Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Γέφυρα Κούσιου: Η επιστολή του σύμβουλου προς τον δωρητή

Ο φίλος Γιάννης Αγγέλογλου έστειλε ανοικτή επιστολή στον Γιάννη Κούσιο. Του τονίζει πράγματα που είναι λίγο δύσκολο να δεις χωρίς να εμβαθύνεις. Χρησιμοποιεί και σκόπιμα στρυφνή γλώσσα. Καλά κάνει  Καμιά πενηνταριά κοράκια σ' αυτήν την πόλη ψάχνουν ευκαιρία για μηνύσεις και αγωγές. Πληρώνοντας δικηγόρους και παράβολα με τα λεφτά των άλλων, μάλιστα...




Ανοιχτή επιστολή προς τον Ιωάννη Κούσιο, δωρητή της γέφυρας «Αδελφών Κούσιου»
Αγαπητέ κύριε Κούσιε                                                                                       
 Βέροια 5.8.2014
Είστε ένας από τους λίγους και συγχρόνως ένας από τους διασημότερους δωρητές του Δήμου μας. Οι δωρεές σας, εμφορούμενες από εσωτερικούς νόμους χρηστών ηθών και υπαγορευμένες όπως όλες οι ανυστερόβουλες και ανιδιοτελείς πράξεις απ΄ την ηθική και τη συνείδησή σας, απευθύνθηκαν στον άνθρωπο και την κοινωνία ως εμπράγματες ευεργεσίες, καθώς εκτός από τα δυόμισι εκατομμύρια ευρώ για την ομώνυμη γέφυρα, δωρίσατε ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, κ.α. Από τις ευεργεσίες σας αυτές, απ’ την ωφέλειά τους και επειδή ο σκοπός τους είναι ηθικός, απορρέουν αμέριστη τιμή κι ευγνωμοσύνη τόσο μεγάλες, που ενδεχομένως τείνουν να συμπτύξουν, να επισκιάσουν και να ελαχιστοποιήσουν -καθιστώντας τες δυσδιάκριτες,- τις υποχρεώσεις σας. Είναι εύλογο ότι δεν θα επιθυμούσατε να χαρίσετε στην κοινωνία της Βέροιας κάτι που θα απέβαινε αχρησίμευτο ή επιζήμιο ή εν πάση περιπτώσει κάτι, που δεν θα ήταν ξεκάθαρα επ’ ωφελεία της, τολμώ ένα πεζό παράδειγμα- η δωρεά ενός επικίνδυνου πολεμικού διχαστικού παιχνιδιού ή ενός βλαβερού βιβλίου, σε παιδιά, - οι δωρεές αποτελούν αδιαμφισβήτητα παράδειγμα προς μίμηση. Δεν θα επιθυμούσατε επ’ ουδενί η δωρεά σας να εκμαύλιζε τα πολιτικά ήθη, τη δημοκρατία, τις λεπτές ισορροπίες των θεσμών. 

Η δυσκολία στην ευαίσθητη αυτή υπόθεση θα προκύψει όταν προσπαθήσει να συνδέσει κανείς την έννοια της δωρεάς με δύο εντελώς διαφορετικούς, από λειτουργικής άποψης, παράγοντες. Ενώ η δωρεά απευθύνεται στον άνθρωπο και την κοινωνία έχοντας σταθερά χαρακτηριστικά, οι αποδέκτες της δεν είναι της ίδιας φύσης. Οι άνθρωποι διακρίνονται για την ποικιλοτροπία τους και οι κοινωνίες συνεχώς εξελίσσονται. 

Από τη σπαράζουσα πραγματικότητα της καινοφανούς καθυστέρησης της ολοκλήρωσης της δωρεάς σας κι ενδεχομένως ματαίωσης, της κατασκευής της ομώνυμης γέφυρας, «Δωρεάς Αδελφών Κούσιου», η υλοποίηση της οποίας πήρε έντονη πολιτική χροιά και υπόσταση, ανακύπτουν- καθιστάμενες ορατές, - συγκεκριμένες πλέον οι υποχρεώσεις σας. Πρώτη είναι η ευθύνη της εποπτείας της δωρεάς. Να λάβει πραγμάτωση. Να μη χαθεί, δηλαδή. Εσείς έχετε ισχυρότατο έννομο συμφέρον γι΄ αυτό κι ίσως με την πολυπλοκότητα των νόμων, ενδεχομένως να είστε ο μόνος. Ύστερα η ευθύνη προς τους αδελφούς σας· - για αρκετούς συμπολίτες μας αποτελεί ύβρη- καθώς δεν πρόλαβαν, παρόλο που χρονικά και καταστατικά υπήρχε η δυνατότητα ν΄ απολαύσουν εν ζωή την τιμή για το μερίδιο της δωρεάς τους. Μια ακόμη, ίσως οδυνηρότερη και επιτακτικότερη, ως αίσθηση, που θα έπρεπε -και θα πρέπει στο μέλλον-, να εμφυσήσετε στους συμπολίτες σας ΕΣΕΙΣ, είναι η αταλάντευτη πεποίθηση ότι η δωρεά σας απευθύνθηκε στο δήμο, στην κοινωνία και στους δημότες της Βέροιας, και όχι, αλίμονο, σε μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων ή μια συγκεκριμένη δημοτική παράταξη και στη συνέχεια αυτής. Η οποία, μάλιστα, νοσφίστηκε πολιτικά, τόσο τα επίχειρα της χρονικής συγκυρίας της δωρεάς σας, όσο και την ευθύνη της διαχείρισής της με την ηγεμόνευση που απορρέει απ’ την αυτοτελή διαχείριση ενός τόσο μεγάλου ποσού. 

