Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Δρόμος άνω κάτω Σέλι: Η προσφυγή για τις επιμετρήσεις




Χθες και προχθές (μέσα σε διάστημα λιγότερο από 48 ώρες) ο φίλος Γιάννης Αγγέλογλου αντιμετώπισε τρεις φουρτούνες. Η πρώτη ήταν ένα γερό χαστούκι από τον ειδικό σύμβουλο της δημάρχου της Βέροιας μέσα στο γραφείο της και ενώπιον κόσμου, η δεύτερη ένα κείμενο με 31 υπογραφές από τον συνδυασμό του τους Ενεργούς Πολίτες που τον καλούσε να παραιτηθεί από Δημοτικό σύμβουλος ή να τους παρατήσει και η τρίτη μια κλίση για ένορκο διοικητική εξέταση στη δουλειά του στο ΙΚΑ Βεροίας.  Δεν ξέρω πόση σχέση είχαν όλα αυτά με την προσφυγή που κατέθεσε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση σήμερα (07 03 13) και με την οποία ζητά να ακυρωθεί η απόφαση 537/2013 του Δημοτικού Συμβουλίου της Βέροιας. Ας δούμε την προσφυγή

Ιστορικό:

Ο Δήμος της Βέροιας την περίοδο 2006-2009 εκτελούσε με την μέθοδο της εργολαβίας το έργο της σύνδεσης οικισμού Άνω Σελίου με Κάτω Σέλι. Το έργο διακόπηκε το 2009 με τον εργολάβο να έχει κηρυχθεί έκπτωτος έχοντας εισπράξει το 33% περίπου του κονδυλίου και να μην έχει αποδώσει παρά μόνον το 8 έως 15% του συνολικού έργου. Η υπόθεση μετά από καταγγελία και έρευνα οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. Δικάσιμος έχει ορισθεί η 4η Ιουνίου του 2013. 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 25 Φεβρουαρίου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η ανάθεση της επιμετρητικής μελέτης σε μελετητική εταιρεία της Θεσσαλονίκης.
Ερευνώντας την όλη ιστορία πριν και μετά την ψήφιση της εν λόγω απόφασης ήρθαν σε γνώση μου, μια σειρά από γεγονότα και ορισμένα από αυτά περιδιαβαίνοντας το σύνολο του έργου κατά την ενδελεχή παρατήρηση των λεπτομερειών κατά μήκος του παλαιού δρόμου:

1.       Στην προσπάθεια να διασχίσω το δρόμο με το αυτοκίνητο διαπίστωσα ότι σε ορισμένα σημεία ήταν πολύ δύσκολο να προχωρήσω καθώς κομμάτια από μεγάλες πέτρες έφταναν μέχρι και τα 30 εκατοστά του μέτρου και τα οποία είχαν εναποτεθεί στη μέση του δρόμου.
2.       Αυτή η μελέτη είχε ανατεθεί προφορικά στον εργοδηγό τοπογράφο Κωνσταντίνο Δασκαλόπουλο και τη διπλωματούχο πολιτικό μηχανικό κόρη του Σταυρούλα Δασκαλοπούλου, ήδη από το 2009.
3.       Οι τεχνικοί αυτοί είχαν εργασθεί τόσο στο πεδίο όσο και στο γραφείο συγκρίνοντας την υπάρχουσα μελέτη με την υφιστάμενη κατάσταση. Τα ευρήματα της σύγκρισης ήταν σημαντικά καθώς η θέση του δρόμου ήταν μετατοπισμένη σε αρκετά σημεία και στο τέλος του υπήρχε απόκλιση περίπου 150 μέτρων από τη μελέτη (σημ. η ανοχή σε σφάλματα της οδοποιίας είναι της τάξεως εκατοστών του μέτρου). Οι αξιοσημείωτες αποκλίσεις που διαπιστώθηκαν συνηγορούν στην εκτέλεση μίας σειράς εργασιών πεδίου και γραφείου προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί η υπάρχουσα μελέτη επί του εδάφους και να υπολογιστούν τα επιμετρητικά στοιχεία που παρέδωσε ο εργολάβος. Η μελετητική ομάδα προέβη σε μία σειρά εργασιών πεδίου και γραφείου που διήρκησε τρεις περίπου μήνες απασχολώντας προσωπικό και πληρώνοντας υλικά για την ίδρυση τριγωνομετρικού-πολυγωνομετρικού και χωροσταθμικού δικτύου. Κατόπιν περίμεναν την ανάθεση. Ανάθεση όμως δεν υπήρξε τα τρία χρόνια που μεσολάβησαν, και κάποια στιγμή, η μελέτη ανατέθηκε με την προσβαλλόμενη απόφαση στο γραφείο της Θεσσαλονίκης που προαναφέρθηκε.
4.       Ορισμένες απ’ τις απαντήσεις που μου δόθηκαν διατύπωναν βαριές κατηγορίες. Προέχει παρ’ όλα αυτά ο στόχος της μελέτης καθώς και η πρόδηλη αναντιστοιχία έργου και αμοιβής.

