Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Επεξεργασία αποθέματος ημιπολύτιμων λίθων



Χωρίς άλλο ήταν ένα απόθεμα μαργαριταριών.  Τόσο μεγάλο που δύσκολα μπορούσε να αξιοποιηθεί η να ρευστοποιηθεί. Αποταμιεύτηκε και σιγά σιγά μεταμορφώνεται σε χρήσιμα πράγματα. Αναφέρομαι στην πρόσφατη συνέντευξη της απερχόμενης δημάρχου της πόλης της Βέροιας και των λοιπών κοινοτήτων. Ας αρχίσουμε λοιπόν με το πιο θριαμβευτικό της σημείο.Στην πορεία θα γίνει αντιληπτό το αντικείμενό του.
Και γι’ αυτό το έργο θα δικαιωθώ.  Θέλει το χρόνο του. Πρέπει να το συνηθίσει ο κόσμος και βέβαια να ολοκληρωθεί γιατί ακόμη σε πολλά σημεία είναι εργοτάξιο.
Κάθε μεγάλο έργο που γίνεται στην καρδιά του αστικού κέντρου ξεσηκώνει γκρίνιες και ο κόσμος δυσανασχετεί γιατί σκάβεται η γη κάτω από τα πόδια του, κυριολεκτικά.
Έχουμε ιστορικά παραδείγματα. Ανοίξτε τις εφημερίδες της εποχής που πεζοδρομήθηκε η αγορά και θα δείτε τι πανικός είχε προκληθεί, επι Γιάννη Χασιώτη. Όπως και για την κατασκευή του Χώρου Τεχνών, ότι χάνονται πνεύμονες πρασίνου, το ΠΙΚΠΑ πάει μακριά κλπ.
 Επίσης όταν έγινε το σημαντικότατο έργο, επι Βλαζάκη της ύδρευσης αποχέτευσης της Βέροιας κάποιοι ούτε λίγο ούτε πολύ, κόντευαν να καταγγείλουν την τότε δημοτική αρχή για…. εθνική προδοσία, γιατί θα πίναμε ακριβό νερό, λέγανε. Βλέπετε καλύτερα είναι να πίνεις… ακατάλληλο νερό μολυσμένο από τις ακαθαρσίες, παρά ελαφρώς κοστολογημένο και απόλυτα υγιεινό και ασφαλές!!!!!
Η Ανάπλαση αρέσει πολύ στους επισκέπτες της πόλης ξένους και έλληνες και είναι θέμα συζήτησης στους γύρω Νομούς που θεωρούν ότι η Βέροια βελτιώθηκε πολύ.
Μόλις αντιληφθεί η Αρχαιολογία ότι πρέπει να βοηθήσει ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα το παρκινγκ κάτω από την Ελιά, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Επιτέλους σ’ αυτήν την πόλη, άρχισαν να κυκλοφορούν άνθρωποι με αναπηρία. Πρώτα, θαρρείς και δεν υπήρχαν…
Ξέχασε να μας πει όμως πράγματα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τέτοιου είδους αστοχίες:
1.       Ότι πριν ξεκινήσεις μια τέτοια επέμβαση (που εν πάση περιπτώσει απέχει πολύ από το να χαρακτηρισθεί αστική ανάπλαση) ρωτάς τον κόσμο ανοίγοντας μια συγκροτημένη δημόσια συζήτηση. Εδώ, εδώ και καιρό, έχει μεταφερθεί η εμπειρία άλλων, πλην όμως σωφρόνων, δημοτικών αρχόντων οι οποίοι όταν είχαν να κάνουν με παρόμοια έργα προκάλεσαν δημόσιες συζητήσεις κωδικοποίησαν τα αποτελέσματά τους και τα κατέστησαν στοιχεία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που έκαναν αργότερα. Ακόμη και τότε βρέθηκαν κάποιοι που γκρίνιασαν. Αυτοί όμως ήταν από χέρι κοινωνικά απομονωμένοι.
