Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Σαββατιάτικη βόλτα



αποβάθρα στην τεχνιτή λίμνη
Το Σαββάτο που μας πέρασε πήγα στο Δάσκιο Ημαθίας. Στην επιστροφή ο οδηγός με πήγε σε μια περιοχή που είναι μέσα στα όρια του Δήμου Βεροίας. Όμορφη όσο και εγκαταλειμμένη.
Στις φωτογραφίες φαίνονται υποδομές που κατασκευάστηκαν και έμειναν  να ερειπώνονται καθώς και μια όχθη που απ’ ότι μου ήταν είχε άμμο σα να ήταν παραλία στο Μακρύγιαλο που όμως δεν γλύτωσε από την λεηλασία.  
Είναι καιρός να δούμε που βρίσκονται τα όρια του Δήμου μας.
Και φυσικά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την προστασία των κοινών μας πραγμάτων. Έτσι άλλωστε ορίζεται και η επιτυχία μιας τοπικής κοινωνίας.  
Τουλάχιστον τα χόρτα 
 
Η όχθη και η λεηλατιμένη άμμοις

9 σχόλια:

  1. Πριν 10-15 χρόνια η περιοχή όντως ήταν παραλία κανονικότατη! Η άμμος έφτανε μέχρι τα πρώτα δέντρα. Εξαιρετικό μέρος που καταστράφηκε ολοσχερώς απο τις αμμοληψίες. Η "αποβάθρα" με τα κιόσκια όπως βλέπω στις φωτογραφίες έχει αφεθεί στην τύχη της. Και απορώ, γιατί τρεις παλλήκαροι Δασκιώτες να πάνε με τα χορτοκοπτικά, θα την κάνουν πανέμορφη. Κακά τα ψέμματα, πρέπει οι ίδιοι οι ντόπιοι να βοηθήσουν τον τόπο τους και σε συνεργασία με τον Δήμο να συντηρηθούν αυτές οι ομορφιές. Είξαι κρίμα να ρημάζουν και να πηγαίνουν στράφι τα λεφτά που κόστισαν για να γίνουν.

    Η ειρωνία είναι πως η περιοχή ανήκει στο δίκτυο Νατούρα 2000:

    "Τις νοτιοανατολικές πλευρές του διασχίζει η Εγνατία Οδός στο τμήμα από τον Πολύμυλο Κοζάνης έως την Βέροια (ή αλλιώς διάβαση Καστανιάς) και είναι από τα εντυπωσιακότερα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου με 15 σήραγγες (η μεγαλύτερη 2,2 χλμ) και 6 γέφυρες. Ακριβώς από κάτω ρέει ο ποταμός Αλιάκμονας στην κοιλάδα που σχηματίζουν το Βέρμιο με τα Πιέρια Όρη. Αυτή η περιοχή είναι επίσης γνωστή ως τα «Στενά του Αλιάκμονα» και είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο. Έχεις κάποια πρόταση εκτός από την ενθάρρυνση των ντόπιων να πάρουν χορτοκοπτικά;
      Το λέω αυτό διότι αν πίσω από την αυθόρμητη κίνηση των ντόπιων δεν υπάρχει και ένας θεσμός που την ενεργοποιεί και την αξιοποιεί τότε αυτή ξεθυμαίνει, αν δεν γίνεται άρνηση και καταστροφή.

      Διαγραφή
    2. Οι θεσμοί είναι για να λειτουργούν μια φορά το χρόνο για να επιδεικνύονται οι αιρετοί. Χρειάζονται πρακτικά πράγματα. Όπως π.χ να δώσει ο Δήμος σε 3 τοπικούς συμβούλους 30 ευρώ βενζίνη να καθαρίζονται τα χόρτα μέσω εθελοντισμού. Οι δημότες δεν αντέχουν πλέον να πληρώνουν και τα αναλώσιμα. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που δεν δραστηριοποιούνται.

      Διαγραφή
    3. Δεν με κατάλαβες. Ένα κανονιστικό κείμενο το οποίο, παράδειγμα φέρνω, όριζε κάθε αρχή του έτους την συνάντηση όλων των εθελοντών, όριζε τα ηθικά ή υλικά κίνητρα και έλυνε κάποια απλά προβλήματα σαν αυτά που προανέφερες είναι ένας θεσμός. Μικρός θεσμός αλλά θεσμός. Αυτό εννοούσα.

      Διαγραφή
  2. Έχω πάει εκεί. Είναι πολύ όμορφο μέρος. Είχε γίνει προσπάθεια για ασφάλτινη πρόσβαση που όμως δεν έφτασε μέχρι την λίμνη. Γενικά τα σημεία ενδιαφέροντος που ανήκουν στον δήμο είναι πολλά, οι εκτάσεις μεγάλες και δύσκολα να τα προλάβει όλα ώστε να είναι στοιχειωδώς συντηρημένα και να δέχονται επισκέπτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πήγες πριν την λεηλασία της αμμουδιάς ή μετά;

      Διαγραφή
    2. Πριν. Θυμάμαι τότε οι οικολόγοι τα χώνανε στον τότε νομάρχη για τις αμμοληψίες της Κουλούρας. Για εκεί πάνω, κουβέντα. Και αν το σκεφτείς συνέπεσε η καταστροφή με τον οικοδομικό οργασμό προ κρίσης. Πολλά σπίτια στο Δάσκιο και τριγύρω πρέπει να χτίστηκαν από αυτή την άμμο. Στις φωτογραφίες σου φαίνεται να την έχουν σηκώσει όλη.

      Διαγραφή
    3. Δεν ξέρω αν η άμμος προήλθε από την στερεοπαροχή του Αλιάκμονα ή του ανάντη ρέματος. Αν είναι το πρώτο σε καμιά εικοσαριά χρόνια το τοπίο θα αποκατασταθεί. (Ανέβα- κατέβα η στάθμη)
      Τι θα πρότεινες για να μην πάθουμε το ίδιο; Φράχτη; Μια εθελοντική ομάδα; Κάποια αστυνόμευση;
      Δεν ζούμε μόνον για την δική μας ζωή. Θα ακολουθήσουν κι άλλες

      Διαγραφή
    4. Στο σημείο που ήταν η άμμος ίσως να ήταν η παλιά κοίτη του ποταμού ή κάποιος μαίανδρος. Οι παλαιότροι εν ζωή σίγουρα θα γνωρίζουν. Η περιοχή είναι απομακρυσμένη, δύσκολα ελέγχεται. Πιο εύκολα ελέγχονται τυχόν οχήματα στην περιοχή που κουβαλούν άμμο και δεν φέρουν παραστατικά.

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!