκριθούν. Δες εδώ.http://taskoupidia.blogspot.gr/2012/05/blog-post.html
      2) Δεν απαιτείται αλλαγή Νομοθεσίας για να ιδιωτικοποιηθεί η συλλογή και διακομιδή απορριμμάτων. Μπορεί να γίνει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
      3) Ναι τα πρόστιμα βοήθησαν

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!