Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Επαληθεύονται διακηρύξεις;



Ακούω πολλές κυβερνητικές υποσχέσεις για κράτος δικαίου και τέτοια και είπα να τις επαληθεύσω. Έκανα λοιπόν μια αναφορά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητώντας να παυτεί ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Δάσκαλος από την θέση του ή να απολυθεί από την δουλειά του στην ΔΕΥΑ Βεροίας. Στήριξα το αίτημα σε Νόμους και εγκυκλίους που παραθέτω παρακάτω

Νόμοι και εγκύκλιοι.
Ο Νόμος 3852/2010 («Καλλικράτης»), στο άρθρο 14 απαριθμεί τα «κωλύματα και ασυμβίβαστα» των Αιρετών της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης: (Δημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, Συμβούλων Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας, Εκπροσώπων Τοπικής Κοινότητας). 
Στην τελευταία παράγραφο (14) ορίζει:  «Για τους υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 ισχύουν αποκλειστικά τα κωλύματα του άρθρου 29 του Κ.Δ.Κ. στα διοικητικά όρια της εκλογικής τους περιφέρειας». 
Δηλαδή, στις προηγούμενες εκλογές (11/10) δεν ίσχυσαν τα κωλύματα, που εισήγαγε ο «Καλλικράτης» (ο Νόμος 3852/2010), αλλά τα κωλύματα, που καθιέρωσε το Δημοτικός Κώδικας (ο Νόμος 3463/2006). 
Δηλαδή η διατύπωση της § 14 είναι σαφέστατη:  «ισχύουν αποκλειστικά τα κωλύματα» και όχι οι διατάξεις περί ασυμβιβάστου όπου ισχύει από την 01 01 2011 το άρθρο 14 του «Καλλικράτη». 
Η πρακτική σημασία των παραπάνω βρίσκεται στα εξής: Στο άρθρο 14 § 1 περ. γ΄ του «Καλλικράτη» ορίζεται:  «Δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή εκπρόσωποι τοπικής κοινότητας:  α) …, β) …, γ) Πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου με εξαίρεση τα ιδρύματα, οι οποίοι δεν είναι αιρετοί, υπάλληλοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου και ιδρυμάτων, καθώς και διευθύνοντες και εντεταλμένοι σύμβουλοι και υπάλληλοι νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, πλην αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν συστήσει ή στα οποία συμμετέχουν οι δήμοι, στους οποίους υποβάλλουν υποψηφιότητα, …δ) …».  
Η αντίστοιχη διάταξη του Δημοτικού Κώδικα (άρθρο 29 § 1 περ. β΄) όριζε:  «Δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, πρόεδροι κοινοτήτων, δημοτικοί ή κοινοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικού διαμερίσματος ή τοπικοί σύμβουλοι και πάρεδροι:  α) …, β) … υπάλληλοι των δημοτικών ή κοινοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή ιδρυμάτων που έχουν συστήσει ή στα οποία συμμετέχουν οι ίδιοι Δήμοι ή Κοινότητες, όπου υπηρετούν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας». 
Επομένως (πέραν του ασυμβιβάστου, που ίσχυε και ισχύει αδιατάρακτα, για τους Δημοτικούς Υπαλλήλους, δηλαδή γι αυτούς που εργοδότης τους είναι ο ίδιος ο Δήμος), ο Δημοτικός Κώδικας καθιέρωνε ασυμβίβαστο μόνον για τους υπαλλήλους δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή ιδρυμάτων, ενώ ο «Καλλικράτης», διευρύνοντας αισθητά τον κύκλο των προσώπων που καταλαμβάνονται από το ασυμβίβαστο, συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τους υπαλλήλους νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, τα οποία έχουν συστήσει ή στα οποία συμμετέχουν οι Δήμοι, στους οποίους υποβάλλουν υποψηφιότητα (πλην των αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα).
Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, τα οποία ιδρύουν (ή στα οποία συμμετέχουν) οι Δήμοι, είναι οι κάθε είδους Δημοτικές Επιχειρήσεις, υπάλληλοι των οποίων, μέχρι τώρα, συμμετείχαν ενεργά, και όχι σπάνια πρωταγωνιστικά, στις εκλογικές αναμετρήσεις και (μετά την σχεδόν βέβαιη εκλογή τους) στην διοίκηση του οικείου Δήμου.

