Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Τριπόταμος: Ανύπαρκτες Υδρογεωλογικές μετρήσεις



Φωτο από Γ. Ακριβόπουλο

Ο φίλος Γιάννης Ακριβόπουλος μου έστειλε ένα link που ένα site όπου η ΔΕΗ μάλλον δημοσιεύει δεδομένα από σταθμήμετρα αλλά και άλλε υδρομετρικές παρατηρήσεις ρεμάτων και ποταμών της επικράτειας. Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘70 (ίσως και του ’80) όλα τα ρέματα της επικράτειας ήταν δεσμευμένα από την ΔΕΗ και κανείς (με δύο τρεις εξαιρέσεις στον Νομό Πέλλας) δεν είχε δικαίωμα να κατασκευάσει και να λειτουργήσει υδροηλεκτρικό.


Τα περιεχόμενα όσον αφορά στον Τριπόταμο ήσαν τα παρακάτω:
1) Στο σταθμό λειτουργούν δύο σταθμήμετρα με τα ονόματα: ΑΝΑΝΤΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ και ΚΑΤΑΝΤΗ ΣΤΑΘΜΟΥ. Επίσης υπάρχουν και υδρομετρικές παρατηρήσεις. (Μάλλον εννοεί την μικρή τεχνητή λίμνη πάνω από το Πανόραμα)
2) Από 12/63-5/64 οι ενδείξεις δεν λαμβάνονται από το σταθμήμετρο ΚΑΤΑΝΤΗ ΣΤΑΘΜΟΥ γιατί παρασύρθηκε λόγω πλημμύρας.
3) Από 2/65-7/67 πάλι δεν λαμβάνονται οι ενδείξεις από το σταθμήμετρο ΚΑΤΑΝΤΗ ΣΤΑΘΜΟΥ, γιατί παρασύρθηκε λόγω πλημμύρας. Επίσης στις 3/8/67 επανατοποθετήθηκε σε νέα θέση πλάτους 4 μέτρων.
4) Από 29/9/76-11/76 ο σταθμός ετέθη εκτός λειτουργίας λόγω συντηρήσεως μηχανημάτων και δεξαμενής.
5) Τον 7/77 οι ενδείξεις του σταθμημέτρου ΑΝΑΝΤΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ είναι αυξημένες, γιατί καλλιεργητές κοντά στο σταθμήμετρο κατασκεύασαν πρόχειρο μικρό φράγμα για άρδευση. (Στο χάρτη σηματοδοτείται μια θέση στον δρόμο προς Κουμανίτσι από την διασταύρωση μετά την γέφυρα του Τριποτάμου στον δρόμο για Σέλι)
6) Από 19/11/79 ο σταθμός ετέθει εκτός λειτουργίας λόγω πλημμύρας. Το σταθμήμετρο ΑΝΑΝΤΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ παρασύρθηκε λόγω της πλημμύρας. Επίσης οι ενδείξεις του σταθμημέτρου ΚΑΤΑΝΤΗ ΣΤΑΘΜΟΥ υπερβαίνουν τα 100 εκ. του μέτρου.
7) Τον 1/88 το σταθμήμετρο ΚΑΤΑΝΤΗ ΣΤΑΘΜΟΥ θεωρείται άχρηστο και η στάθμη ελέγχεται από το σταθμήμετρο των (2) μέτρων.

Δηλαδή σε απλά Ελληνικά δεν υπάρχει σχεδόν καμιά ένδειξη τα τελευταία 30 χρόνια.
Μετά από αυτά είναι να αναρωτιέται κανείς  τι είδους υδρογεωλογική μελέτη θα παραγγείλει ο Δήμος Βεροίας. Πιθανώς βέβαια το ίδιο πράγμα να εξηγεί γιατί πλήρωσαν τον Δήμο Βεροίας γι’ αυτή την μελέτη και δεν την ανέθεσαν οι ίδιοι.  

2 σχόλια:

  1. Είτε με υδρόμετρα, είτε με όλα τα σύγχρονα συστήματα του κόσμου είτε χωρίς τίποτα, θα ήμουν αισιόδοξος αν η δημοτική αρχή είχε κάποιο όραμα για την αξιοποίηση αυτού του κρυμμένου θησαυρού. Δυστυχώς όμως δεν βλέπω κανένα όραμα και κανένα σχεδιασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μετρήσεις δεν έχουν να κάνουν με κάποιο όρα. Είναι μια στοιχειώδης υποχρέωση απέναντι σε ένα ζωντανό πράγμα όπως ένα ποτάμι.
      Σκέψου μόνον ότι το ποτάμι αυτό έδωσε το προηγούμενο αιώνα δύο τεράστιες πλημμύρες. Το 1935 και το 1979.

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!