Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Η απάντηση της Δ/νσεως Δασών


Την είχα προαναγγείλει.  Την παραθέτω απλώς. Όποιος δει το περίεργο (που υπάρχει κάτι που είναι ΠΟΛΥ περίεργο) κερδίζει έπαινο. Προφορικό. Ηθικό δηλαδή και όχι υλικό.


Στη συνέχεια των σχετικών, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
Το θέμα έχει απασχολήσει την υπηρεσία από το 2012, περιγράφεται αναλυτικά στο γ’ σχετ. και σχηματικά έχει ως εξής:

Κατά την διαδικασία προέγκρισης του έργου, ζητήθηκε και εκδόθηκε η 70724/6-9-2012 Δ/γή από την Γενική Δ/ση Δασών της Α.Δ.Μ.Θ., η οποία και απετέλεσε την οδηγία χειρισμού για την έγκριση του έργου. Σε αυτή δίδονται οδηγίες ως εξής:
·         Η αρμόδια Δασική Υπηρεσία θα εγκρίνει το επιτρεπτό των επεμβάσεων, σύμφωνα με την υφιστάμενη δασική νομοθεσία (ίσχυε το άρθρο 49 παρ. 1 του ν. 98/79 (εννοεί 998/79 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 41 του ν. 4067/12, έχει καταργηθεί).
·         Να ζητηθεί πλήρης τεχνική μελέτη για το είδος των επεμβάσεων στους χώρους πρασίνου
·         Να εγκριθεί η μελέτη στα πλαίσια των νόμων 998/79 και 4067/2012.
Το Δασαρχείο Βεροίας και η Δ/ση Δασών Ημαθίας ακολούθησαν τις οδηγίες της δ/γης ως εξής:
Ζήτησαν από τον Δήμο Βεροίας και έλαβαν την μελέτη «ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ» ΓΙΑ τους ΧΩΡΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ  «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΗΗΝ ΒΕΡΟΙΑ».
Η μελέτη εκτός των φυτοτεχνικών και ευκολιών δασικής αναψυχής, περιλαμβάνει και τις παραγράφους:

5. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
……………………………………..
Επισημάνσεις για τις προτεινόμενες κατασκευές
Α) Πέρκολες
Β) Κυλιόμενος διάδρομος
Γ) Υπαίθριο ασανσέρ
 Μαζί με την μελέτη υποβλήθηκαν και χάρτες-τοπ. διαγράμματα των έργων στον συγκεκριμένο χώρο πρασίνου.
Η μελέτη επαληθεύτηκε, ελέγχτηκε-θεωρήθηκε και τελικά εγκρίθηκε ως έχει., με την 13176/12-12-2018 (και καλά) (ΑΔΑ:Β4Μ7ΟΡ1Υ-ΟΨΡ) Απόφαση του Δ/τη Δασών Ημαθίας. Σε αυτήν την έγκριση υπάρχει η παρ. Ἑ. Η απόφασή μας αυτή δεν υποκαθιστά τυχόν απαιτούμενες αδειοδοτήσεις άλλων Υπηρεσιών και αρχών» Αυτό γιατί, για τις Πέρκολες, Κυλιόμενο διάδρομο και Υπαίθριο ασανσέρ, η δασική υπηρεσία έχει αρμοδιότητα έγκρισης μόνον για το επιτρεπτό ή όχι των συγκεκριμένων επεμβάσεων.
Όσον αφορά τις δύο αιτήσεις-καταγγελίες σας, διαπιστώνουμε ότι μετά το β’ σχετ. και αφού λάβατε το γ’ σχετικό μας αποστείλατε προς διερεύνηση το α’ σχετικό για το οποίο σας γνωρίζουμε την παρακάτω γνώμη μας, αντίστοιχα με τα τρία ερωτήματα για τα οποία ζητάτε απάντηση:
1.       Στην μελέτη σφραγίστηκε ο προϋπολογισμός με «ΕΛΕΓΧΗΚΕ-ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ» και στην τελευταία σελίδα σφραγίστηκε η μελέτη με Εγκρίνεται σύμφωνα με την 13176/2012 απόφασή μας» από τον Δ/ντή Δασών Ημαθίας κ.α.α. Έτσι υπάρχει και σφραγίδα έγκρισης που παραπέμπει στην απόφαση έγκρισης που εκδόθηκε. Για τα μηχανολογικά έργα, με την έγκρισή απλά εγκρίνεται το επιτρεπτό της επέμβασης και όχι οι αδειοδοτήσεις (παρ. Ε. της έγκρισης).
2.       Είναι προφανές ότι η υπηρεσία μας για να εγκρίνει την μελέτη θεώρησε ότι, σύμφωνα με την τότε υφιστάμενη νομοθεσία, η μελέτη είναι μέσα στο πνεύμα και γράμμα της διάταξης της παρ. 1θ του άρθρου 49 του ν. 998/79 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 41του ν. 4067/2012 και πλέον έχει καταργηθεί.
3.       Όπως αναφέραμε παραπάνω η μελέτη είναι «ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ» ΓΙΑ τους ΧΩΡΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ὉΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ».
Η δε έγκριση αναφέρεται σε «Φυτοτεχνική μελέτη έργων και εργασιών στους χώρους πρασίνου που περιλαμβάνονται στο έργο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αναβάθμισης Αστικού Τοπίου στην Βέροια».
Έτσι η μελέτη δεν είναι μόνον φυτοτεχνική αλλά με τα συμπληρωματικά στοιχεία περιλαμβάνει περιγραφή για Πέρκολες, Κυλιόμενο διάδρομο και Υπαίθριο ασανσέρ. Επίσης η έγκριση εκτ΄’ος των φυτοτεχνικών, περιλαμβάνει και έργα (προφανώς και τις Πέρκολες, Κυλιόμενο διάδρομο και Υπαίθριο ασανσέρ, αφού εγκρίνει την μελέτη ως έχει) και εργασίες για τα οποία εγκρίνει το επιτρεπτό της επέμβασης και όχι κατασκευαστικές αδειοδοτήσεις (στατικά, ηλεκτρολογικά, μηχανολογικά κ.α.) που αφορούν άλλες υπηρεσίες, όπως αναφέρεται στην παρ. Ε της έγκρισης.
Ελπίζουμε ότι οι διευκρινήσεις μας στο παρόν έγγραφο σε συνδυασμό με το γ’σχετ. να σας καλύπτουν τα ερωτήματα σε ικανοποιητικό βαθμό. Είμαστε στην διάθεσή σας για όποια άλλη διευκρίνιση.

2 σχόλια:

  1. Ερωτηση: Το παρκο της Ελιάς εχει "πεζοδρομια" καλντεριμια με "κυβολιθους" τυπου πετρας. Οι επιστρωσεις αυτες γινανε σε παρκο. Κατα την αποψη σου πληρουνται οι προδιαγραφες για μετακινηση ΑΜΕΑ στο παρκο? Μπορει να κυλησει ενα αναπηρικο καροτσακι σε αυτη την επιστρωση? Η μετακινηση τυφλων ειναι εφικτη στο παρκο? Μπορει ενα ατομο ΑΜΕΑ να προσεγγισει τον ανελυστηρα? Τον κυλιομενο διαδρομο? Αυτα ειναι στο παρκο? Ποιος ευθυνεται ? Το παρκο συνολικα απο τους Αγιους αναργυρους μεχρι το μπασκετ μπορει να το διασχισει ΑΜΕΑ (τυφλος, αναπηρικο καροτσακι)? Τα διαδορετικα επιπεδα στο παρκο χωρις σαφη προειδοποιηση για τον πεζο αλλα και το ΑΜΕΑ ? Το δασαρχειο πως ενεκρινε αυτες τις εργασιες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπου στο blog έχω ανηρτημένο το διάταγμα για την αστική κινητικότητα. Πάντως αν ρωτάς για τυφλούς 1200 περίπου μέτρα διαδρόμων είναι εκτός κανονισμών.
      http://vlepontaske.blogspot.com/2015/07/blog-post_8.html
      http://vlepontaske.blogspot.com/2015/08/blog-post_18.html#more
      Για την ιστορία πάντως η υπόθεση αυτή πήγε στον εισαγγελέα και αυτός την αρχειοθέτησε με έγκριση της εισαγγελίας εφετών.

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!