Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Το ταμείο του πατισάχ



Οι εφημερίδες γράφουν ότι το παλιό κτήριο των δικαστηρίων περνά στην ιδιοκτησία του Δήμου Βεροίας. Παράλληλα αναπτύσσεται προβληματισμός για την χρήση του. 


Τα βασικά δεδομένα  είναι δύο. Το πρώτο ότι ο Δήμος ενοικιάζει ακίνητα προκειμένου να στεγάσει βρεφονηπιακούς σταθμούς. Τρία,  απ’ ότι είναι γνωστό, με συνολικό μίσθωμα περίπου 2.500 € το μήνα. Ο δεύτερος ότι οι επιχειρήσεις στης πλατείας καταρρέουν με γρήγορο ρυθμό λόγω του ότι η κίνηση στην περιοχή έπεσε κατά 90% και πλέον. 

Οι δύο παράγοντες οδηγούν στην προφανή λύση. Όλοι οι βρεφονηπιακοί να μαζευτούν στο συγκεκριμένο κτήριο το οποίο με κατάλληλη προσαρμογή (του ελεύθερού του χώρου βασικά) να μπορέσει να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Έτσι ο μεν δήμος θα έχει οικονομία 30.000 € ετήσια η δε πλατεία θα ανακτήσει μικρό έστω μέρος της κίνησής της δίνοντας κάποια οικονομική ευρωστία σε μερικά από τα καταστήματα της περιοχής. 

Δόθηκε και μια άλλη λύση. Να μετατραπεί σε μουσείο εκπαίδευσης. Δηλαδή να μην αποφέρει κέρδη, να προκαλέσει πρόσθετα έξοδα φροντίδας και φύλαξης και να αυξήσει την κίνηση στην περιοχή κατά  100 επισκέψεις ετήσια (!). 

Η πρόταση προέρχεται από ομάδα δημόσιων υπαλλήλων και μάλιστα εκπαιδευτικών. Από ανθρώπους δηλαδή που πιέστηκαν από την οικογένειά τους να καταλάβουν μια σταθερή δημόσια θέση. Μια βρύση δηλαδή από την οποία αξίζει να πίνεις νερό ακόμη κι αν είναι στάγδην. Πιθανώς να τους είπαν και την παλιά Οθωμανική παροιμία που έλεγε ότι το ταμείο του πατισάχ είναι  θάλασσα κι όποιος δεν πίνει από αυτήν γουρούνι.
fon patisach deniz ve ondan içmez kimse bir domuz.(Γκουγκλομετάφραση)

Σήμερα πρέπει να τους πληροφορήσουμε ότι δεν υπάρχει πατισάχ, ότι η θάλασσα έχει στερέψει και ότι, ακόμη καλύτερα, τα γουρούνια που έπιναν απ’ αυτήν πάνε ένα ένα φυλακή.

9 σχόλια:

  1. Μακράν το "φτωχότερο" σου κείμενο ...
    Τόσο μπέρδεμα σε μυαλό μηχανικού, δεν πίστευα πως μπορεί να υπάρχει.
    Απογοήτευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Φτωχά" κείμενα σε μιά χώρα φτωχή με πλούσια γούστα. Που τα πληρώνει με δανεικά φυσικά.
      Θα ήθελα να ήμουν λαμπρός με λαμπρές και υψηπετείς ιδέες. Στη φάση αυτή του περιβάλλοντός μου και της ζωής μου μόνον τα παραπάνω μου επιτρέπεται να προτείνω και να γράψω.
      Η "δηθενιά" την περίοδο αυτή είναι άκαιρή και γελοία.

      Διαγραφή
  2. Χαχαχα... "το φτωχότερο κείμενο". Γιατί ρε Νίκο τολμάς να αντιτάσσεσαι στην λαμπρή ιδέα περί μουσείων και λοιπών κοινωφελών ιδρυμάτων? Γιατί στερείς τόσο πολύτιμες θέσεις από τον κομματικό μηχανισμό και κυρίως από την κοινότητα των δασκάλων και των καθηγητών? Έτσι κι αλλιώς τα λεφτά σε αυτή τη χώρα τα φέρνει ο πελαργός, οπότε ... no problem!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα λεφτά ο πελαργος. Νόμιζα ότι το λέγανε για τα μωρά. Εξ ίσου ξεκούραστο.

      Διαγραφή
  3. Είπα να μην επαναλάβω και εγώ την κλισέ φράση ότι τα λεφτά φυτρώνουν στα δέντρα και το συνδύασα με τη εξ ουρανού γέννηση των μωρών... ολίγον τι άτοπο αλλά δεν πειράζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγκληματίες υψηλόμισθοι εκπαιδευτικοί , παιρνουν σχεδόν 700 πολύτιμα ευρώ το μήνα , για να κάθονται στα γραφεία των βουλευτών και να κάνουν ρουσφέτια ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!