Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Ναι, στο Κιλκίς



Η διαστροφή μπορεί συχνά να παρουσιασθεί σαν φυσιολογικό και κανόνας. Μπορεί μάλιστα να πείσει γι αυτό πολλούς για λίγο ή λίγους για πάντα όπως έλεγε και ο Αβραάμ Λίνκολν .  Η ζωή όμως και κυρίως οι άλλοι έρχονται πανηγυρικά να δείξουν ότι η ανωμαλία είναι ανωμαλία και το κανονικό κανονικό .
Η αλήθεια είναι ότι αυτή η gay parade της  πόλης μας δεν μας έπεισε ότι πρέπει να αφήσουμε τον straight δρόμο του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σε πράγματα που έχουν σχέση με την μορφή της πόλης μας είτε πρόκειται για ανοικτό δημόσιο χώρο είτε για κτίρια.  Ήρθε όμως και η αφύπνιση. Το περίεργο είναι δεν ήρθε  ούτε από το Λονδίνο ούτε καν από την Αθήνα (ένα παράδειγμα της οποίας φαίνεται εδώ και εδώ).


Ήρθε από το Κιλκίς. Ναι το Κιλκίς. Μια πόλη 23 χιλιάδων κατοίκων αλλά με ικανή και εμπνευσμένη αρχή. Και φυσικά δεν αναφέρομαι μόνον στον Δήμαρχο αλλά και την Τεχνική και Πνευματική της Ηγεσία. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης τους αποφάσισαν να την ομορφαίνουν. Δεν έστειλαν τον Δήμαρχό τους σε μνημόσυνα και βαφτίσια για να βρει μελετητή. Αντίθετα, έκαναν έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών. Και επειδή δεν είχαν εμπειρία στο να κάνουν διαγωνισμούς ζήτησαν την βοήθεια του ΤΕΕ. Η βοήθεια δόθηκε το κείμενο δημοσιεύθηκε και σιγά σιγά οι προτάσεις άρχισαν να μαζεύονται.  

Επειδή πολλοί μπορεί να μην ξέρουν τι είναι ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός παραθέτω το κείμενο. 


ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ



Ο Δήμος Κιλκίς, σε συνεργασία με το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας  του ΤΕΕ, στην προσπάθεια εύρεσης καινοτόμων δράσεων και πιλοτικών εφαρμογών για τον αστικό χώρο, αναζητά προτάσεις που θα επηρεάσουν θετικά το μικροκλίμα, την ποιότητα ζωής,  την εικόνα και τη λειτουργία του δημόσιου χώρου σε γειτονιές  της πόλης. Σε αυτό το πλαίσιο  προκηρύχθηκε Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών με θέμα: “Δημιουργία & Ανάκτηση Κοινοχρήστων  και  Κοινωφελών  Χώρων και Ανάδειξη Μετώπων -οδών και κόμβων- στην αστική περιοχή του Δήμου Κιλκίς



Σκοπός  του Διαγωνισμού  είναι η ανάκτηση και αναβάθμιση  του δημόσιου  χώρου που έχει αναδειχθεί την τελευταία  περίοδο  ως  μείζον  θέμα στο σύνολό του και όχι επικεντρωμένο μόνο σε συγκεκριμένα σημεία υψηλού οικονομικού ή επικοινωνιακού ενδιαφέροντος. Ο προσανατολισμός του διαγωνισμού σε υλοποιήσιμους στόχους  υπαγορεύει την εκτίμηση  των τοπικών δεδομένων στις προτεινόμενες επιλύσεις.

Η έλλειψη  αναγνωρίσιμων  σημείων  δημόσιου  χώρου σε επίπεδο γειτονιάς  είναι η αφορμή για εστίαση του διαγωνισμού προς  κάθε  διαθέσιμο χώρο (αστικά κενά ή χάσματα, υποβαθμισμένοι κοινόχρηστοι  και άλλοι ελεύθεροι χώροι  κλπ.)προκειμένου να βρεθεί  δημόσιος χώρος που να μπορεί να αναπλασθεί  προς την κατεύθυνση της λειτουργικής, χρηστικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης.

