Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΚozanimedGa: Παρουσίαση του βιοκλιματικού σχολείου στη Ζ.Ε.Π. έγινε στο Κοβεντάρειο – Σε «ένα παράδειγμα με πανελλήνια εμβέλεια» αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ε. Λιβιεράτος (VIDEO)



Πολλοί, επειδή δεν έμαθαν καλλίτερα, εξακολουθούν να θεωρούν ότι ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός είναι περιττή πολυτέλεια. Αν πέρασες όλη σου την ζωή στο βάλτο δεν μπορείς να ξέρεις πόσο ευνοϊκό και ωφέλιμο  είναι το κλίμα του Κουστοχωρίου. Το ίδιο συμβαίνει και με τους διαγωνισμούς ιδεών και τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Όταν επί δεκαετίες οι δήμαρχοι αντιδήμαρχοι και λοιποί παρατρεχάμενοι σου λέγανε ότι οι μελέτες είναι στραγάλια που μπορείς να τα αγοράσεις απ’ οπουδήποτε, ακόμη και να τα καλλιεργήσεις και να τα καβουρντίσεις μόνος σου, τότε σίγουρα δεν μπορείς να καταλάβεις τον βούρκο στον οποίο έχεις πέσει.
Οι άλλοι όμως έρχονται να σου το πουν με χίλιους τρόπους. Πρώτα ήταν το Κίλκίς. Τώρα οι Σούρδοι, οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν παραπάνω μυαλό από εμάς, μας δείχνουν τον δρόμο για την μελέτη ενός σχολικού κτηρίου. Ας διαβάσουμε λοιπόν το κείμενο που βρέθηκε από τον φίλο Γιάννη Ακριβόπουλο εδώ

Η παρουσίαση του βιοκλιματικού σχολείου στη ΖΕΠ Κοζάνης, ένα έργο η σύμβαση για την κατασκευή του οποίου υπογράφηκε σήμερα, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Κοβεντάρειο, από τα αρμόδια στελέχη του Δήμου Κοζάνης, της ΔΕΠΕΠΟΚ και της μελετητικής ομάδας, παρουσία του ΥΠΕΚΑ Ε. Λιβιεράτου, ο οποίος βρέθηκε στην Κοζάνη αποκλειστικά και μόνο για αυτό τον σκοπό.
Το έργο που είναι προϋπολογισμού 9.123.00 ευρώ, έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΥΠΕΚΑ. Το έργο περιλαμβάνει το σχολικό συγκρότημα συνολικού εμβαδού 4.199,7 m² , που αποτελείται από 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο με δυνατότητα εξυπηρέτησης 300 μαθητών, καθώς και 2θέσιο Νηπιαγωγείο με δυνατότητα εξυπηρέτησης 50 νηπίων.
Στο έργο θα εφαρμοστεί γεωθερμία, ηλιοθερμία και τηλεθέρμανση , και πρόκειται για ένα σχολείο πρότυπο για την περιοχή και όχι μόνο. Ο κ. Λιβιεράτος έκανε λόγο για ένα παράδειγμα που έρχεται από την Κοζάνη και έχει πανελλήνια εμβέλεια. Ο ΥΠΕΚΑ ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, αλλά δεν θέλησε να απαντήσει, τόσο για το θέμα της ΔΕΗ και τις προσλήψεις όσο και για το ζήτημα του νερού, αλλά παρέμεινε στο ζήτημα για το οποίο ήρθε στην περιοχή, με την οποία άλλωστε (λόγω και Χαρτοθήκης) διατηρεί άριστες σχέσεις.
Το video θα το βρείτε εδώ

2 σχόλια:

  1. Γιάννης Δ. Ακριβόπουλος10 Ιουνίου 2013 στις 4:25 μ.μ.

    Σε παρόμοια κτήρια θα μπορούσαν να έχουν χρήση και τα ηλιακά τζάμια:

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=113055437

    Η τεχνολογία στην ενέργεια καλπάζει ενώ ως γνωστόν τα σχολικά κτήρια έχουν το πλεονέκτημα ότι η περιμετρική τους τοιχοποιία αποτελείται κατά συντριπτικό ποσοστό από τζάμια!

    Ευελπιστώ σύντομα και στην πόλη μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι λες Γιάννη μου;
      Ποιιός θα κάνει την μελέτη;
      Αυτό απαιτεί κοινό νού, και στοιχειώδη σεβασμό του ορθού λόγου.

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!