Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Η συνεδρίαση της 24 01 13 της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Βεροίας



ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
Γνωρίζω πως όποιος μιλήσει χωρίς να ακούει βγαίνει πάντα χαμένος. Αντίστοιχα και όποιος γράφει χωρίς να διαβάζει. Σαν μέλος της επιτροπής διαβούλευσης του Δήμου Βεροίαςm αν θέλω να πάρω τον λόγο (ή να γράψω αντίστοιχα), πρέπει να έχω διαβάσει με όσο γίνεται παραπάνω προσοχή το κείμενο και τους πίνακες που μοιράστηκαν, αν πάλι δεν έχω το κέφι να πάρω τον λόγο οφείλω απλά να παραιτηθώ.  Έτσι προσπάθησα να μπω στο μυαλό αυτών που συνέταξαν κείμενα και πίνακες και να προβληματιστώ όχι μόνον πάνω στις ερωτήσεις που πρέπει να κάνω αλλά και την θετική άποψη που οφείλω να προσφέρω. Όσο αξίζει αυτή.

Η αρχή είναι κοινή. Οι Δημοτικοί άρχοντες πιστεύουν ότι και εγώ. Ότι υπάρχει δηλαδή  μια διεθνής κρίση. Στα υπόλοιπα διαφωνούμε. Η Ελληνική κρίση έχει μοναδικά χαρακτηριστικά στην Ευρώπη. Προέρχεται από την θλιβερή λειτουργία ενός κράτους το οποίο εδώ και δεκαετίες βιάσθηκε κατ’ επανάληψη από την πολιτική τάξη με την ανοχή των πολιτών. Αντίστοιχα και ο Δήμος Βεροίας.
Η πορεία μετά από αυτήν την συνειδητοποίηση είναι μονόδρομος. Όσο ο Δήμος την περίοδο του μεγάλου φαγοποτιού συγκέντρωνε δραστηριότητες περιφρονώντας τους δημότες του, κάνοντας έργα με αυτεπιστασία, ιδρύοντας  δημοτικές επιχειρήσεις και μαζεύοντας αρμοδιότητες προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει σαν μέσο εξαγοράς ψήφων και γιατί όχι συνειδήσεων άλλο,τόσο και πολύ περισσότερο, σήμερα πρέπει να φροντίσει την συρρίκνωσή του και την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα σ΄αυτόν και τους πολίτες. 

Έγιναν και χειρότερα. Η κυρίαρχη ιδεολογία μιας μεγάλης περιόδου στην αρχή απερίφραστα και μετά χαμηλόφωνα και συγκεκαλυμμένα είχε δαιμονοποιήσει την επιχειρηματικότητα με αποτέλεσμα να μην πάρει καμιά πρόβλεψη να ανθήσει ο μόνος τρόπος για την δημιουργία πλούτου και απασχόλησης. Σήμερα πρέπει να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο.

Και επειδή όταν πάρεις την κατηφόρα πάντα υπάρχει χειρότερα οι Δημοτικές αρχές ξέπεσαν σε παροχές των οποίων τα σπασμένα φαίνονται τώρα και φαντάζουν ασυμμάζευτα.  Ενθαρρύνθηκε πχ  η εγκατάσταση κοινωνικών ομάδων που δεν είχαν καμιά ελπίδα να ενσωματωθούν χωρίς τεράστιο κόστος με μόνη σκοπιμότητα της εξαγορά ψήφων, σε σημείο σήμερα αυτές να έχουν μετατραπεί σε μάστιγα από την οποία δυσκολευόμαστε να απαλλαγούμε. Φυσικά προσπάθησαν να εκμαυλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους μέσω ενός συστήματος  μη κοινωνικά αποδοτικών παροχών.  Με στόχο την άγρα ψήφων πάντα. 

Όχι πως δεν υπήρχαν και οι κλασσικές συμπεριφορές της διαφθοράς αλλά οι παραπάνω ήταν οι καθοριστικές για την σημερινή παρακμή. 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέσα από αυτήν την οπτική διατυπώνονται προτάσεις.
Αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης. Την αρχή οφείλει να την κάνει πρώτος ο Δήμος, Στο κάτω κάτω της γραφής αυτός ξεκίνησε τον καυγά. Η αποκατάσταση περιγράφεται με μια δύο λέξεις . Η πρώτη είναι η Ιδιωτιτκοποίηση.
Εργασίες όπως συλλογή και μεταφορά σκουπιδιών, καθαριότητα των δρόμων, καθαριότητα εσωτερικών χώρων, περιποίηση χώρων πρασίνου, κάθε μελετητική δραστηριότητα και έργο, συντήρηση μηχανικού εξοπλισμού, μηχανογράφηση (από λειτουργία του server και υποστήριξη μέχρι την ψηφιοποίηση των αρχείων της πολεοδομίας) , ανάπτυξη δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης σε παρθένες περιοχές, λειτουργία των Βιολογικών καθαρισμών, ενίσχυση με νυχτερινές περιπολίες του έργου της Αστυνομίας από εταιρίες seciurity, τήρηση των πρακτικών όλων των συμβουλίων και των επιτροπών, θέρμανση και ψύξη χώρων, με όλες τις υποχρεώσεις που αυτό συνοδεύετα,ι είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που οφείλει ο δήμος να αρχίσει να μεταβιβάζει στον ιδιωτικό τομέα για να αρχίσει να ξαναζωντανεύει η πόλη.   

