Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Δελτίο Τύπου των Ενεργών πολιτών για το Δήμο της Βέροιας, με αφορμή τις εξαγγελίες της Δημάρχου για το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας...

Με συγκρατημένη ικανοποίηση υποδέχεται η παράταξη των Ενεργών πολιτών τις εξαγγελίες της Δημοτικής αρχής για την εξοικονόμηση ενέργειας. Οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος δημότης θα μπορούσε να σκεφτεί ότι «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» και να μονολογήσει, «κάλλιο αργά παρά ποτέ»…

 Κανείς ωστόσο δεν θα μπορούσε να διώξει την επιφύλαξή του απ΄ την λέξη «ξεκίνημα», ούτε  τον σκεπτικισμό του για την ειλικρίνεια των προθέσεων,  καθώς οι παραινέσεις της προκαθήμενης στη διοίκηση του Δήμου, περί εξοικονόμησης πόρων, μάλλον οξύμωρες και αντιφατικές φαντάζουν…:  Εδώ και έξι χρόνια -και πριν ακόμη ενσκήψει  η μεγάλη οικονομική δυσανεξία, η Δήμαρχος Βεροίας, Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη δεν κούνησε ούτε το δακτυλάκι της, παρά μόνο για να νουθετεί ανέξοδα τους δημότες της. Η υποκριτική της στάση, λίγο απέχει απ΄ το  να της καταλογιστεί θράσος και ευήθεια, συνθήκη άκρως απογοητευτική για την παραδοξότητα της τάσης της να κρύβεται πίσω απ΄ αυτό.
Αν ο Δήμος στο πλαίσιο των ενεργειών της για το έτος 2013 είχε έγκαιρο στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων και την προστασία του περιβάλλοντος, θα είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα ορθολογικής μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, απ΄ το ίδιο του το σπίτι, το Δημαρχείο! Στην καλύτερη περίπτωση δεν θα είχε αμελήσει να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά στις στέγες των σχολείων και των Δημοτικών κτιρίων όπως φορτικά έχουν προτείνει οι Ενεργοί Πολίτες, με τρείς παρεμβάσεις τους σε αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με την πρωτοκολλημένη απάντηση που έδωσε ο Διαιτητής του Δήμου κατόπιν αιτήσεως των Ενεργών Πολιτών στο 13ο Δημοτικό Συμβούλιο του 2012, το ποσόν λογαριασμών της ΔΕΗ για το Δημαρχείο, είναι αστρονομικό και ανέρχεται συνήθως σε 14.000 ευρώ το δίμηνο. Και αυτό χωρίς ηλεκτρική κουζίνα, (εάν η συμπολίτευση προσδοκούσε στο μαγείρεμα των πολιτικών πραγμάτων) και χωρίς θερμοσίφωνο, (εάν ήθελε «να νίπτει η μείζων» αντιπολίτευση «τας χείρας της» με ζεστό νερό...). Δεν χρειάζεται να εικάσει κανείς βέβαια ότι οι λογαριασμοί είναι τόσο φουσκωμένοι, εξ αιτίας των αερόθερμων που φέρουν οι δημοτικοί υπάλληλοι υπό μάλης για να μην αρρωστήσουν απ΄ το κρύο απ΄ τις φαεινές ιδέες και την αμέλεια της ενεργοβόρου βαριάς αμέλειας της προκαθήμενης. Οι παροικούντες, αλλά κι οι δημότες που επισκέπτονται το Δημαρχείο "κόσμημα" κι όλοι στη μικρή μας πόλη, γνωρίζουν πολύ καλά ότι κλιματισμός δεν υπάρχει και ότι τα καλοκαίρια με την αποπνικτική ζέστη, το Δημοτικό Συμβούλιο εκδράμει στα βουνά για να μπορούν οι Σύμβουλοι, ν΄ αναπνεύσουν.
Οι "Ενεργοί Πολίτες" θεωρούν ότι πέραν αυτού, περισσότερα λόγια θα ήταν ανώφελα. Όταν τα πράγματα μιλούν τα λόγια περιττεύουν. 

Υπενθυμίζουμε το εν λόγω δελτίο Τύπου του Δήμου Βέροιας, για την πληρέστερη ενημέρωσή σας:
O Δήμος Βέροιας στo πλαίσιο των ενεργειών του για το έτος 2013 με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων και την προστασία του περιβάλλοντος, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ορθολογικής μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, τηρώντας πάντοτε τους κανόνες σωστής λειτουργίας των κοινόχρηστων εγκαταστάσεών του, προς όφελος των δημοτών. Ήδη από σήμερα Πέμπτη 3 Ιανουαρίου τα συνεργεία του Δήμου Βέροιας (τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων-Γραφείο Συντήρησης), ξεκίνησαν την αντικατάσταση των λαμπτήρων ατμών νατρίου (Υψηλής Πίεσης) των παραδοσιακών φωτιστικών της οδού Κεντρικής, με ηλεκτρονικούς λαμπτήρες χαμηλότερης ισχύος και κατανάλωσης. Η συγκεκριμένη αντικατάσταση δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην στάθμη φωτισμού του οδοστρώματος, η μόνη αλλαγή θα είναι στην απόχρωση του φωτισμού. Η μείωση της ετήσιας δαπάνης ενέργειας σε χρήματα για όλο το μήκος της οδού Κεντρικής, θα αγγίξει το ποσό των 7.294,00€, δηλαδή ποσοστό μείωσης μεγαλύτερο του 80 % της υφιστάμενης δαπάνης. Με βάση τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Βέροιας και τις εκθέσεις-προτάσεις των υπευθύνων του τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων, ο ηλεκτροφωτισμός των οδών αποτελεί αντικείμενο εξοικονόμησης ενέργειας, τόσο από άποψη δαπάνης, όσο και από την άποψη της ορθολογικής χρήσης του (φωτορύπανση, ορθολογική κατανομή φωτισμού κ.λπ.).

3 σχόλια:

  1. Το έμαθες καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι Νικολάκη. Image maker έγινες. Εύγε. Πολύ σωστά.
    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβόπουλος Δ. Γιάννης.10 Ιανουαρίου 2013 στις 12:41 μ.μ.

    Τα παραδοσιακά φωτιστικά τα βάλανε λάμπες ψυχρού φωτός και τα μετατρέψανε σε φωτισμό κρεοπωλείου!
    Μα είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν τα περί θερμοκρασίας χρώματος/λευκού και τους ανάλογους λαμπτήρες σε κοτζαμ τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων-Γραφείο Συντήρησης (πςςςςς)
    Έγινε "μπλε" η Κεντρικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν ξέρουνε. Παρ' όλα αυτά και απ' ότι θυμάμαι υπάρχουν αποχρώσεις και στις φθορισμού.

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!