Το αντικείμενο της Σύμβασης:

Το έργο ουσιαστικά συνίσταται στην απεικόνιση του εδάφους πριν τις κατασκευαστικές επεμβάσεις την απεικόνιση του, στη σημερινή κατάσταση και την εκτίμηση του παραχθέντος έργου μέσω της συγκρίσεως των δύο μορφών του εδάφους. Οι διαφοροποιήσεις θα είναι ορύγματα ή επιχώματα, ο όγκος των οποίων είναι και το πληρωτέο έργο, δεδομένου ότι η τιμή της μονάδος του όγκου έχει συμφωνηθεί με την σύμβαση του έργου.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να γίνει η εκτίμηση του ανάγλυφου του αρχικού εδάφους. Ο πιο βατός είναι η λεπτομερής αποτύπωση της εγγύτερης ανέπαφης γειτονίας του έργου, που σημαίνει λήψη περίπου 40.000 σημείων αποτύπωσης, αφού πρώτα γίνει η ίδρυση τριγωνομετρικού και πολυγωνομετρικού δικτύου. Στη συνέχεια η ψηφιακή παρεμβολή με αυτόματους αλγορίθμους μέσω προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η αμοιβή της μελέτης με τις προαναφερόμενες εργασίες και τη μελέτη οδοποιίας υπολογίζεται συμβατικά περίπου στα 350.000€. Η μελέτη ανατέθηκε με 20.000€ που σημαίνει περίπου 95% έκπτωση!
Αλλά ακόμη κι αν το επιμετρητικό έργο ειδωθεί μέσα από τα έξοδα που θα πρέπει να κάνει ο μελετητής προκειμένου να καταλήξει σε ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα τότε, για το τριγωνομετρικό δίκτυο θα χρειασθεί 30 εργάσιμες ενός καλά εξοπλισμένου και έμπειρου συνεργείου. Φυσικά θα γίνει και σκυροδέτηση. Η εργασία αυτή με τη σειρά της εκτιμάται σαν κόστος για την μελετητική εταιρεία στα 15.000 με 25.000€. Για δε τις αποτυπώσεις επί τόπου 65 εργατοημέρες χειριστού τοπογραφικού οργάνου οπτικών μετρήσεων και 130 εργατοημέρες σταδιοφόρων. Δηλαδή η αποτύπωση θα έχει κόστος στην μελετητική εταιρεία 65 Χ 70= 4550 € και 130 Χ 50= 6500 €, χωρίς να υπολογισθούν μεταφορικά. Φυσικά θα απαιτηθεί και ογκώδης δουλειά γραφείου. Έτσι λοιπόν, με βάση πάντα την έρευνα που, ως όφειλα, έκανα, το κόστος των εργασιών για τον ίδιο τον μελετητή δεν μπορεί να πέσει κάτω από 35.000 €.
Η σύμβαση όμως αφορά σε αντικείμενο μόλις 23.000 €!

