Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Γέφυρα Κούσιου: Το ματς ξεκίνησε



Η πρώτη αψιμαχία ενός δικαστικού αγώνα μεταξύ Εργοληπτικής Αλιάκμων και Δήμου Βεροίας με αντικείμενο την γέφυρα Κούσιου τελείωσε. Πρώτο σκορ Δήμος- Εργολάβος 0-1. Η περιφέρεια με πράξη θεραπείας διατάσει:

….διότι πρέπει να συνταχθεί Πρωτόκολλο Κανονισμού Τιμών Μονάδας Νέων Εργασιών, στο οποίο να περιλαμβάνονται όλες οι νέες τιμές μονάδας, τόσο για τις νέες εργασίες που προκύπτουν από την αλλαγή των ικριωμάτων λόγω της κατασκευής του μεταλλικού δικτυώματος  και των  συνοδευτικών  εργασιών,  όσο  και για  τις  μη  υλοποιημένες συμβατικές επιμέρους εργασίες κατασκευής ικριωμάτων, που προβλέπονται στα συμβατικά τεύχη ( η δαπάνη των οποίων πρέπει να αφαιρεθεί ),  κάνοντας χρήση : α) τιμών εργασιών παρομοίων ή ανάλογων προς τις συμβατικές και β) τιμών εργασιών, που περιλαμβάνονται στα εγκεκριμένα αναλυτικά τιμολόγια δημοσίων έργων (οδοποιίας, οικοδομικών, υδραυλικών-λιμενικών, ηλεκτρομηχανολογικών, πρασίνου).

Μετά από πρώτη ανάγνωση σκάφτεσαι ότι αφού έγινε μελέτη από τριμελή επιτροπή μηχανικών  η οποία έλεγξε το κόστος της μιας και της άλλης λύσεως και τα βρήκε σχεδόν ισοδύναμα τότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε.
Αμ δε.!  Κάποιοι που υποτίθεται πως ξέρουν, και δυστυχώς δεν έχουν κάνει λάθος μέχρι στιγμής, μου είπαν πως αυτά τα αθώα λόγια της περιφέρειας μπορεί να κοστίσουν μέχρι και 600.000 € επιπλέον στο Δήμο.  

Ο συντάκτης του κειμένου δεν έχει άποψη. Σε δύο τρεις μέρες θα αποκτήσει

11 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Νίκο νομίζω πως ο συλλογισμός σου έχει ένα κενό. (όπως και αυτός, αυτών που ξέρουν).
    Αν υποθέσουμε πως η περιφέρεια θα διατάξει την πληρωμή αυτών των 600.000Ε που λέτε, για να τα πληρωθεί, θα πρέπει να ολοκληρώσει τα δικτυώματα!!!
    Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί, καθώς έχει ήδη βγει έκπτωτος. Εκτός αν το Δ.Σ. έχει σκοπό να δεχτεί την ένστασή του, και να καπελώσει τον διευθυντή της υπηρεσίας. Και όλο αυτό το περί έκπτωσης....να είναι για να κοροιδέψουν τον κόσμο.

    Τι λες??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να είναι έτσι τα πράγματα. Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος, κι εγώ νομίζω ότι είμαι, θέλει να τελειώσει το έργο χωρίς πληγές.
      Δεν δίνω την εμπιστοσύνη μου σε κανέναν πριν ψάξω το αντικείμενο. Το ίδιο ισχύει και με τις φήμες που κυκλοφορούν.
      Φυσικά και δεν μπορώ να πιστέψω ότι το ΔΣ συνωμοτεί για να δικαιωθεί ο εργολάβος. Λες εσύ, με τη σειρά σου, ότι θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

      Διαγραφή
    2. Βασικά, για να βγεί επί της ουσίας έκπωτος θα πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι διαδικασίες στην Περιφέρεια που θα αποφασίσει τελικά για το αν ο Δήμος έκρινε σωστά και τον έβγαλε έκπτωτο. Μέχρι τότε, κάθε χαρτί του Δήμου είναι απλά για να τον εκβιάσει, μπάς και συνεχιστεί το έργο. Αν δεν κάνω λάθος, μέσα σε (1) ή (2) μήνες απο την κοινοποίηση του Δήμου, μπορεί να κάνει ένσταση στην Περιφέρεια η οποία όπως και προείπα θα αποφασίσει. Στην συνέχεια κάλεστα ο Δήμος μπορεί να αντιπαραθέσει τα δικά του στοιχεία (ΑΝ ΘΕΛΕΙ) και να συνεχιστει το μπαλακι του τέννις να κάνει τακ - τακ . Αλλιώς όλοι σιωπούν, κάνουν κωλωτούμπες (πράγμα συνηθισμένο πλέον στην Ελλάδα του 2013) , πληρώνουν (δικαίως ή αδίκως, η Δικαιοσυνη θα το κρίνει) και ίσως να συνεχιστει το έργο.

      Τέλος πάντων, ο Σοφός Ελληνικός Λαός, έχει μία σωστή παροιμία. "Καράβι που αργεί, σκ@τα φέρνει"

      Διαγραφή
    3. Δεν είναι πινγκ πονγκ. Παρτίδα σκάκι είναι. Οι παίκτες οφείλουν να είναι προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι. Ο εργολάβος είναι έτοιμος ξεκούραστος και διαθέτει χρόνο. Η δημοτική αρχή έχει ότι είχε και πριν τρία χρόνια. Κωλοπιλάλα. Το ποιός είναι σε μειονεκτική κατάσταση είναι προφανές.
      Για φαντάσου δύο να παίζουν σκάκι και ό ένας να πρέπει να τρέχει στην τουαλέτα. Δεν χρειάζεται να μου πεις ποιός θα κερδίσει την παρτίδα!