Η υπόθεση της αστοχίας του έργου, απασχολεί ήδη τη Δικαιοσύνη. Ίσως χρειαστεί ν’ απαντήσετε κι εσείς, στην ήδη διατυπωμένη δημόσια ερώτηση που προκύπτει απ’ τα λεγόμενα του αρμόδιου αντιδημάρχου του θεμέλιου λίθου του εγκαινιασμού, Δημητρίου Δασκάλου. Ποιος ήταν ο «μεγάλος αγώνας για τη ΔΩΡΕΑ που έκανε, μαζί με τον αείμνηστο γιατρό Νίκο Παπαγιαννούλη»; Σε τι συνίστατο ακριβώς;

Μια άλλη ευθύνη σας, θα ήταν και η απαίτησή σας να είχατε ήδη καταστεί κοινωνός των νομίμων διαδικασιών απ΄ τον υπεύθυνο φορέα της νομικής γνώσης του θέματος, (εν προκειμένω είναι ο Δήμος), καθώς σύμφωνα με τη γνώμη πολλών, λύση δεν ήταν η σύσταση της επιτροπής διαχείρισης της δωρεάς, αλλά η σύσταση, ιδρύματος μάλλον, με ΑΦΜ και με τη δυνατότητα να εκδίδει τιμολόγια. Λύση που θα είχε τα εχέγγυα αλλά και την καλή μαρτυρία διαφανών διαδικασιών. 

Ευελπιστώ ότι θα αντιληφθείτε ως καλοπροαίρετη την επιστολή μου αυτή. Ότι η επιείκειά σας στα πράγματα που απορρέει απ΄ τη σοφία σας, δεν θα εμποδίσει την αυστηρότητα που προϋποθέτει η απονομή της δικαιοσύνης στην υπόθεση, καθότι «Δει τας πόλεις κοσμείν ουκ αναθήμασιν, αλλά ταις των οικούντων αρεταίς». 

Ευχόμενος να επέλθει η δικαίωση της δωρεάς σας, σας στέλνω τους πιο εγκάρδιους χαιρετισμούς μου.
Με αμέριστη τιμή
Γιάννης Αγγέλογλου,  
ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Βέροιας

8 σχόλια:

  1. Μια ερώτηση για να καταλάβουμε και εμείς οι κοινοί θνητοί που δεν έχουμε άμεση σχέση:
    Τι είναι αυτός ο περίφημος αγώνας??
    Τα άλλα 9 μέλη της επιτροπής δεν αγωνίστηκαν??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δώστε του μια σαλιάρα του παιδιού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σε πω την αλήθεια δεν με φάνηκε να τρέχουν τα σάλια του ανθρώπου.

      Διαγραφή
  3. Ρε παιδιά θα μας πει κανείς τι είναι ο μεγάλος αγώνας??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά το σχόλιο/ερώτησή σου έστειλα e-mail στον Αγγέλογλου ρωτώντας τον τι εννοεί. Απάντησε με τα παρακάτω, που μεταφέρω αυτολεξεί:
      Με αφορμή τη γραπτή δήλωση του Δημητρίου Δασκάλου, πρώην αντιδημάρχου την εποχή της δωρεάς των αδελφών Κούσιου, της παράταξης της Δημάρχου Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη Χαρίκλειας, "ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΩΣ ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΗΚΑ. ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΚΟΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ. ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ: Ο μεγάλος δωρητής ΛΑΚΗΣ ΚΟΥΣΙΟΣ, ο γιατρός και συνεργάτης (μαζί κάναμε μεγάλο αγώνα γαι την δωρεά) ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΟΥΛΗΣ, ο γιατρός μα πάνω από όλα άνθρωπος ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΑΠΑΣ και ο κατασκευαστής (συνεταίρος) ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΓΚΑΣ", ρωτήσαμε τηλεφωνικά τον κ. Δάσκαλο "σε τι συνίσταται ο από κοινού αγώνας που έκανε με τον αείμνηστο γιατρό Παπαγιαννούλη". Η απάντησή του μεταξύ άλλων ήταν σαφέστατη!: "... Αν δεν ήμουν εγώ, δωρεά δεν επρόκειτο να κάνουν οι Αδελφοί Κούσιοι."

      Διαγραφή
  4. Αρα πρεπει ο Κουσιος να κανει καμμια αγωγη στον Δασκαλο για εξαπατηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!