Συλλογισμοί και υποθέσεις:

Εκτιμώ ότι η συγκεκριμένη μεθόδευση θα έχει σαν αποτέλεσμα να μη τελεσφορήσει κάποια αξιόπιστη εργασία, γεγονός που ήταν γνωστό εκ των προτέρων τόσο  στην μελετητική εταιρεία όσο και στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Τα παραπάνω θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι εδώ έχουμε μια προσχηματική ανάθεση, η οποία έχει σαν στόχο να αθωώσει μακροπρόθεσμα αιρετούς και στελέχη της Δημοτικής Αρχής και της Διοίκησης. Η αθώωση όμως αυτόματα θεμελιώνει δικαίωμα διεκδίκησης από τον εργολάβο ποσού που κυμαίνεται ανάμεσα στα 450.000 και 700.000€.
Θα μπορούσε να υποτεθεί ακόμη ότι η μελετητική εταιρεία έχει κι άλλες υστεροβουλίες. Δηλαδή να πιέσει στελέχη και αιρετούς εκ των υστέρων για περισσότερα χρήματα ή επιπλέον εργασίες.
Τα παραπάνω συζητιούνται ήδη σε όλο και διευρυνόμενους κύκλους στην πόλη. Παρ’ όλο που καταψήφισα την εισήγηση ευρίσκομαι απολογούμενος, γιατί δεν κάνω κάτι προκειμένου να την αποτρέψω και να σταματήσω την κλιμάκωση των μεθοδεύσεων.
Με την προσφυγή αυτή και διατελώντας εν πεποιθήσει για τα ως άνω περιγραφόμενα  ζητώ να ενεργήσετε ως ο νόμος ορίζει για ενέργειες οι οποίες υπερβαίνουν τη βαριά αμέλεια και στις οποίες ελλοχεύει ενδεχομένως ενδεχόμενος δόλος.
Όσον αφορά στο έννομο μου συμφέρον απορρέει από τη θέση μου ως αιρετού ο οποίος εκτός της πολιτικής μου ευθύνης μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος και με ποινικές ή πειθαρχικές κυρώσεις.
Για τους λόγους αυτούς κι επειδή, η απόφαση οδηγεί στην υπογραφή μιας οιονεί λεοντείου συμβάσεως ζητώ να ακυρώσετε την 537/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Βέροιας.


Δεν ξέρω αν μια τέτοια παρέμβαση αξίζει προπηλακισμό, εξοστρακισμό ή ανάκριση. Ξέρω όμως ότι ο τύπος αυτός αξίζει την εκτίμησή μου. 

Νίκος Βασ. Χατζηευστρατίου

19 σχόλια:

  1. Έχει δίκαιο να μην παραιτείται από Δημοτικός σύμβουλος;Και οι 31 υποστηρίζουν λάθος πράγματα;Τι λες εσύ, ένας φίλος του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί δεν "διοργανώνεις" μέσω site σου, μια ανταλλαγή απόψεων για αυτό. Ζήτησε την άποψη των 31 που αντιδρούν...Πες μας περισσότερα γιατί νομίζω η άλλη πλευρά άλλα λέει...Έχω την εντύπωση πως είναι σημαντικό και ουσιαστικό για τη δημοκρατία...Αν η Σαββαίδου δεν παραιτούνταν τι θα έλεγες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το blog είναι ανοικτό για κάθε άποψη.
      Έχω μια μικρή αλλεργία στα κτυπήματα κάτω από την μέση αλλά γενικώς δείχνω ανοχή.
      Ως προς την τελευταίο θέμα, δηλαδή τι θα έλεγα στην κ. Σαββαίδου η απάντησh είναι απλή: Να κάνει αντιπολίτευση μόνη της χωρίς να την στηρίζει ο κ. Αγγέλογλου.
      Για να καταλήξω: Στη φάση αυτή όπου τα παιχνίδια που παίζονται είναι όλα της τάξεως των 500.000 € μέχρι 1.000.000 ε δεν μπορώ με τίποτε να εμπιστευτώ (ούτε και κανείς σώφρων δημότης πιστεύω) μια δημοτική σύμβουλο με σύζυγο δημοτικό υπάλληλο. Οι άνθρωποι του δήμου πανικόβλητοι όντες μετέρχονται όλων των μεθόδων. Στην παλέτα τους ήδη περιλαμβάνεται και η άσκηση φυσικής βίας.
      Πόσο θα άντεχε ένας Δημοτικός Υπάλληλος;

