Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Η παραίτηση και οι πικρές προεκτάσεις.



Πήρα e-mail από την συν. Αρχιτέκτονα Αναστασία Πάπαρη.Το κείμενο παρότι έχει προσωπικό χαρακτήρα θίγει ένα βαθύ πρόβλημα του δήμου της Βεροίας. Την ανάθεση μελετών. Φυσικά όπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί από το κείμενο η συνάδελφος αυτή δεν είπε δώστε με κι εμένα. Διαδικασίες σύννομες και ορθολογικές ζητά. Αυτό που ζητούν όλοι οι πολίτες που νοιάζονται για τον τόπο τους. Λειτουργία του ανταγωνισμού με αυστηρούς και εφαρμοζόμενους Νόμους και Κανόνες.

Και δεν είναι μόνον αυτό. Η ανάπτυξη ενός ντόπιου μελετητικού δυναμικού είναι ισοδύναμη με την εγκατάσταση μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής βιομηχανίας στην περιοχή. Μιας βιομηχανίας ικανής να παράγει πλούτο και να φέρει δουλειά. Να κάνει εξαγωγές αν θέλετε χωρίς καν τον φόβο οποιουδήποτε εμπάργκο.  Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να υπάρχει ένα γόνιμο περιβάλλον που δεν είναι άλλο από την τοπική αυτοδιοίκηση που σε πρώτη φάση θα τροφοδοτήσει με δουλειές αυτήν την παραγωγική δραστηριότητα.
Τα υπόλοιπα στο κείμενο της κ. Πάπαρη. 





Αναστασία Μ. Πάπαρη                                                             Bέροια,   27/ 08 /2014
Δρ Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος                               Αριθμ. Εξερχ. Εγγράφου:        121/2014
Ποσειδώνος 4,
59100 Βέροια,
Τηλ. / Fax: +30 23310 67846,
Κιν.: +30 6979484159

ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ – ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ

ΠΡΟΣ
Τον Πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής ΤΕΕ Ημαθίας
Κ. Γ. Μιχαλιά
ΤΕΕ Ημαθίας
Ενταύθα
Κοιν.:
Κ. Κων/νο Βοργιαζίδη,
Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, Περιουσίας, Εξοικονόμησης Ενέργειας & Αγροτικής Ανάπτυξης,
Νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Δ. Βέροιας
Ηλεκτρολόγο – Μηχανολόγο Μηχανικό,
Ενταύθα


ΘΕΜΑ: Παραίτηση από τη θέση της εκπροσώπου της Νομαρχιακής Επιτροπής Ημαθίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ν.Ε. Τ.Ε.Ε.) στην Επιτροπή Περιουσίας, Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Δ. Βέροιας 


Κύριε Πρόεδρε,


Με αφορμή τη σημερινή και μετά από πολύ καιρό συνεδρίαση της Επιτροπής Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Δήμου μας, σας υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση της εκπροσώπου της Νομαρχιακής Επιτροπής Ημαθίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ν.Ε. ΤΕΕ) στην ως άνω επιτροπή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση του Δ. Βέροιας να συνεργασθεί με το ΤΕΕ Ημαθίας για τα μείζονα θέματα χωρικών παρεμβάσεων, που προώθησε τα τελευταία χρόνια.  Φρονώ ότι αυτά τα θέματα θα έπρεπε να έχουν έλθει προς συζήτηση στην ως άνω επιτροπή και μάλιστα πριν από τη συζήτηση και έγκρισή τους από το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική / πολιτιστική και άρα πολεοδομική λειτουργία της πόλης.

Παραιτούμαι επίσης από την ίδια θέση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεθοδεύσεις του Δ. Βέροιας στα ίδια έργα, διότι παρακάμφθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες εκπόνησης  των μελετών τους σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, δια της ‘εμβαπτίσεώς’ τους ως ‘ερευνητικών προγραμμάτων’ αντί ‘μελετών δημοσίου’, που ήταν στην ουσία, με συνέπεια να χαθεί πολύτιμη ύλη από τους μελετητές μηχανικούς, μέλη του ΤΕΕ Ημαθίας και εγγεγραμμένους στα Ειδικά Μητρώα Μελετητών του ΥΠΕΚΑ, που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αυτές τις μελέτες. Οι μηχανικοί αυτοί, μεταξύ των οποίων και η υπογράφουσα, δεν έχουμε αντικείμενο μελετών δημοσίου, ακριβώς λόγω και αυτών των μεθοδεύσεων αφενός και αφετέρου - και ως απόρροια αυτού - δεν μπορούμε να συντηρήσουμε τα γραφεία μας και να αναβαθμίσουμε τα μελετητικά μας πτυχία. Επίσης, δεν βρίσκουν εργασία στα γραφεία μας ειδικότητες τεχνικών όπως οι σχεδιαστές, οι οποίοι επίσης έχουν οδηγηθεί στην ανεργία. Προ πάντων, ο τόπος έχει στερηθεί από υψηλού επιπέδου μελέτες Αστικού Σχεδιασμού, γεγονός που επισημαίνουν ακόμη και απλοί πολίτες. 

Μέσω αυτών των μεθοδεύσεων, που έχουν καταδικάσει στο παρελθόν τόσο ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, όσο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (‘αθέμιτος ανταγωνισμός’), τα χρήματα των Βεροιέων φορολογουμένων δεν κυκλοφόρησαν στην τοπική αγορά, αλλά δραπέτευσαν εκτός δήμου, αφήνοντάς μας όλους φτωχότερους. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που κανένα από τα τοπικά γραφεία δεν διέθετε τα τυπικά προσόντα για να διεκδικήσει μια μελέτη αυτού του προϋπολογισμού, η εμπειρία από τη διεκδίκηση, όπως και οι τυχόν συνεργασίες με άλλα γραφεία εκτός δήμου, θα αποδεικνύονταν πολύτιμη. Στην περίπτωση δε της προκήρυξης διαγωνισμών, όπως ήταν και η πλέον ενδεδειγμένη ενέργεια εκ μέρους του δήμου, θα μπορούσαν να διακριθούν άνετα ομάδες εντοπίων μηχανικών, που διαθέτουν και πολύ καλή γνώση του χώρου. Η αυθαίρετη επιλογή κάποιων νέων τεχνικών, που συνεργάσθηκαν εκτός κείμενης νομοθεσίας, ασφαλώς δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως θετική ενέργεια.

Αποτελεί ευχή κατά τη νέα θητεία της η Δημοτική Αρχή να αλλάξει τακτική και να συνεργασθεί με τα θεσμικά όργανα των τεχνικών, ιδιαίτερα με την Ν.Ε. Ημαθίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ακολουθώντας την κείμενη εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί αναθέσεως και εκπονήσεως Αρχιτεκτονικών και Πολεοδομικών μελετών και μελετών Αστικού Σχεδιασμού, επ’ αμοιβαία ωφελεία και προπάντων επ’ ωφελεία των κατοίκων και των επισκεπτών του Δήμου μας, που δικαιούνται μια πολύ καλλίτερη από την προσφερόμενη ποιότητα ζωής.



 







Δρ Αναστασία Μ. Πάπαρη




Δρ Αναστασία Μ. Πάπαρη
Δρ Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος Α.Π.Θ. -
Πολεοδόμος / Urban Designer Πανεπ. Λονδίνου (U.C.L., The Bartlett), M. Phil.,
Ποσειδώνος 4, 59100 Βέροια
Τηλ. / Fax: +30 23310 67846,
Κιν.: +30 6979484159
Ε-mail: anastpapa@teemail.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!