Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Γέφυρα Κούσιου: Το άγος σαν ευκαιρία.



Σιγά σιγά άρχισα να επεξεργάζομαι την χθεσινή έκπληξη. Ναι, η κυρία Δήμαρχος ζήτησε να εξετάσει αν θα πρέπει το μόνιμο προσωπικό του Δήμου, οι τεχνοκράτες αν θέλετε,  να τηρήσει τον Νόμο και να αποφασίσει αν θα παρανομήσουν ή όχι. Γίνεται ; Ναι, όταν οι άνθρωποι που δουλεύουν στον δήμο θεωρήσουν τους εαυτούς τους Δημαρχιακούς Υπαλλήλους και όχι Δημοτικούς. Δεν είναι όμως δημαρχιακοί Υπάλληλοι.

Αυτά σκεφτόμουν όταν ξεπρόβαλε στην σκέψη μου κάτι τόσο απλό: Ότι για το φιάσκο που γελοιοποίησε όλους τους πολίτες της Βέροιας η ευθύνη ανήκει στα μόνιμα μισθοδοτούμενα στελέχη του Δήμου Αυτούς που κάποιοι τους αποκαλούν δημοτικούς υπαλλήλους. 

Ας τα πάρουμε από την αρχή.
1.       Αυτοί έπρεπε να εισηγηθούν την διαδικασία χαρακτηρισμού του έργου σαν ειδικού σκοπού για να μην πέσουμε στην παγίδα του ανοικτού διαγωνισμού που μας κουβάλησε κάθε καρυδιάς καρύδι. Όφειλαν την εισήγησή τους να την κάνουν γραπτά και να την προωθήσουν ιεραρχικά. Αλλιώς κάθε εκ των υστέρων αιτίαση του ότι αυτοί τα είχανε πει και πέφτει στο κενό και τους καθιστά ύποπτους.
2.       Αυτοί ήσαν υποχρεωμένοι να τηρείται η συνήθης ρουτίνα στο έργο.  Το ημερολόγιο του έργου δηλαδή, το ημερολόγιο ασφαλείας του έργου, η παρουσία επιβλέποντος μηχανικού και μηχανικού ασφαλείας. Η απουσία αυτών των πραγμάτων σημαίνει ποινές προς τον εργολάβο και τις ποινές αυτές ήσαν υποχρεωμένοι να τις επιβάλουν. Αυτοί και κανένας άλλος.
3.       Οι παρατάσεις δίνονται μεν από το δημοτικό συμβούλιο αλλά με την εισήγηση της Υπηρεσίας. Των στελεχών της δημοτικής διοίκησης δηλαδή. Αυτοί με την σειρά τους οφείλουν να στοιχειοθετήσουν τις παρατάσεις στο έργο χρησιμοποιώντας στοιχεία του Ημερολογίου του έργου και των ημερολογίων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.  Κανείς δεν έχει κανένα δικαίωμα να επικαλεσθεί τον κακό του τον καιρό. Το έκαναν όμως.
4.       Οι ρήτρες επιβάλλονται από την υπηρεσία και μόνον και φυσικά δεν επιβάλλονται ή χαρίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Κι όμως επέτρεψαν αδιάφορους και δοκησίσοφους δημοτικούς συμβούλους να χαρίσουν ρήτρες.
5.       Οι εργολάβοι πιέζονται από αυτούς και μόνον. Κι αυτό γιατί τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας ήσαν τα μόνα που γνώριζαν ή τουλάχιστον όφειλαν να γνωρίζουν καλά ότι ήδη από τον Ιούλιο του 2011 ο εργολάβος έπρεπε να κηρυχθεί έκπτωτος γιατί είχα παραβεί κατά έξι μήνες μια τμηματική προθεσμία, εν προκειμένω δεν είχε περαιώσει τα δύο ακρόβαθρα (του στύλους δηλαδή που στήριζαν την γέφυρα).
6.       Αυτοί ελέγχουν την πορεία του έργου και αποφασίζουν κατ’ αρχήν  με το αισθητήριό τους τις προτεραιότητες σε σχέση με το έργο. Δηλαδή καταλαβαίνουν αν είναι επείγουσα η ενίσχυση κάποιων πρανών  ή αν αυτή μπορεί να αναβληθεί για καμιά εικοσαριά χρόνια τουλάχιστον. Η αναφορά αυτή γίνεται για το πρόσθετο έργο ενίσχυσης πρανών που ανατέθηκε στον εργολάβο  χωρίς μάλιστα δημοπρασία.
7.       Αυτοί είναι υπεύθυνοι στην τήρηση του διαγράμματος χρονικού προγραμματισμού και φυσικά δεν επιτρέπουν στον εργολάβο να κάνει πρωθύστερα όπως για παράδειγμα να κατασκευάσει τα εύκολα σκυροδέματα των προσβάσεων αντί των δύσκολων του ζυγώματος όπως φυσικά προβλεπόταν. Τους ξέφυγε κι αυτό όμως.
8.       Τέλος αυτοί είναι εκείνοι που χρησιμοποιώντας κοινό τους νου δεν επιτρέπουν ούτε στον εργολάβο ούτε και σε κανέναν άλλο  να τους πουλήσει τον ταραμά για μαύρο χαβιάρι, να τους τρομάξει δηλαδή με μια επικείμενη τεράστια πλημμύρα του Τριπόταμου, που θα απαιτούσε την κατασκευή ενός πανάκριβου ικριώματος που δεν ήταν παρά μια γέφυρα που θα έφερε πάνω της μια άλλη γέφυρα. 

Αυτά δεν έγιναν από το στελεχιακό δυναμικό του δήμου της Βέροιας. Μερικοί χαρακτηρίζουν και τους αντιδημάρχους σαν στελέχη αλλά όλοι γνωρίζουμε την σκοτεινή σκοπιμότητα πίσω από αυτά τα βαφτίσια 

Υπάρχει αναμφίβολα μια ισχυρή δικαιολογία.
Τα παραπάνω έγιναν την περίοδο 2010 έως 2013. Μια περίοδο κολασμένη όπου όλοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κοιτιόντουσαν μεταξύ τους μη γνωρίζοντας τι τους ξημερώνει, δίνοντας το δικαίωμα σ' ένα κοπάδι ερασιτεχνών να τους υποκαταστήσουν.

Έστω. Ας είναι όμως το άγος της γέφυρας Κούσιου μια ευκαιρία να σοβαρευτούμε. Ας είναι αυτή η σημαντική συνεισφορά των δωρητών στο μέλλον της πόλης.  

Το ελάχιστο λοιπόν που θα ζητούσα από τον συνάδελφο Γκαβανά, την προϊσταμένη του κ. Τριχοπούλου και την διευθύντρια της Υπηρεσίας κ. Μαυροματίδου, είναι να αρχίσουν να συμπεριφέρονται όπως η κατά νόμον αποστολή τους απαιτεί, δίνοντάς μου  την Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014 το δικαίωμα να  αναπαράγω σε ένα αντίγραφο το Ημερολόγιο του έργου  της Γέφυρας Κούσιου.

Αλλιώς θα μάθουμε ότι χάθηκε ακόμη μια ευκαιρία. Και δεν θα το βάλουμε κάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!