Ο Διαγωνισμός  αφορά  λοιπόν  χώρους  μικρής κλίμακας  και  θα  στοχεύει  στη δημιουργία  και την αύξηση του δημόσιου χώρου μέσω της ενδυνάμωσης  αυτού του διάσπαρτου  αδρανούς  αποθεματικού. Η έξοδος υποβαθμισμένων περιοχών από την αφάνεια, η απόδοση διακριτής  ταυτότητας σε συγκεκριμένες θέσεις του αστικού ιστού των περιοχών κατοικίας και η ενεργοποίησή τους σε μικρή κλίμακα ορίζει  μία δυναμική  διαμόρφωσης δικτύου δημόσιων χώρων τοπικής σημασίας στις περιοχές κατοικίας  που να αποτελούν πυρήνες  οργάνωσης των οικιστικών συνόλων.

Οι Διαγωνιζόμενοι δεν δεσμεύονται για τους τρόπους παρουσίασης της πρότασής τους (ελεύθερη χρήση χρώματος, σκιών, ψηφιακής απεικόνισης κ.λπ). Οι προτάσεις θα χρησιμοποιούν το Μετρικό σύστημα μέτρησης.  Οι παρεμβάσεις πρέπει να αποτελούν  συνολικές  προσεγγίσεις (overall urban concepts) ώστε να επιτρέπουν διαφορετικούς  χειρισμούς στα θέματα  ανάκτησης  του δημόσιου  χώρου  και  οφείλουν  να αποδώσουν την αναγνωρίσιμη  ταυτότητά του και να ενεργοποιούν σε μικρή κλίμακα υπολανθάνουσες δυναμικές της ευρύτερης περιοχής αναφοράς τους.




ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΕΣ

Η θεματολογία  είναι  ευρεία  και  περιλαμβάνει πέντε  συγκεκριμένες υποενότητες υπό τον τίτλο “Δημιουργία  & Ανάκτηση Κοινόχρηστων και Κοινωφελών Χώρων σε αστικές περιοχές & Ανάδειξη Μετώπων - οδών και κόμβων - στην αστική περιοχή  του Δήμου Κιλκίς στο πλαίσιο της ανάπλασης  του δημόσιου  χώρου της πόληςΩς θεματικές υποενότητες προτείνονται οι εξής:


1. Ά-κτιστα / ά-χρηστα οικόπεδα / υπολείμματα αστικής γης/ Ακάλυπτοι χώροι

Η κατηγορία αυτή αναφέρεται σε μη «ενεργούς» χώρους του αστικού ιστού του Δήμου Κιλκίς που χαρακτηρίζονται από αμορφία, υποβάθμιση, δύσκολη προσβασιμότητα  και μη χρηστικότητα. Στόχος είναι η ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασής  τους  και η ένταξή  τους  στον «ενεργό» συλλογικό δημόσιο  χώρο του αστικού ιστού του Δήμου Κιλκίς . Οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις- προτάσεις καλούνται να βελτιώσουν τέτοιους χώρους  αισθητικά,  λειτουργικά  και περιβαλλοντικά. Η αναβάθμιση αναφέρεται  τόσο σε επίπεδο τοπικό όσο και σε συλλογικό καθώς  κάθε τέτοιος χώρος  μπορεί  να είναι συμπληρωματικός του ευρύτερου συνόλου του δημόσιου χώρου.


2. Μικρές υφιστάμενες πλατείες

Η κατηγορία  αυτή αναφέρεται  σε υφιστάμενες μικρές   πλατείες  οι  οποίες  δεν  ανταποκρίνονται στην πολεοδομική τους λειτουργία  και των οποίων  ο σχεδιασμός (διαμόρφωση)  είναι ελλιπής. Στόχος είναι, η αισθητική  και λειτουργική  τους αναβάθμιση και η ενσωμάτωσή τους στον ενεργό αστικό ιστό της πόλης


3. Πεζοδρομήσεις

Η κατηγορία αυτή αναφέρεται  στους χαρακτηρισμένους από το σχέδιο πόλης πεζόδρομους, στο δίκτυο των ακάλυπτων και στα αδιέξοδα/διόδους πρόσβασης σε οικοδομές (υπολείμματα των παλαιότερων ρυμοτομικών σχεδίων) εντός των Ο.Τ., και  στη λειτουργική-αισθητική-περιβαλλοντική αναβάθμιση και αξιοποίησή τους


