Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Γέφυρα Κούσιου: Παρατράγουδα μιάς εισαγγελικής εντολής



Σήμερα το πρωί μου ήρθαν δύο απαντήσεις από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βεροίας. Και οι δύο ενδιαφέρουσες. Και ίσως εξοργιστικές. Μπορεί και ιλαροτραγικές.
Η πρώτη είχε να κάνει με το ημερολόγιο που μου έδωσαν την Τρίτη. Το ημερολόγιο εργασιών της Γέφυρας Κούσιου.

Ούτε λίγο ούτε πολύ με πληροφορούσαν ότι το ημερολόγιο, που μου έδωσαν μετά από δικαστική εντολή, δεν είναι δημόσιο έγγραφο, για την ακρίβεια «δεν θεωρείται ότι αποτελεί διοικητικό έγγραφο».
Ως εδώ καλά, τα ωραία ακολουθούσαν.  «τα στοιχεία που χορηγήθηκαν αποκλειστικά και μόνο για χρήση (δικαστική) που αναγράφονται στο με αριθμ. Πρωτ 1348/22.08.14 έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτ/κων Βεροίας.»

Μετά απ’ αυτά η πρώτη κίνηση που κάνει κανείς είναι να δει τι τελικά γράφει το άρθρο 47 του Νόμου για τα δημόσια έργα
Άρθρο 47
Ημερολόγιο του έργου

1.  Για κάθε εργολαβία, με μέριμνα  του αναδόχου  τηρείται ημερολόγιο σε βιβλιοδετημένα διπλότυπα αριθμημένα φύλλα. Το ημερολόγιο συμπληρώνεται  καθημερινά και αναγράφονται, με συνοπτικό  τρόπο, σε αυτό στοιχεία για  τις  καιρικές συνθήκες που επικρατούν, αριθμητικά  στοιχεία για το απασχολούμενο  προσωπικό κατά κατηγορίες, τα χρησιμοποιούμενα μηχανήματα, τα προσκομιζόμενα  υλικά, τις  εκτελούμενες εργασίες,  τις εργαστηριακές εξετάσεις,  τις εντολές  και παρατηρήσεις των οργάνων επίβλεψης, τυχόν έκτακτα περιστατικά και κάθε άλλο σχετικό με το έργο σημαντικό πληροφοριακό στοιχείο.
2. Το  ημερολόγιο  υπογράφεται από  εντεταλμένο όργανο της επίβλεψης και τον εκπρόσωπο του αναδόχου. Το ένα  αποκοπτόμενο  φύλλο  περιέρχεται στη διευθύνουσα  υπηρεσία.  Οι εγγραφές στο  ημερολόγιο αποτελούν πληροφοριακά στοιχεία  για  τις  καιρικές συνθήκες,  τη  δύναμη  απασχολούμενου  προσωπικού και  μηχανημάτων και  γενικά  για  την  παροχή  εικόνας προόδου του έργου.
3. Η διευθύνουσα  υπηρεσία  μπορεί  πάντα  να ορίσει την εγγραφή στο  ημερολόγιο συμπληρωματικών  πληροφοριών  ή άλλων  στοιχείων που προσιδιάζουν στο συγκεκριμένο έργο  ή να ζητήσει  από τον ανάδοχο  την τήρηση και άλλων στατιστικών στοιχείων. Στις περιπτώσεις μικρών έργων μπορεί η διευθύνουσα  υπηρεσία να ορίσει την τήρηση του ημερολογίου κατά άλλο συνοπτικότερο  τρόπο, την τήρησή του κατά  εβδομάδα  ή άλλο χρονικό  διάστημα  ή και τη μη τήρηση  ημερολογίου

Τίποτε δηλαδή που να μας λέει αν είναι ή αν δεν είναι διοικητικό έγγραφο. Ας δούμε λοιπόν τι θεωρεί ο Νομοθέτης διοικητικό έγγραφο.

Ν2690/99   άρθρο5 …. Ως διοικητικά έγγραφα νοούνται όσα συντάσσονται από τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως εκθέσεις, μελέτες, πρακτικά, στατιστικά στοιχεία, εγκύκλιες οδηγίες, απαντήσεις της Διοίκησης, γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις.

Δηλαδή το ημερολόγιο του έργου δεν είναι ούτε έκθεση ούτε μελέτη,  ούτε πρακτικό, ούτε στατιστικά στοιχεία. Εμένα τουλάχιστον μου φαίνεται και ως πρακτικό και ως στατιστικά στοιχεία.  Τον λόγο επ΄ αυτού έχουν οι Νομικοί.

Αναρωτήθηκα  όμως γιατί τόση φασαρία. Σε πρώτη φάση του άρθου 47 φαίνεται ένας λόγος: «…Τηρείται ημερολόγιο σε βιβλιοδετημένα διπλότυπα αριθμημένα φύλλα.». Μα φυσικά, το ένα τρίτο των φύλλων είναι τυπωμένα από printer! Και εγώ και όσοι το διαβάσουν θα αναγνωρίσουν τον πρώτο λόγο του εκνευρισμού της διοίκησης.: Το 1/3 του Ημερολογίου μάλλον γράφτηκε εκ των υστέρων…

3 σχόλια:

  1. Υστερικά γραμμένο εκ των υστέρων... ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ' ότι αντιλαμβάνομαι σου φαίνονται κι εσένα σαν αντιδράσεις ψευτόμαγκα που πιάστηκε με την κατσίκα στην πλάτη.

      Διαγραφή
  2. Με κάτι τέτοιες παιδικού επιπέδου πλαστογραφίες, ο παπαγεωργόπουλος είναι μέσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!