      Διαγραφή
  3. Ο φασισμός καλά κρατεί. Και ο δήθεν δημοκρατικός χαρακτήρας ενός blog. Λοιπόν, πιστεύεις ότι ο φίλος σου έπραξε μια χαρά, κάτι ΞΕΚΑΘΑΡΑ αντιδεοντολογικό και αντιδημοκρατικό, αφού είχε συμφωνήσει άλλα, όπως ίσως γνωρίζεις, όταν αποφάσισε να εκλεγεί με μια παράταξη που έχει κανονισμό... Είναι τιμή σου να έχεις τέτοιο φίλο άρα είσαι ίδιος κι εσύ (γνωστό από παλιά). Να τον χαίρεσαι το φίλο σου και καλά να περνάτε. Έτσι κι αλλιώς μόνος σου κι εσύ κάνεις "αντιπολίτευση", όπως θα πρότεινες στην κ. Σαββαίδου. Μόνος θα κάνει πλέον κι εκείνος. Και μάλιστα νομίζεις ότι καταφέρνεις κάτι σκορπώντας μηνύσεις απο δω κι από κει. Έστω. Άποψή σου. Δε βαριέσαι, ο καθένας κρίνεται κάποτε. Τώρα αν ένας Δημ.Σύμβουλος έχει ξάδερφο ή μπατζανάκη ή κουμπάρο δημ.υπάλληλο σου κάνει; Θα τον εμπιστευόσουν κύριε σώφρονα δημότη; Έλεος πια. Μήπως τελικά όλοι συνωμοτούν εναντίον σου και εναντίον του κ.Αγγέλογλου; Και τελικά δεν έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πολιτική δεν είναι η τέχνη του fair play. Είναι η τέχνη του εφικτού. Κι ο φίλος μου απέδειξε ότι μπορεί να κάνει πολλά ανέφικτα, εφικτά.
      Αν αντέχεις τον πραγματικό κόσμο. Αν όχι...

      Διαγραφή
    2. Είσαι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε πάντως...

      Διαγραφή
    3. Ώστε θέλεις λόγια λοιπόν επί του θέματος; Ωραία. Να τα πούμε.
      Δουλεύω με το θέμα του δρόμου στο βουνό πάνω από δύο χρόνια. Πάω κι έρχομαι στις δημοτικές υπηρεσίες, ακούω προσβολές, χλευασμούς, συναντώ και ξεπερνάω τείχη. Η υπόθεση τελικά έφτασε στο ακροατήριο. Αντιμετωπίζω σήμερα λοιπόν μια ντρίπλα από τις λίγες. Μια ντρίπλα που θα αθωώσει τους πάντες και θα βγάλει λάδι έναν τύπο που παράτησε ένα έργο έχοντας εισπράξει μερικές χιλιάδες ευρώ τζάμπα. Κι όχι μόνον. Ο τύπος αυτός θα αποκτήσει και την δυνατότητα να ζητήσει και ρέστα. Αν σου αρέσει εσένα, με για σου και χαρά σου. Εμένα πάλι με τίποτα.
      Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα επέτρεπα να με κάνουν να ηττηθώ οι συμφωνίες που έγιναν μεταξύ ανθρώπων το 2010 και οι οποίοι σήμερα με το ζόρι λένε καλημέρα ο ένας τον άλλον;
      Όσο για το ποιηματάκι με τις μηνύσεις που υποτίθεται ότι μοιράζω από εδώ κι εκεί, άσε καλύτερα. Το λέει γιατί βολεύεται η ΧΟΓ. Αυτή μάλιστα σε κάθε ευκαιρία πλειοδοτεί λέγοντας, ότι της έκανα δέκα μηνύσεις ή κάτι τέτοιο. Κανέναν δεν μήνυσα. Περιέγραψα καταστάσεις και ζήτησα δικαστική αρωγή σε δύο περιπτώσεις (μαγαζιά και δρόμος άνω κάτω Σέλι) και έκανα μια αναφορά στην επίτροπο του Ελεγκτικού συνεδρίου για την γέφυρα Κούσιου.
      Δεν ξέρω πλέον με ποιους έχω να κάνω. Με κάποιους κακιασμένους που ζητάνε συμβουλίκι ή με μια αριστοτεχνικά σκηνοθετημένη κίνηση της δημοτικής αρχής. Κάποια στιγμή θα το μάθω. Τώρα έχω άλλη προτεραιότητα.