4. Περιβάλλων χώρος  ή/και όψεις  δημόσιων/δημοτικών κτιρίων

Η κατηγορία αυτή αφορά ημιδημόσιους (δημόσιους  με συγκεκριμένο ωράριο  λειτουργίας) κλειστούς  χώρους  του Δήμου. Οι προτάσεις θα πρέπει να εστιάζουν  στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης  τους με τον υπόλοιπο  αστικό δημόσιο χώρο της πόλης καθώς  και τη βελτίωση της ενεργειακής τους  απόδοσης-κατανάλωσης και της βιοκλιματικής τους λειτουργίας. Επομένως οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να επιλέξουν τέτοια δημόσια  κτίρια και να μετασχηματίσουν- αναπλάσουν το κέλυφος του κτιρίου καθώς  και του αύλειου χώρου του ή του ευρύτερου  ελεύθερου χώρου στην άμεση περίμετρό του.


5. Μέτωπα οδών και κόμβων

Η κατηγορία αυτή αφορά την αναζήτηση κατάλληλου χώρου  στην ευρύτερη  ζώνη του αστικού ιστού (συνδεδεμένου συμβολικά και ουσιαστικά με τον αστικό ιστό). Επιπλέοναφορά στην αξιοποίηση  των στοιχείων  του αστικού τοπίου  και των πολεοδομικών, αρχιτεκτονικών  και σημειολογικών  χαρακτηριστικών,  καθώς  στη βέλτιστη ένταξη  εφήμερων κατασκευών  στον άμεσο  και ευρύτερο  περιβάλλοντα  χώρο. Επιδίωξη  είναι η συνολική αναστρέψιμη κατασκευή να λειτουργεί αφενός ως σημείο αναφοράς για το χώρο και την πόλη και ως δομικό στοιχείο του τοπίου. Η κατασκευή μπορεί  να αποτελεί  πόλο πολιτιστικού, ψυχαγωγικού  και  διαδραστικού  χαρακτήρα,  με τη μέγιστη αξιοποίησή του, καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Οι υποενότητες είναι  μεν  ανεξάρτητες μεταξύ τους, μπορούν όμως  να λειτουργήσουν  αλληλοσυμπληρωματικά στοχεύοντας  στην συγκρότηση εναλλακτικών  στρατηγικών για το συνολικό μετασχηματισμό και αναβάθμιση του ευρύτερου δημόσιου χώρου.

ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δικαίωμα  συμμετοχής έχουν αρχιτέκτονες, είτε ατομικά  είτε  ως  υπεύθυνοι ομάδας,  διπλωματούχοι  Πολυτεχνικών  Σχολών  της  ημεδαπής ή ισότιμων Σχολών αλλοδαπής, μέλη του Τ.Ε.Ε. και όσοι κατέχουν την από το νόμο οριζόμενη  άδεια άσκησης  επαγγελματικής δραστηριότητας  αρχιτέκτονα μηχανικού στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος, σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 3316/2005. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό δεν είναι προαπαιτούμενη  η εγγραφή  στο μητρώο μελετητών και η λήψη αντίστοιχης  τάξης πτυχίου που ορίζεται στο κεφάλαιο  Ε (άρθρα 39 και 40) του Ν.

3316/05. Στην ομάδα των διαγωνιζομένων είναι δυνατόν να μετέχουν  ως συνεργάτες/σύμβουλοι και άλλες ειδικότητες καθώς  και φοιτητές  (χωρίς  υποχρέωση της  Διοργανώτριας  Αρχής  για οποιαδήποτε καταβολή πέραν των προβλεπόμενων βραβείων στον ατομικά διαγωνιζόμενο, τους συμπράττοντες ή τον υπεύθυνο  της ομάδας).

Στον Διαγωνισμό  θα απονεμηθούν τρία ισότιμα βραβεία των 2. 000 ευρώ, το καθένα. Τα βραβεία απονέμονται στην ομάδα, αλλά το χρηματικό ισόποσο καταβάλλεται  είτε στον υπεύθυνο  αρχιτέκτονα της ομάδας  (ο οποίος  ορίζεται  εγγράφως από όλα τα μέλη της ομάδας)  είτε κατανέμεται στα μέλη της ομάδας  σύμφωνα  με τον υποβληθέντα πίνακα ποσοστών.