2.       Ότι πριν οποιοδήποτε αρχιτεκτονικό έργο κάνεις αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Αν δεν βρεις λεφτά για τον διαγωνισμό (Τα βραβεία δηλαδή) τότε δεν κάνεις το έργο. Αν δεν έχεις χρόνο να κάνεις τον διαγωνισμό αλλά έχεις βει τα λεφτά και πάλι δεν κάνεις το έργο.
3.       Πως όταν αποκτήσεις μια μελέτη κάνεις , μια ειλικρινή παρουσίαση στον κόσμο που θα υποδεχθεί το τελικό προϊόν αλλά και θα υποστεί  τις οχλήσεις στη φάση της κατασκευής του. Και επειδή οι αδαείς, ανόητοι ή κακόπιστοι άνθρωποι έχουν περίεργη εικόνα περί ειλικρίνειας ας δούμε τι σημαίνει στην περίπτωση ενός τέτοιου έργου. Σημαίνει μια τρισδιάστατη παρουσίαση που μπορεί να καταλάβει κυρίως και ο μη τεχνικός. Έναν εικονικό/ψηφιακό 3D-περίπατο μέσα στις περιοχές στις οποίες θα γίνουν επεμβάσεις πριν και μετά. Προφανώς δεν πετάς στον κόσμο κακοσχεδιασμένες κατόψεις και όποιος κατάλαβε κατάλαβε μόνον και μόνον για να αποκτήσεις το σαθρό άλλοθι ότι δεν έκανες του κεφαλιού σου. Σημαίνει ακόμη ανάρτηση στο διαδίκτυο αυτού του 3D περιπάτου, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν πλήρη εικόνα του τι τους περιμένει και φυσικά δεν κρεμάς κατόψεις στο δημαρχείο με την προαναφερθείσα υστεροβουλία.
4.       Πως όταν ξεκινάς ένα τέτοιο έργο κάνεις μελέτη εφαρμογής, δηλαδή δίνεις στον εργολάβο ακριβή στοιχεία αυστηρά τοπογραφικά εξηρτημένα και φυσικά δεν τον παρατάς στη μέση του έργου με ένα χοντρικό και ανακριβές σχέδιο ζητώντας τον να βγάλει μόνος του τα μάτια του. Τελικά βέβαια τα μόνα μάτια που βγήκαν ήταν αυτά της πόλης. Οι εργολάβοι δεν είναι καμικάζι. Επιχειρηματίες είναι.
5.       Και πως τέλος, σε ένα τέτοιο έργο χρειάζεσαι μια μικρή πλην όμως εκπαιδευμένη ομάδα εργοδηγών η οποία θα φροντίσει τις λεπτομέρειες σ’ όλη τους την έκταση, όχι τόσο για να σώσει το έργο από τις ατέλειες τις μελέτης αλλά για να μην το αφεθεί να πάει κατά διαόλου ακόμη κι αν έχει πλήρη μελέτη.

6.   Τέλος το προφανές.  Παίρνεις άδειες από τις εμπλεκόμες υπηρεσίες!!!
Αν η αποχωρούσα δήμαρχος έλεγε αυτά τα απλά πράγματα, θα προσέφερε μια παρακαταθήκη για τους επόμενους. Στο κάτω κάτω της γραφής άτομα και κοινωνίες βελτιώνονται όταν μπορούν να διδαχθούν από τα λάθη τους και η Βέροια θα μπορούσε να είναι υπόδειγμα τέτοιας νοοτροπίας. Δεν τα είπε όμως. Αντίθετα ξέχασε πως απειλούσε με μηνύσεις όποιον της τα θύμιζε. Βέβαια η εικόνα της ίσως πρέπει να διδάξει πιο πρωτόγονα πράγματα στην κοινωνία της πόλης.  Το πώς θα επιλέγει και θα ελέγχει τους άρχοντές της για παράδειγμα.
Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!