Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Τίτλοι τέλους


Όλα τα πράγματα τελειώνουν κάποτε. Την θέση τους καταλαμβάνουν άλλα καλύτερα ή χειρότερα. Στην περίπτωση των δικαστηρίων όλοι πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα πολύ καλύτερο δικαστικό μέγαρο.  Όσο για το παλιό; Αυτό είναι στολισμένο με αναμνήσεις.

Μεγάλωσα (όπως και ο πατέρας μου στην περιοχή). Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου το οικοδόμημα ήταν Δικαστήρια. Εκτός από μια περίοδο στα μέσα των ’80 που επισκευαζόταν.
Το κτήριο κατασκευάστηκε τέλη του 19ου αρχές του 20ου αιώνα. Η αρχικός του προορισμός ήταν διοικητήριο και το μοτίβο πάνω στο οποίο σχεδιάσθηκε ήταν κοινό σ’ όλη την έκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που τότε έκανε κάποιες προσπάθειες να εκσυγχρονισθεί. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν πάρθηκαν από την κατεδάφιση του πύργου του Στέφανου Δουσάν που ήταν δίπλα και χρονολογούνταν από τον 13ο αιώνα.  Κατασκευάσθηκε ταυτόχρονα με το 3ο και 4ο Δημοτικό Σχολείο στο οποίο θα διδασκόταν Τουρκόπουλα. Η ιστορία απ’ ότι είναι γνωστό δεν κράτησε και πολύ. Υπάρχει και μια χαρακτηριστική διήγηση. Στη θέση του αετώματος είχε κατασκευαστεί άλλο καμπύλο. Η νέα διοίκηση η Ελληνική το μόνο που είχε κάνει για το κτήριο ήταν η ανακατασκευή του αετώματος . Το οξυκόρυφο ήταν «πιο Ελληνικό».

Κι αν αυτά είναι πια ιστορία που αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση  το μέλλον του κτηρίου  αν και γκρίζο είναι τουλάχιστον σίγουρο. Οι δημοτικοί άρχοντες θα το κάνουν αυτό που ξέρουν: Το χειρότερο δυνατό. Το βιογραφικό τους δεν εγγυάται τίποτε παραπάνω. 

9 σχόλια:

  1. Κλασσική περίπτωση...
    Το σκεφτόμουν τις προάλλες.
    Πρώτα, εγκατάλλειψη, διαβούλευση και ''να το συζητήσουμε ρε παιδιά''. Συγχρόνως, η προσφιλή φυλή ανακυκλωτών, θα ρημάξει ότι μπορεί να ρημάξει (καλώδια, κουφώματα, μπρίζες).
    Στη συνέχεια, προκύρηξη αξιοποίησης με κάποιο μελλοντικό ΕΣΠΑ, με πολλαπλάσιο κόστος από ότι θα μπορούσε να είναι αν άρχιζε η αλλαγή χρήσης άμεσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έτσι φαντάζεσαι το "χειρότερο δυνατόν" τότε ανήκεις στους αισιόδοξους.
      Επειδή όμως το μέλλον ανήκει στους πολίτες, όχι γιατί θα πάρουν αποφάσεις αλλά κυρίως διότι θα υποστούν τις συνέπειες τότε ας δούμε τι θα μπορούσε να γίνει.
      Έτσι λοιπόν αν πας στην οδό Πολυζωίδου, δυό στενά πιο πάνω δηλαδή θα βρεις ένα ημιυπόγειο, λένε, με χρήση παιδικού σταθμού. Αν το προχωρήσεις θα βρεις άλλους δύο παιδικούς σταθμούς στην πόλη. Σενάριο τώρα:
      Όλοι οι παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί εκεί. Μετατροπή του πίσω γκαράζ σε αυλή των σταθμών και περίφραξη.
      Εξοικονόμηση για τον Δήμο γύρω στα 30.000€ ετήσια.
      Διατήρηση των μικρομάγαζων της πλατείας ζωντανών. (Γονείς θα πάνε και θα έρχονται κλπ)
      Σωτηρία του κτηρίου.
      Αν έχεις κάτι καλύτερο πες το. Επείγει!