      Διαγραφή
    4. Μην πιστεύεις ότι έχει και τον απεριόριστο χρόνο. Πόσο δύσκολο είναι να αποσύρει ο ιδιώτης τα λεφτά; Δεν γνωρίζω, ρωτάω. Επίσης, μην πιστεύεις οτι όλοι οι υπεργολάβοι του θα τον περιμένουν και δέν θα ασχοληθούν με κάτι άλλο. Αν δεν το έχουν κάνει ήδη. Και επίσης, τέλη Ιουνίου έχουμε. Αν θέλει 2-3 (τουλάχιστον) μήνες να κατασκευαστεί το κατάστρωμα του μεταλλότυπου, πότε θα ρίξει τσιμέντο; Τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο; Οπότε εκ των πραγμάτων πάει και η τελική προθεσμία του Φεβρουαριου 2014. Από την άλλη βέβαια αν αποδείξει ότι οι καθυστερήσεις οφείλοντε στον Δήμο, θα πάρει την παράταση που του αναλογεί. Αλλά με τις δημοτικές τι γίνεται; Ο νέος Δήμαρχος (γιατί γυναίκα δεν θα είναι) πόσο θα τον προστατεύσει; Και μήν νομίζεις ότι δεν έχει να χάσει. Από τα πιό απλά (υλικά, χρήματα που έχει δώσει στον μεταλλότυπο μέχρι τώρα και δέν τα έχει πάρει) μέχρι και την υστεροβουλία της εταιρίας και τις συνέπειες του πτυχίου της.

      Εν κατά κλείδι, δεν είναι για κανέναν τόσο εύκολα.

      Διαγραφή
    5. Ο ιδιώτης στον οποίο αναφέρεσαι είναι ο δωρητής;
      Οι υπεργολάβοι νομίζω πως ανέχονται την κατάσταση γιατί δεν έχουν άλλη δουλειά. Αλλιώς θα είχαν φύγει ήδη.
      Ο μεταλλότυπος θέλει το πολύ έναν μήνα. Αν βέβαια είναι ήδη έτοιμος αλλιώς και οι 2-3 μήνες είναι ρεαλιστική εκτίμηση. Όσο για τον χειμώνα, εντάξει ας μην τα παραλέμε υπάρχει τεχνολογία να σκυροδετείς με παγωνιά.
      Να ποντάρω στις δημοτικές; Μα είναι αποδεδειγμένο ότι ο ψηφοφόρος σε ότι δεν αφορά την τσέπη του έχει μνήμη χρυσόψαρου.
      Όσον αφορά στις απώλειες είμαι απόλυτα βέβαιος ότι τις έχει σταθμίσει. Ο τύπος δεν μου φαίνεται για κορόιδο.

      Διαγραφή
    6. Κορόιδο εργολάβο και μάλιστα Έλληνα, δεν νομίζω να βρούμε. Σίγουρα ο καθένας έχει την πισινή του. Αλλα βλέποντας τα πράγματα σφαιρικά και κρίνοντας από τις μέχρι τώρα κινήσεις στην σκακιέρα (όπως πολύ σωστά είπες) μάλλον και οι δύο θα βγούνε χαμένοι.
      Μην το λές αυτό για τους υπεργολάβους. Δεν ξέρουμε αν και τι κάνουν. Μπορεί να δουλευουν αλλού. Μπορεί να μην ασχολούνται κάν με την υποθέση γιατί δεν πληρώνονται. Και όταν και αν θα έρθει η ώρα να αρνηθούν την οποιαδήποτε συμμετοχή ή να εκβιάσουν και αυτοί καταστάσεις. Και δεν είναι και τόσο απλό να αλλάζεις εργολάβο τέτοιου μεγέθους. Δεν είναι ο πλακατζης της γειτονιας που αν δεν σου κάνει, πας στον άλλον. Και αυτοί εργολάβοι είναι με ότι αυτό συνεπάγεται.

      Και ο Κύριος Κούσιος, δεν μπορεί να αποσύρει την δωρεά του; Πιστεύω ότι θα έχει βάλει και αυτός τις δικλείδες του. Μέχρι πότε όπως και ο ίδιος έχει ομολογήσει θα τον "κοροιδεύουν" οι πολίτες αυτής της πόλης;

      Γενικότερα είναι μια εργολαβία ή οποία έχει τόσες πολλές παραμέτρους που αν την δεί ο καθένας με παρωπίδες στα μάτια μάλλον θα πέσει έξω. Δεν πιστεύω ότι η εξέλιξη της έχει να κάνει αποκλειστικά πλέον με την διαμάχη του Γενικού εργολάβου με τον Δήμο.

      Διαγραφή
  2. Ευτυχώς που τα λεφτά του Κούσιου είναι στον τόκο θα σου πούνε, οπότε τα παραπάνω χρήματα δεν επιβαρύνουν τον βεροιώτη πολίτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο συλλογισμός υποκρύπτει σόφισμα. Δεν είναι όμως η ώρα να ασχοληθούμε με αυτό.

      Διαγραφή
  3. Η διαχειριστική επιτροπή που βρίσκεται??
    Αλήθεια, δεν έχει να πει τίποτα για όλα αυτά??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ερώτησή σου απαντάται μόνον με ονοματεπώνυμα. Ας την επαναδιατυπώσουμε
      Που βρίσκεται ο Κ. Τσιλογιάννης και Ν. Μαυροκεφαλίδης;
      Οι υπόλοιποι την κάνανε. Κάποιοι από την επιτροπή κάποιοι από τον μάταιο αυτό κόσμο.
      Είχαν και έναν μηχανικό που τον βάλανε στον πάγο γιατί δεν τους έλεγε πράγματα που χάιδευαν τα αυτιά τους.

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!