Η δεύτερη είναι εθελοντισμός.
Καθαριότητα δημόσιων χώρων σε μεγάλη κλίμακα (όχι καθημερινή), εθελοντές τροχονόμοι (πράγμα που γίνεται ήδη) , επισκευαστές μικροζημιών στις παιδικές χαρές, ταξιθέτες στο μέγαρο τεχνών, βιβλιοθηκονομία στην δημοτική τουλάχιστον βιβλιοθήκη, φροντίδα στο σπίτι, δασοπυρόσβεση και περιπολίες, ανακύκλωση είναι πολύ λίγες από τις δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν από εθελοντές και φυσικά γίνονται από αυτούς  σε πολλά μέρη του κόσμου. Αρκετά από αυτά είναι και οι Μητροπόλεις του Καπιταλισμού.  Ο εθελοντισμός δεν εξοικονομεί απλώς κονδύλια,  συσφίγγει σχέσεις μεταξύ των πολιτών και κυρίως τους κάνει πιο υπεύθυνους και μετόχους της κοινωνικής ζωής. Τα τελευταία , αλίμονο, απετέλεσαν για δεκαετίες το φόβητρο για κάθε δήμαρχο και νομάρχη. 

ΕΝΘΑΡΥΝΣΗ ΤΗς ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ως προς την άρση της έχθρας απέναντι στην επιχειρηματικότητα είναι καιρός να δούμε πρωτοβουλίες που έλκουν την εγκατάσταση επιχειρήσεων στην περιοχή.  Η πρώτη είναι ο ορισμός επιχειρηματικών ζωνών (Βιομηχανικών, logistics, Τουριστικών). Ζωνών  όπου δεν θα παρέχεται απλά η υποδομή αλλά και όπου θα προστατεύεται ο επενδυτής με ένα πλέγμα θεσμών  από την φθοροποιό γραφειοκρατία. Προτάσεις έγιναν από μέλη της επιτροπή διαβούλευσης αλλά έπεσαν στο κενό. Η Δημοτική αρχή δεν είχε καταλάβει. Σήμερα τα περιθώριά της έχουν στενέψει. 

Η δεύτερη υποχρέωσή μας είναι η εκπαίδευση, η τεχνική εκπαίδευση.  Νομίσαμε ότι έχουμε εξοφλήσει αυτό το χρέος μας εγκαθιστώντας πανεπιστημιακά Τμήματα στην περιοχή. Τώρα πιά έχουμε συνειδητοποιήσει ότι αυτό που μας λείπει είναι σχολεία που βγάζουν καταρτισμένους γεωργούς,  κλωστουφαντουργούς, κτίστες  ή ακόμη ακόμη και επαγγελματίες οδηγούς φορτηγών. Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε την συγκυρία και να επιδιώξουμε την ίδρυση αγροτικών εκπαιδευτηρίων αλλά και κάθε άλλης τεχνικής σχολής. 

ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ
Ως προς την τελευταία διαπίστωση εδώ τα πράγματα είναι απλά. Η εμπέδωση του ότι όλοι είναι ίσοι αλλά και υπεύθυνοι απέναντι στην κοινωνία και ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ζει με τα λεφτά της πρόνοιας για όλη του την ζωή, όντας αρτιμελής πρέπει να γίνει αντικείμενο καθημερινής φροντίδας. 

Με βάση τα παραπάνω αποπειράται μια λεπτομερής προσέγγιση του προϋπολογισμού.
(Σημειώνεταο πως όπου υπάρχουν αριθμοί πρόκειται για έργα ή δαπάνες που συνεχίζονται από πέρυσι)
Δαπάνη 2. 4520000 €  Κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου: Καθυστερεί τόσα χρόνια. Τι τους κάνει να πιστεύουν ότι αυτό θα γίνει τώρα;

Δαπάνη 4 Βάση πύργου Πλατείας Ωρολογίου. 39.000€ Μα η βάση έχει κατασκευασθεί!