Τα μέλη της Κριτικής  Επιτροπής  με τους Αναπληρωτές τους ορίζονται ως εξής:

Ένας κριτής  «εκ  προσωπικοτήτων» (υποδεικνυόμενος από το Τ.Ε.Ε.)

Ένας κριτής  εκπρόσωπος της Διοργανώτριας Αρχής .

Τρεις κριτές από τον κατάλογο κριτών της παρ 3 του άρθρου  12 της  με αρ. πρωτ.28604/2011 Απόφασης ΥΠΕΚΑ, επιστημονικού αντικειμένου σχετικού  με το αντικείμενο  του διαγωνισμού,  η επιλογή των οποίων θα διενεργηθεί με κλήρωση από τον κατάλογο κριτών του ΥΠΕΚΑ. Λήξη της προθεσμίας υποβολής Προτάσεων ορίζεται η ημέρα, Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013, και ώρα 15:00. Η υποβολή  των Προτάσεων θα γίνει στα γραφεία του Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ. ( Μ. Αλεξάνδρου  49, 54643,  Θεσσαλονίκηστις  εργάσιμες ημέρες και ώρες  10:00-15:00. Σε όσους παραδίδουν τις Προτάσεις απευθείας στα γραφεία του Τ.Ε.Ε., θα δίνεται απόδειξη που θα αναγράφει τα χαρακτηριστικό   δεκαψήφιο  αριθμό   σήμανσης της  Πρότασης  και την ημερομηνία  παραλαβής της. Δεκτές γίνονται επίσης  Προτάσεις που απεστάλησαν στα γραφεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ με το ταχυδρομείο ή μέσω ιδιωτικής εταιρείας μεταφορών με ευθύνη  του Διαγωνιζόμενου για την έγκαιρη υποβολή. Το εμπρόθεσμο της αποστολής  αποδεικνύεται  με τη σφραγίδα αποστολής του ταχυδρομείου ή την απόδειξη παραλαβής από ΤΕΕ.

Η αναλυτική  Προκήρυξη  του  Διαγωνισμού  θα είναι αναρτημένη στις ιστοσελίδες της Διοργανώτριας Αρχής www.e-kilkis.gr και  www.kilkis2013.gr  
στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ www.tee.gr και του ΤΕΕ/ΤΚΜ www.tkm.tee.gr .

6 σχόλια:

  1. Α ρε Νικόλα, πόσο θλίψη μας προκαλούν όλα αυτά τα κείμενα μας παραθέτεις. Κάνοντας κ εγώ μια βόλτα στην άδεια πόλη τα χαράματα, αντικρίζω τα εξής:
    - Ένα εμπορικό κέντρο το οποίο έχει μετατραπεί σε παρκινγκ αυτοκινήτων, οι μπάρες εισόδου κ εξόδου έχουν χαλάσει, το "ας το πούμε" πλακόστρωτο έχει χαλάσει, τα λουλούδια στις κολώνες φωτισμού έχουν χαθεί ή ξεραθεί, ενώ τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος άρχισαν να πληθαίνουν σε βάρος των εμπορικών καταστημάτων.
    - Μια περιοχή Κυριώτισσας που έχει τα ίδια χάλια, με χαλασμένα πλακόστρωτα, γκράφιτι στα διατηρητέα κτίρια, μπαράκια κ καφετέριες που δυσκολέυουν την ζωή των κατοίκων και φυσικά ατέλειωτα αυτοκίνητα χάρη στην πατέντα που επιτρέπει την στάθμευση στον ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ μόνο στους μόνιμους κατοίκους. Επομένως ποια ψηφιδωτά κ ποια πλακόστρωτα? Οι μπάρες στις εισόδους επίσης χαλασμένες εδώ κ αιώνες.
    - Περιοχή Μπαρμπούτας. Τα ίδια με την περιοχή της Κυριώτισσας ακριβώς. Καμιά μέριμνα κ καμιά συντήρηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η πιο χαρακτηριστική περιοχή της πόλης εντελώς παραμελημένη.
    - Περιοχή Παπάκια. Εδώ κάποτε υπήρχε ένα όμορφο πάρκο. Πλέον έχει αφεθεί στη τύχη του ενώ τα απαλλοτριωμένα κτήρια λίγο παραπάνω στέκουν σαν φαντάσματα.
    - Βήμα του Αποστόλου Παύλου. Ένα σημείο διεθνούς εμβέλειας για την Βέροια. Ο παρακείμενος χώρος στάθμευσης λεωφορείων μίκραινε λόγω της μετατόπισης ενός περιπτέρου κ έτσι τα λεωφορεία αναγκάζονται να σταθμεύουν στο οδόστρωμα τις περισσότερες φορές. Το θέμα με τις τουαλέτες ακόμη εκκρεμεί?
    - Πλατεία ελευθερίας με τους δίδυμους λουτρώνες. Μια πολύ ωραία αλάνα με αυτοκίνητα κ μάλιστα πολλά από αυτά εγκατελελειμμένα.

