Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Τα τέλη που δεν πληρώθηκαν ποτέ

Πριν έναν περίπου χρόνο ο δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Βεροίας εξήγγειλε την είσπραξη των χρωστούμενων από τους γύφτους του εντελώς παράνομου καταυλισμού της 25ης Μαρτίου. Επρόκειτο για τους λογαριασμούς ύδρευσης ενός, ίσως και παραπάνω κρουνών,  που δεν πληρώθηκαν ποτέ.Απ’ ότι είχα ακούσει ήταν γύρω στις 50.000€. Ο τρόπος που βρήκε να πιέσει τον εκεί πληθυσμό δεν ήταν άλλος από την διακοπή της σύνδεσης. 


Η διακοπή έγινε, οι γύφτοι ήρθαν μαινόμενοι στο γραφείο της Δημάρχου, τα ΜΑΤ την έστησαν στην απέναντι οδό (οδός Βικέλα), γίνανε κάμποσες «διαβουλεύσεις» στις οποίες μεταξύ των άλλων αυτοί ισχυρίσθηκαν ότι είναι εγκατεστημένοι στο οικόπεδο εικοσιπέντε χρόνια και άρα το δικαιούνται (το οικόπεδο είναι ιδιωτικό αλλά τι τους νοιάζει αυτούς), το νερό ξανα συνδέθηκε και αυτοί επέστρεψαν θριαμβευτές. Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει; Λεφτά δεν είχαν, μόρφωση δεν είχαν και η μόνη επαφή με τον κόσμο ήταν η διεύθυνσή τους, οι περιουσίες των άλλων και το επίδομα της πρόνοιας. Για το τελευταίο είχαν μάθει τον δρόμο πριν μια δεκαετία. Ούτε χρήματα λοιπόν πήρε η ΔΕΥΑΒ ούτε έγινε κάποια προσπάθεια εκ μέρους της αρχής να τους εντάξει στην κοινωνία, ούτε φυσικά ασκήθηκε πίεση να σηκωθούν και να φύγουν. Απόλυτος διασυρμός για την διοίκηση του Δήμου μας αλλά και για όλη την πόλη.

Πως τα θυμήθηκα όλα αυτά;  Μα φυσικά από σχόλιο που μου έστειλε αναγνώστης στο Blog piroforiodotis  για το μικρομέγαλο που έβαψε τις προάλλες το δημαρχείο και τον κάνανε τσακωτό. Έγραψε λοιπόν αυτός πως με βάση τον Νόμο 3904/2010 ο παραβάτης θα ήταν καλό να εκτίσει την ποινή του με Κοινωνική εργασία. Αν και δεν είναι ακριβώς έτσι, δηλαδή Κοινωνική εργασία δεν επιβάλλεται, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις ο τιμωρημένος μπορεί να ανταλλάξει την φυλακή με ΚΕ, ήταν μια καλή ιδέα. Από την άλλη πάλι θυμήθηκα πως είχα δει συμπολίτη να δουλεύει για την ΔΕΥΑΒ προκειμένου να  εξοφλήσει απλήρωτους λογαριασμούς νερού. Έτσι σκέφτηκα πως τότε είχε χαθεί μια ευκαιρία: Να ζητήσουν από τον εκεί πληθυσμό να εξοφλήσει τους λογαριασμούς με  εργασία. Όχι τίποτα ιδιαίτερο  αλλά καθάρισμα κοινόχρηστων χώρων.

Τα κέρδη θα ήσαν πολλά
  1. Κατ αρχήν καθαριότητα σε σημεία που σπάνια πια πηγαίνουν συνεργία καθαριότητας
  2. Δεύτερο μετατροπή των γύφτων σε κανονικούς συμπολίτες. Φυσικά δεν θα σταματούσαν να είναι γύφτοι από την μια στιγμή στην άλλη αλλά θα ήταν μια καλή αρχή. Θα καταλάβαιναν ότι όλα έχουν κόστος το οποίο θα το πληρώσουν αργά ή γρήγορα. Θα συνειδητοποιούσαν ότι δεν είναι παράσιτα αλλά μέτοχοι μιας κοινωνικής ζωής με ισοτιμία που μπορούν να την κατακτήσουν. Κι όλα αυτά γιατί πενήντα χιλιάδες ευρώ δεν εξοφλούνται σε μια μέρα ακόμη κι αν αυτοί που θα δουλέψουν γι’ αυτά θα είναι 100-150 άνθρωποι.
  3. Αποπληρωμή της ΔΕΥΑΒ.
Οπωσδήποτε πάντως θα ήταν καλύτερα από το να νοιώσουν ότι επιβλήθηκαν με το πλήθος τους στη Δημοτική αρχή. Μια δημοτική αρχή που αν δεν πάρει παρόμοια μέτρα σήμερα θα βρεθεί αύριο να ζητά βία και καταστολή από τον Εισαγγελέα.