Δαπάνες 36,37,38 (και δύο νέες) 270.000 € για τις κακοποιημένες γυναίκες: Πέφτει τόσο πολύ ξύλο στην Βέροια, ώστε να ξοδευτούν τόσα χρήματα και να σπαταληθεί τόση προσοχή στο θέμα; Πόσα επιτέλους είναι τα περιστατικά οικογενειακής βίας την Βέροια; Ή μήπως μέρος της  Βέροιας θεωρείται και ο αυθαίρετος καταυλισμός των γύφτων.

Δαπάνη 55   (100.000 €) Αντιπλημμυρική μελέτη Τριποτάμου. Γιατί προσφέρεται η ΔΕΗ για την χρηματοδότηση μιας τέτοιας μελέτης; Τι προτίθεται να προσπορίσει από την αντιπλημμυρική μελέτη ενός ποταμιού ελεγχόμενης ροής; Αν έχει κάτι να κερδίσει γιατί δεν έκανε από μόνη της την ανάθεση;

Έργα: 19,20,21,22,13,23,24,40,44,43,49,52,63,15,14 συνολικού προϋπολογισμού 836.000 € αφορούν σε ύδρευση και αποχέτευση. Γιατί δεν αποτελούν έργα της ΔΕΥΑΒ;

Δαπάνη 3 (320.000 € )Γιατί είναι σταματημένος ο βρεφονηπιακός σταθμός Κυψέλης; Ή μήπως δεν είναι;

Τι είναι η μελέτη βελτίωσης αστικής κινητικότητας; (Δαπάνη 33  50.000 €) Είναι μήπως η κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης; Αν ναι τότε γιατί δεν έγινε πριν από την μελέτη των Αστικών αναπλάσεων; 

Για το έργο 9 (Διαμόρφωση προσωρινού χώρου στάθμευσης) υπάρχει οικοδομική άδεια; αν όχι ποιος θα τολμήσει να  διαθέσει χρήματα (61.750€) σε παράνομη δραστηριότητα;

Τελικές επιμετρήσεις δρόμου άνω κάτω Σέλι 23.000 € (Δαπάνη είναι χρήματα που χρωστά ήδη ο Δήμος στον Τοπογράφο Κώστα Δασκαλόπουλο;

Που θα τοποθετήσετε τον προκατασκευασμένο οικίσκο της δαπάνης ;(8.000 νέα δαπάνη) Υπάρχει άδεια δόμησης;

Εγκατάσταση κλιματισμού Δημαρχείου. (200.000 νέα δαπάνη) Σκεφτήκατε την λύση της γεωθερμίας και την καλύτερη θερμομόνωση του κτηρίου; Σας πληροφόρησαν ότι εκτός από την ακριβή λειτουργικά λύση των αερόθερμων υπάρχει τρόπος να εφαρμόσετε λύσεις επιδαπεδίου θερμάνσεως και ψύξεως με πολύ λιγότερα λειτουργικά έξοδα; Σας νοιάζει επιτέλους το δημόσιο χρήμα ή ψάχνετε μια λύση για να μπαλώσετε (τι πρωτότυπο) κάποιο πρόβλημα,

Υπάρχει κονδύλιο για καθαρισμό κοινόχριστων χώρων στη Βέροια και άλλους οικισμούς ύψους 60.000€.(νέες δαπάνες)  Σε οποιονδήποτε πολιτισμένο δήμο του Δυτικού κόσμου αυτές οι εργασίες γίνονται από εθελοντές. Εκτός κι αν οι κρατούντες τον Δήμο θέλουν να μοιράσουν λεφτά των Δημοτών για να φανούν ευχάριστοι και να εξαγοράσουν ψήφους με τα λεφτά των Βεροιαίων πολιτών. 

Κατασκευή προσωρινού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων: (100.000 €) Υπάρχει άδεια; Αν ναι πότε την έχετε εκδώσει: Αν όχι πως θα τολμήσετε χωρίς αυτήν;

Επενδύσεις σε ΗΥ, περιφερειακά ιστοσελίδα  70.000€. Αμυντικές δαπάνες είναι; Η ερώτηση έχει σαφείς λόγους. Ένας καλός ΗΥ στοιχίζει 1000 €. Θα αγορασθούν 70 ΗΥ;

Όταν αναφερόμαστε σε αρδεύσεις (50,51,52,53,54,55) 110.000 € για τι ακριβώς πράγμα ομιλούμε;

Εργαστηριακά Καραναστάση.  Ποια είναι τα εργαστηριακά που απαιτούν 5.000 €:

Ανέγερση γυμνασίου στα Γιοντζαλίκια: Ποιος συνέταξε την μελέτη; Έγινε διαγωνισμός; Η σημείωση εδώ είναι πως ένα εκπαιδευτήριο οφείλει να είναι προϊόν προσεκτικού σχεδιασμού. Ακόμη ο σχεδιασμός του οφείλει να ενσωματώνει της προθέσεις μας για την κοινωνία του αύριο μέσα από έναν τρόπο ευρηματικό κα επιτηδευμένο. Δεν είναι γνωστές οι εικόνες που έχει η Δημοτική αρχή για το αύριο της πόλης. Σε περίπτωση ανυπαρξίας αρχιτεκτονικού διαγωνισμού οι εικόνες αυτές συνοψίζονται σε δύο λέξεις: ¨Ότι να ‘ναι. 

