Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Ο «τσακωμός» για την Αργεντινή

Φαγώθηκα κι εγώ. Έτσι η χρεοκοπία της Αργεντινής, το κείμενο στο μπλογκ εγώ. Αλλιώς η χρεοκοπία ξανά το κείμενο εγώ. Ρε μήπως το παράκανα; Τώρα ξεσήκωσα κείμενο από το karfitsa.gr



nikos-karamanlis (1)
 Του Νικολάου Καραμανλή*
Η κόντρα για τη νέα χρεωκοπία της Αργεντινής συνεχίζεται αμείωτη μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτικών σχηματισμών στην Ελλάδα. Σε μια χώρα όπως αυτή που ζούμε, όπου η υπερβολή είναι ένα από τα «δυνατά» μας σημεία, δεν είναι παράξενο.
Στελέχη της κυβέρνησης επιχαίρουν για τη νέα «πτώχευση» της λατινο-αμερικάνικης χώρας. Ομως ξεχνάνε πως αυτή οφείλεται, αφενός, στην άρνηση μερίδας πιστωτών να συμφωνήσουν με τον γενικό διακανονισμό του χρέους και, αφετέρου, στην επιδίκαση από αμερικανικό δικαστήριο της υποχρέωσης της χώρας να πληρώσει τα πάντα στο 100%.
Επίσης, η λαϊκιστική κυβέρνηση της Προέδρου Κίρχνερ όλα αυτά τα χρόνια διόγκωνε τον δημόσιο τομέα, αποφεύγοντας να περικόψει δαπάνες, πλην των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Δηλαδή, περίπου ό,τι γίνεται και στην Ελλάδα.
Από την άλλη, η Κουμουνδούρου κατηγορεί «τα όρνεα των αγορών» επειδή διεκδικούν στο ακέραιο τα λεφτά που έχουν δανείσει. Θα ήταν, δηλαδή, προτιμότερο κάποιοι να δάνειζαν χρήματα που θα πήγαιναν σε παροχές και οι δανειζόμενοι μετά να αρνούνταν να πληρώσουν. «Δανεικά κι αγύριστα», σύμφωνα με τη λογική τους…
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η σύγκριση που γίνεται και από τους μεν και από τους δε για Ελλάδα και Αργεντινή δεν στέκει. Η Αργεντινή έχει ισχυρή οικονομία, με εξαγωγές κρέατος και σόγιας και πλούσιο ορυκτό πλούτο. Δηλαδή έχει να πληρώσει… Δεν θέλει να πληρώσει! Και αυτό, διότι θα παραβίαζε τη συμφωνία με τους άλλους πιστωτές που είχαν δεχθεί τις δύο αναδιαρθρώσεις του χρέους στο 70% και η οποία λήγει στο τέλος του χρόνου.
Το Μπουένος Αιρες δεν θα πάθει και πολλά από τη νέα «χρεωκοπία». Γιατί έχει πιστωτικό βάθος και κάποια, έστω μικρή, σιγουριά για τους δανειστές. Η Ελλάδα τα έχει όλα αυτά;
Συνεπώς, δεν μπορεί ούτε να χαιρόμαστε για όλα αυτά που περνά η Αργεντινή, ούτε όμως και να στηρίζουμε τις επιλογές της απέναντι στους «γύπες των αγορών», όπως κάνουν κορυφαία «οικονομικά» μυαλά του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!