Αυτή ήταν η μικρή πρόταση ενός απλού δημότη που θεωρεί ότι όφειλε να την δημοσιοποιήσει. Κατά τα άλλα χρησιμοποίησα το όρο γύφτος για να αποδώσω κοινωνική συμπεριφορά. Η χρήση του όρου Ρομ θεωρήθηκε ακραία προκατάληψη απέναντι σε μια φυλετική ομάδα. Δεν είναι όλοι οι Ρομ βρωμιάρηδες και λαθροβίοτοι ούτε όλοι οι λαθροβίοτοι  είναι Ρομ.

6 σχόλια:

  1. Ωχ ρε Νίκο... Τώρα θα βγουν να σε πούνε και ρατσιστή...
    Χίλια δίκια έχεις κατα τα άλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την παρατήρηση. Άκου λοιπόν:
      Ως ρατσισμός ορίζεται η προκατάληψη απέναντι σε ανθρώπινα όντα που κρίνονται από τα γονίδιά τους και μόνον.
      Η οπτική μου ξεκινά από το ότι οι άνθρωποι γίνονται ενήλικες αν τους συμπεριφερθείς σαν τέτοιους και πως οι άνθρωποι δεν εγκληματούν για το κέρδος όταν έχουν εναλλακτικές να κερδίσουν με νόμιμους τρόπους. Αυτές τις εναλλακτικές ζητούσα να τους προσφερθούν. Με συμπεριφορά που δεν τους θεωρεί ένα εξωτικό δείγμα υπανθρώπων αλλά συμπολίτες που απλά έτυχε (και ποιος δεν έτυχε) να χρεωστούν.
      Αλλιώς η διατήρηση ενός πληθυσμού σε ημιάγρια (ή καλύτερα εκφυλισμένη) κατάσταση επειδή έτσι αποφασίζει η τοπική ηγεσία που δεν είναι ρατσιστική. τί είναι; Στρατόπεδο εξόντωσης ανθρώπων θα μου απαντήσεις.

      Διαγραφή
  2. Ο ρατσισμός έχει τεντώσει σαν λάστιχο και πολλοί τον εκμεταλλεύονται κατά το δοκούν.
    Έχει όμως και άλλη εκδοχή. Ας πούμε π.χ ότι είναι ρατσιστές οι ίδιοι οι αθίγγανοι που δεν θέλουν να γίνουν όπως εμείς. Είναι δηλ. ρατσιστές απέναντί μας και για να μας την πέσουν μας κλέβουν, πουλάνε ναρκωτικά και δεν πληρώνουν τίποτα. Άντε φτάνει πια, άμα τους αρέσουν ας τους πάρουν στα δικά τους τα οικόπεδα. Έχει εκεί κάτω από τη ΔΕΗ, στο ποτάμι ντε, καλές ιδιωτικές εκτάσεις να τους βάλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκνευρίζεσαι και υπερβάλλεις. Απλές λύσεις: Στα σπίτια τους. Να τους πάρουν στα σπίτια τους.

      Διαγραφή
  3. Μαθαίνω πως στα χωριά αυξήθηκαν τα ετήσια τέλη ύδρευσης/αποχέτευσης.
    Κατ' ουσίαν σχεδόν διπλασιάστηκαν και φτάσανε περί τα 90 ευρά.
    Καλώς βέβαια διότι αν βάζανε σε λειτουργία τα ρολόγια θα πήγαιναν οι λογ/μοι στα ύψη από τις υπερκαταναλώσεις, βλέπε μπαξέδες, κήποι κ.τ.λ που οι περισσότεροι ποτίζουν με πόσιμο νερό.
    Από την άλλη όταν βλέπεις τα παραπάνω που αναφέρεις και τα χιλιάρικα που χαρίζονται ετσιθελικά, νοιώθεις πως πάντα σε αυτή τη χώρα υπάρχουν τα κορόιδα που πληρώνουν και οι υπόλοιποι που πίνουν νεράκι εις υγείαν των κορόιδων.
    Εδώ έχουμε όχι απλά δύο μέτρα και σταθμά αλλά αισίως τρία.
    Κάτοικους πόλης, χωριών και γιούφτους.
    Η άλλη παράνοια είναι ότι στα χωριά πολλά σπίτια δεν έχουν αποχέτευση παρόλα αυτά καλούνται να πληρώσουν τέλη αποχέτευσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αποχέτευση ήταν πρόβλημα που οφείλαμε να είχαμε λύσει αμέσως μετά το πόλεμο. Εμείς εχουμε συνειδητοποιήσει την ανάγκη της λύσης και γι αυτό βάζουμε τέλη. Υπομανή.

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!