Πόσο εμβαδόν έχει η στέγη του Δημοτικού Σχολείου Ταγαροχωρίου; Με την λογική ότι μια καλή στέγη κοστίζει 100 €/m², τότε το Σχολείο του Ταχαροχωρίου έχει 500m² κάτοψη!

Ήμαστε τελικά σίγουροι ότιθέλουμε τους γύφτους δίπλα μας; Μια επιχείρηση εκκενώσεως των  κατειλημμένων οικοπέδων  (νέο έργο) θα κόστιζε πολύ λιγότερα από 290.000 € και σημαντικό μέρος της δαπάνης θα μπορούσε να καλυφθεί από τους ιδιοκτήτες τους.

Το έργο 72 είναι μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ο Πίνακας 3 του άρθρου 16 που αναφέρεται είναι το ερωτηματολόγιο για την εγκατάσταση /χωροθέτηση δραστηριότητος. Ποια είναι η δραστηριότητα;

Δαπάνη 39. Τι είδους αδειοδοτήσεις ή Νομιμοποιήσεις απαιτούν 24.600. Τι θα αρδεύεται από αυτές τις γεωτρήσεις;

Το έργο 1, 43 αφορούν στο κληροδότητα Καραναστάση. Τι λογική έχει η κατάτμηση του έργου; Τι οδεηγεί τον Δήμο να μην εντάξεις στην Δωρεά τις ερευνητικές εργασίες είτε αυτές σχετίζονται με τοιχογραφίες είτε με υλικά;

Δαπάνη 53. Τι σκοπεύουν οι βυθομετρήσεις στη θέση μανίκι; Απ’ ότι έγινε γνωστό η θέση Μανίκι σχετίζεται με παλιά ανεξέλεγκτη χωματερή.

Δαπάνη 60,61,62 Πρόκειται για ενεργειακές επιθεωρήσεις. Δεδομένου ότι η ενεργειακή επιθεώρηση χρεώνεται 1 €/m² ποια είναι τα κτήρια για τα οποία θα ξοδευτούν 33.850€. Παρόλα αυτά εμφανίζεται αλλού η παρόμοια Δαπάνη 30. (32.000€) Σε τι συνίσταται η υπηρεσία τεχνικού συμβούλου στο «εξοικονομώ»; Συνήθως τέτοιου είδους υπηρεσίες υποκρύπτουν μελέτες που δόθηκαν με παράκαμψη του Νόμου περί μελετών δημοσίου.

Δαπάνη 78. Παρ’ ότι έγινε προσπάθεια να κατανοηθεί η σκοπιμότητα του μελετώμενου έργου δεν υπάρχει πλήρης εικόνα. Πρόκειται για αποκατάσταση λατομείου με χρήση ΑΕΕΚ (μπάζα) ή θεσμοθέτηση χώρου μεταφοράς οικοδομικών απορριμμάτων; Αν πρόκειται για το πρώτο από πού θα προμηθεύεται ο δήμος αδρανή υπολείμματα επεξεργασίας ΑΕΕΚ: Αν όχι είναι γνωστό ότι η απόθεση ανεπεξέργαστων ΑΕΕΚ είναι απλά παράνομη;

2 σχόλια:

  1. Σκοπιμοτητες, εξυπηρετησεις, εκδουλευσεις, συμφεροντα. Ευτυχως που ειναι σοσιαληστες... Φανταζεσαι τι θα γινοταν αν ειχαμε δεξιο δημαρχο;
    Η μονη ελπιδα ειναι, μηπως στις επομενες δημοτικες εκλογες τους στειλει σπιτι τους ο κυριαρχος λαος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν λες δεξιό τι εννοείς; Έναν Πασόκο που έπεσε στο λάκκο με την μπλε μπογιά και νόμισε ότι έγινε δεξιός; Ή μήπως κάποιον που δηλώνει δεξιός χαμηλόφωνα και δεν τολμά να αναλάβει δεξιές πρωτοβουλίες από τον φόβο του "τι θα πει η αριστερά";
      Τα ζω δεκαετίες. Σε βρίσκω αισιόδοξο.

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!