    Αυτά για αρχή όσον αφορά το κέντρο. Όμως δεν πρέπει να στεναχωριόμαστε καθώς σύντομα θα έχουμε την ανάπλαση κ θα μπορούμε να κάνουμε απ΄το περιβόητο περιδέραιο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θες κι άλλα;
      Πάνω από τις μισές γέφυρες έχουν προβλήματα καλπάζουσας φθοράς και έλλειψης συντήρησης.
      Δύο τρία διατηρητέα που πέρασαν στην ιδιοκτησία του Δήμου αφήνονται να καταρρεύσουν
      Το άλσος Παπάγου έχει γεράσει. Eίναι δηλαδή έτοιμο να πάρει φωτιά στην πρώτη ευκαιρία και κανείς δεν αναλαμβάνει την αντικατάστασή του
      Τα δύο ιστορικά πλατάνια αφέθηκαν στην τύχη τους
      Αυτά έτσι πρόχειρα. Με ένα καλύτερο ψάξιμο θα έχω κι άλλα.

      Διαγραφή
  2. Η παρακμή της πόλης είναι έκδηλη και φαίνεται παντού.
    Και δεν φταίει η κρίση που επικαλούνται πολλοί υποστηρικτές.
    Άρχισε πολύ νωρίτερα.
    Φταίνε καθαρά τα πρόσωπα, οι επιλογές τους, η έλλειψη γνώσεων, η μειωμένη ευστροφία και η επανάπαυση σε πολιτικές και κομματικές συνταγές που έχουν πεθάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως αν έλεγες αδιαφορία κάλυπτες όλα τα προηγούμενα;

      Διαγραφή
  3. Αδιαφορία από τους διοικούντες αλλά κ από τους πολίτες. Περιμένω να μελετήσω τον νέο τρόπο διεξαγωγής των Δημαρχιακών εκλογών με την ελπίδα ότι η ανεξάρτητη λίστα Δημάρχων και Δημοτικών συμβούλων ίσως αλλάξει κάπως τους συσχετισμούς. Ή τουλάχιστον έτσι ευελπιστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα αγαπητέ/ ή μου,
      Δεν μπορείς να ζήσεις την ζωή με προϋποθέσεις. Δηλαδή αν γίνει κάπως η εκλογή και βρει κάποιος δήμαρχος τότε υπάρχει ελπίδα.
      Την ζωή την ζεις μέσα από μια καθημερινή τριβή και προσπάθεια. Οι τύποι μεθοδεύουν να τα κάνουν ρόιδο ξανά. Οφείλουμε να τους σταματήσουμε. Το έχω προσπαθήσει αρκετές φορές μόνος. Άλλες πέτυχα, άλλες, τις περισσότερες, έφαγα τα μούτρα μου. Το βέβαιο είναι ότι ακόμη μόνος είμαι.
      Αν πραγματικά νοιάζεσαι για το ποτάμι (δηλαδή την πόλη σου στην τελική) κάνε κάτι τώρα. Τι; Τίποτα δεν μπορεί να γίνει αλλά και άλλα χίλια μπορούν. Επιτέλους αν δεν μπορείς μόνος σου βρες και δυο τρεις κολλητούς και προσπαθήστε μαζί. Το να περιμένεις το εκλογικό σύστημα να γλυτώσει την πόλη σου και εσένα κατ' επέκταση ακούγεται, με κάθε συμπάθεια, λίγο θλιβερό.

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!