      Διαγραφή
  2. Δεν έχω κάτι καλύτερο Νίκο...
    Αν γίνει όπως λές, πως θα κάνει ο εκάστοτε δήμαρχος, μικροπολιτικές εκδουλεύσεις, πληρώνοντας ενοίκαι σε ιδιώτες;
    Η ιδέα σου θα μπορούσε εδώ και χρόνια να εφαρμοστεί σε κανα δυο κληροδοτήματα που έχει ο δήμος, αλλά αμα δεν αρχίσουν να καταρρέουν ή δεν κανει κατάληψη κανας αριστερός, δεν ιδρωνει κανενός το αυτί.
    Οι απιδικοί σταθμοί μπαίνουν στο ΕΣΠΑ; ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μια τέτοια επιλογή είναι εκδούλευση. Κρατάς την πλατεία ζωντανή, απομακρύνοντας έτσι όλο το κατακάθι που θα ερχόταν να ζητιανέψει να λεηλατήσει ή μα κάνει χαβαλέ. Αυτό με τη σειρά του είναι ευεργεσία προς όλους τους περίοικους και τους μαγαζάτορες. Όσο για το ΕΣΠΑ μερικές φορές ναι μπαίνουν αλλά εδώ έχουμε με ένα έτοιμο κτήριο το οποίο θέλει βάψιμο τουαλέτες άντε και εξοπλισμό από τον οποίο ο περισσότερος υπάρχει ήδη.
      Φυσικά γίνεται και καλύτερα. Με θετικότερο και υγιέστερο βλέμμα. Για παράδειγμα, μιά σκέψη είναι μην την κάνεις παντιέρα, εγώ θα προκήρυσσα ένα διαγωνισμό εικονογράφησης ή έστω βαψίματος της όψης για να δώσω το μήνυμα ότι ο Δήμος είναι εδώ έχει κέφι και δεν το βάζει κάτω.
      Τι να πω.

      Διαγραφή
  3. Πολύ καλή η ιδέα λειτουργιάς του κτιρίου ως παιδικού σταθμού, εγώ θα έβλεπα θετικά και την ανακατασκευή του γειτονικού Πύργου, μέσω κάποιου προγράμματος. Σίγουρα δεν θα ήθελα ένα Μουσείο, πιστεύω ότι οι ανάγκες μας καλύπτονται από τα υπάρχοντα. Η μεταφορά της Νομαρχίας ίσως αποτελεί ακόμα μία πρόταση δεδομένου ότι το παρόν κτίριο αποτελεί μίσθωμα.
    Και μία ίσως "ακραία" πρόταση η εκμίσθωση σε ιδιώτη και λειτουργία του στο στυλ του "Κυβερνείου" στη Ξάνθη ή της νέας "Λεσχης Κομοτηναίων" στην Κομοτηνή, ως εναλλακτική πρόταση εξόδου απο την οδό Εληάς.
    Όπως και να έχει χρειάζεται μία λύση που θα φέρνει κόσμο στο σημείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν μιλήσεις με την Αντιπεριφέρεια για μεταστέγαση υπηρεσιών εκεί θα τους δεις να κάνουν σα να τους κτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα. Ακόμη δεν ξέρω γιατί. Σίγουρα δεν πρόκειται για εντελώς αθώο λόγο. Η παλιά Νομαρχία είναι λίγο δύσκολο να πάει εκεί. Γίνεται όμως να μεταφερθούν ή το τμήμα έργων (Παλιά διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας) ή το Τμήμα Συγκοινωνιών. Η ενοικίαση σε ιδιωτική επιχείρηση θα ήταν ευχής έργο αλλά ποιός επειχειρηματίας μπορεί να αναλάβει τέτοιο ρίσκο σήμερα;

      Διαγραφή
  4. Γιατί να μην μεταστεγαστεί εκεί η Ελληνική Αστυνομία? Ακόμη και σε συμβολικό επίπεδο θα βοηθούσε σημαντικά στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας σε επίπεδο πόλεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το απαιτούμενο εμβαδόν είναι πολύ μεγαλύτερο του κτηρίου.

      Διαγραφή
  5. Το υπάρχον έχει συνολικό εμβαδό (μαζί με το ημιυπόγειο) 2050 m² και ένα αρκετά μεγάλο πάρκινκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!