      Διαγραφή
    4. Ναι ο τύπος για την ακρίβεια εισέπραξε χωρίς να προσφέρει έργο από 450000 έως 700.000 €. Καλό μεροκάματο αν σκεφτείς ότι δεν έκανε τίποτα.

      Διαγραφή
  4. Το fair play είναι για τα γήπεδα. Εφικτό είναι το να νομίζεις ότι είσαι ΟΚ όταν όλοι γύρω λένε ότι κάτι πάει στραβά με σένα...Αφού ακόμη πιστεύεις ότι η πολιτική είναι μορφή τέχνης...τι να λέμε...εμένα μ' αρέσει ο δικός μου θαυμαστός κόσμος όπου ακόμη υπάρχει ελπίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιό πάνω υπάρχει μιά απάντηση.Νομίζω ότι κάλύπτει και την άποψη περί ελπίδας του κόσμου σου.

      Διαγραφή
  5. Δυστυχώς είσαι οφ σάιντ...Όταν είπα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε μιλούσα για τη μη παραίτηση του φίλου σου, για τη γνώμη της άλλης πλευράς, για την οποία δεν βλέπω να κάνεις κιχ...Άσε το σέλι στο δικαστήριο και πες μας για το μεγάλο μπαμ των 31...επιτέλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επαναλαμβάνω "Δεν ξέρω πλέον με ποιους έχω να κάνω. Με κάποιους κακιασμένους που ζητάνε συμβουλίκι ή με μια αριστοτεχνικά σκηνοθετημένη κίνηση της δημοτικής αρχής. Κάποια στιγμή θα το μάθω. Τώρα έχω άλλη προτεραιότητα.".
      Μάλλον δεν είχες διαβάσει ότι είχε γραφτεί.

      Διαγραφή
  6. Η μοίρα αυτού του έργου, σύνδεση Οικισμών Άνω με κάτω Βέρμιον, προδιαγράφτηκε στο ορθογραφικό λάθος της πινακίδας. Την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ κάτω κάτω, στην τελευταία σειρά, αντί με Υ (ύψιλον) την έγραψαν με Η (Ήτα)! ΑΝΑΠ ΤΗΞΗ. Eπόμενο ήταν να… λειώσει! Και μάλιστα με ψυχρά τήξη.
    Ισμήνη Ν. Αναγνώστου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπορεί να το διάβασα αργά, αλλά θα απαντήσω έστω και ανεπίκαιρα για τους έωλους υπαινιγμούς περί της αήθους επιλογής μου, να μην παραιτηθώ από Δημοτικός Σύμβουλος, αθετώντας κάποια καταστατική αρχή ή συμφωνία. Όποιος έχει αποδείξεις για το καταστατικό ή την "συμφωνία" ας μας τα δείξει. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι φιλικό ποδοσφαιρικό παιχνίδι, για να παίξει μπάλα όλος ο πάγκος παρά την γενική αποδοχή περί της ολοσχερούς ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου.
    Στους κυρίους, που κατέθεσαν την ενυπόγραφη επιστολή με τις 31 υπογραφές της δημοτικής ομάδας των Ενεργών Πολιτών για το Δήμο της Βέροιας στις εφημερίδες και την επιστολή με τις 30 υπογραφές τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την διαγραφή μου, θα έπρεπε να είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για πλαστογραφία. Ο δε πρόεδρος θα έπρεπε να διώκεται για σοβαρή παράβαση καθήκοντος. Όποιος θέλει, ας ζητήσει περαιτέρω εξηγήσεις και στοιχεία. Είμαι στη διάθεσή του.
    Γιάννης Αγγέλογλου
    Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ που έχει καταχωνιαστεί το σχόλιο δύσκολα θα διαβαστεί. Παρόλα αυτά έμαθα ότι η καταγραφή μετράει. Το πόσο δεν ξέρω.

      Διαγραφή
  8. gianni min kanis gargara tin anajioipistia sou

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!