Υπάλληλος Δημοτικής Επιχείρησης, σύμφωνα με τον Δημοτικό Κώδικα, μπορούσε ακωλύτως να θέσει υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές, να εκλεγεί και να ασκήσει καθήκοντα Αιρετού (Δημοτικού Συμβούλου ή και Δημάρχου) διατηρώντας παράλληλα και την υπηρεσιακή του ιδιότητα. 
Όπως προαναφέρθηκε, με την § 12 του άρθρου 14 του «Καλλικράτη», ειδικά (και μόνον) για τις εκλογές του Νοεμβρίου 2010 παρεσχέθη η δυνατότητα υποβολής υποψηφιότητας, όμως σε περίπτωση εκλογής ενεργοποιείται το ασυμβίβαστο του «Καλλικράτη». 
Αυτό επιβεβαιώνει και η πρόσφατη Εγκύκλιος 18/2010 του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (αριθμ. πρωτ. 48648/26-8-2010:  «Εγκύκλιος υπ’ αριθμ. 18 για τη διενέργεια των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου 2010 για την ανάδειξη των δημοτικων αρχων»). 
Παρουσιάζοντας, εισαγωγικά, τις βασικές αλλαγές που επέφερε ο «Καλλικράτης» στο εκλογικό σύστημα, τονίζει:  «Εξορθολογίζονται τα προβλεπόμενα ασυμβίβαστα θέσης των αιρετών των Δήμων.  Ειδικότερα, προς αυτόν τον σκοπό, εισάγονται οι εξής νομοθετικές μεταβολές ως προς τις εκλογές των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ:  α) Επεκτείνεται το ασυμβίβαστο στους προέδρους διοικητικών συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (με εξαίρεση τα ιδρύματα) και στους διευθύνοντες και εντεταλμένους συμβούλους και υπαλλήλους των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου των Δήμων, πλην των αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα,  β) …,  γ) Προβλέπεται ότι η διαπίστωση των ασυμβιβάστων των αιρετών  θα γίνεται με δικαστική απόφαση κατόπιν ενστάσεως και όχι με διοικητική πράξη του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης (νυν Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας)». 
Και επισημαίνει, με έντονα γράμματα, η Εγκύκλιος 18/2010:  «Σημειώνεται ότι ειδικά για τις εκλογές του Νοεμβρίου 2010 θα ισχύσουν τα κωλύματα του άρθρου 29 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Κ.Δ.Κ., κυρωτ. Ν. 3463/2006, Α΄ 114), στα διοικητικά όρια της εκλογικής τους περιφέρειας.  Όμως, όποιοι εκλεγούν πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν τα ασυμβίβαστα του άρθρου 14 του Ν. 3852/2010».

Άρα οι υπάλληλοι Δημοτικής Επιχείρησης μπορούσαν να θέσουν υποψηφιότητα στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, γνωρίζοντας όμως πως, αν εξελέγοντο, αφεύκτως θα ετίθεντο αντιμέτωποι με τα Καλλικρατικά ασυμβίβαστα.

Επίσης, σε επίρρωση του γεγονότος ότι οι ΔΕΥΑ δεν αποτελούν, όπως κάποτε, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με απόλυτη αυτοτέλεια από το ευρύτερο δημόσιο, θα μπορούσε να προστεθεί ότι, σε εκτέλεση του πνεύματος του Καλλικράτη, οι ΔΕΥΑ ήδη έχουν ενταχθεί στον περιορισμό των προσλήψεων, ότι στις αποδοχές του προσωπικού τους επιβάλλονται οι περικοπές που ισχύουν για όλο τον δημόσιο τομέα, και, το κυριότερο, ότι οι δαπάνες τους έχουν υπαχθεί στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου (όλ΄ αυτά προσιδιάζουν σε Φορέα κάθε άλλο παρά ιδιωτικό, - δηλαδή σε Φορέα του οποίου το προσωπικό υπόκειται οπωσδήποτε στα ασυμβίβαστα του «Καλλικράτη»). 

Αν ερωτηθώ τι περιμένω θα απαντήσω μονολεκτικά: Υπεκφυγές.
Αν ερωτηθώ τι προτίθεμαι μετά από αυτό να πράξω θα απαντήσω: Θα ζητήσω δικαστική συνδρομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!