Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Όλη η απάντηση του Δασαρχείου



Πατώντας μεγαλώνει
Χθες πήρα την απάντηση του Δασαρχείου στην καταγγελία για τα μηχανολογικά κάτω από την Εληά. Καταγγελία αυθαίρετης κατασκευής υπενθυμίζω.

Η απάντηση δίδεται και σε .jpg και κανονικό κείμενο. Παρουσιάζονται και τα δύο. Όποιος έχει εξοικείωση με δημόσια έγγραφα να μη θυμώσει. Ας παραμείνει επιεικής. Οι άνθρωποι είναι στενοχωρημένοι και αμήχανοι. Είναι επόμενο να χρησιμοποιούν και παιδιάστικες δικαιολογίες.
Το κείμενο λοιπόν.


Σε απάντηση της από 29-05-18 αίτησης-καταγγελίας, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:


Ο Δήμος Βεροίας είχε εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας Θράκης 2007-2012, την πράξη "Ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης αστικού τοπίου στην Βέροια" όπου εκτός των επεμβάσεων σε πλατείες, οδούς, πεζοδρόμια και λοιπούς δημόσιους χώρους, οι οποίοι βρίσκονται εκτός της αρμοδιότητας της Υπηρεσίας μας, προβλέπονταν και εργασίες σε χώρους πρασίνου, εντός σχεδίου πόλεως, για την εκτέλεση των οποίων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία απαιτούνταν η εκπόνηση ιδιαίτερης μελέτης που θα εγκρινόταν από την Δασική Υπηρεσία.


Με το αρ. 12739/16-03-2012 (1) έγγραφό του ο Δήμος Βεροίας, μας διαβίβασε Ἁρχιτεκτονική Τοπίου-Τεχνική Περιγραφή, διαγράμματα της ΕΠΑ (φύλλο 5-8-10) και Γενικό Πλάνο (Ιδέα- Πρόταση), ζητώντας χορήγηση άδειας επέμβασης.


Στο πλαίσιο του ισχύοντος τότε νομοθετικού πλαισίου η Υπηρεσία μας απάντησε με το απ. 2791/02-04-2012 (2) έγγραφό της, σύμφωνα με το οποίο: «Για όσες από τις προτεινόμενες επεμβάσεις, επιδιώκεται η βελτίωση και η συντήρηση των υφισταμένων κατασκευών καθώς και για την εκτέλεση των φυτοτεχνικών εργασιών και η συντήρηση των υφισταμένων κατασκευών καθώς και την εκτέλεση των φυτοτεχνικών εργασιών εμπλουτισμού της υπάρχουσας βλάστησης με νέες φυτεύσεις, η Υπηρεσία μας δεν έχει αντίρρηση. Σας γνωρίζουμε επίσης ότι κατασκευές και έργα που αλλάζουν τον προορισμό και την χρήση εκτάσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως «Χώροι Πρασίνου», όπως επίσης και η καταστροφή υπάρχουσας βλάστησης, απαγορεύονται από την δασική νομοθεσία, στην οποία υπάγονται οι συγκεκριμένοι χώροι»


Στις 09-04-2012, τέθηκε σε ισχύ ο Ν. 4067(Α’79), ο οποίος τροποποίησε την παρ. 1 του αρ, 49 του Ν.998/79, που αφορούσε τα εντός οικισμών υφιστάμενα πάρκα και άλση.

Κατόπιν τούτου η Υπηρεσία μας, απηύθυνε το με αρ 8335/14-08-2012 (3) ερώτημα στις προϊστάμενες Υπηρεσίες, περιλαμβάνοντας και σχετική καταγγελία σας (4), για της οφειλόμενες ενέργειες εκ μέρους της.


Η Γενική Δ/ση Δασών & Αγροτ. Υποθέσεων απάντησε με το αρ. 70724/06-09-2012 έγγραφό της (5), σύμφωνα με το οποίο η Υπηρεσία μας έπρεπε να ζητήσει πλήρη τεχνική μελέτη για το είδος των επεμβάσεων που επρόκειτο να γίνουν σε χώρους αρμοδιότητός της, η οποία θα εγκρινόταν, όσο αφορά το επιτρεπτό των επεμβάσεων, και θα αποτελούσε ταυτόχρονα και άδεια επέμβασης.


Με το αρ. 10301/25-09-2012 (6) έγγραφό μας, γνωστοποιήσαμε στον Δήμο Βεροίας το (5) και ζητήσαμε την υποβολή τεχνικής μελέτης που θα αφορούσε μόνο τους χαρακτηριζόμενους από το πολεοδομικό σχέδιο ως «χώρους πρασίνου», οι οποίοι περιλαμβάνοντας όπως προείπαμε στο «Ὁλοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης αστικού τοπίου στην Βέροια».


Εν τω μεταξύ ο Δήμος Βεροίας είχε προλάβει να αποστείλει εκ νέου με το αρ.50414/24-09-2012 (7) έγγραφό του, τροποποιημένη την μελέτη του «Ολοκληρωμένου σχεδίου αναβάθμισης αστικού τοπίου στην Βέροια», την οποία και επιστρέψαμε με το αρ. 10466/01-10-2012 (8)δικό μας, υπενθυμίζοντας το (6).


Ο Δήμος Βεροίας μα το αρ 56838/30-10-2012 (9) έγγραφό του υπέβαλλε «Φυτοτεχνική Μελέτη-Συμπληρωματικά Στοιχεία», στο πνεύμα των ανωτέρω εγγράφων μας, η οποία με το αρ.12196/09-11-2012 (10) δικό μας, επεστράφη για διορθώσεις.


Η μελέτη επανυποβλήθηκε διορθωμένη με το αρ.58926/19-11-2012 (11) του Δήμου Βεροίας.

Η Υπηρεσία μας υπέβαλλε αρμοδίως την εισήγησή της, στην Δ/νση Δασών Ημαθίας, με το αρ. 13162/04-12-2012 (12) έγγραφό της, εκφράζοντας τις απόψεις της επί των φυτοτεχνικών εργασιών.


Για τις υπόλοιπες επεμβάσεις, που ήσαν: α)η κατασκευή υπαίθριου ανελκυστήρα, β)κυλιόμενου διαδρόμου, και γ)πέργκολας επί μεταλλικού σκελετού, και τις οποίες ο Δήμος Βεροίας έκρινε ότι εξασφαλίζουν την άνετη και ασφαλή κίνηση των επισκεπτών, καθώς και την προστασία τους από την πιθανή πτώση κλαδιών, η άποψη της Υπηρεσίας μας ήταν ότι ανήκαν στις επιτρεπτές επεμβάσεις, στο πλαίσιο της παρ.1θ. του άρθρου 49 του Ν.998/79 όπως είχε τροποποιηθεί με το άρθρο41 του Ν.4067/2012, (… «1θ. Έργα απαραίτητα για την λειτουργία των περιαστικών δασών, πάρκων και αλσών που συντηρούν και εμπλουτίζουν την άνετη, ασφαλή κίνηση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών και διευκολύνουν την σωματική άσκηση, την αναψυχή και την πνευματική ανάταση του ανθρώπου δεν συνιστούν μεταβολή της κατά προορισμό χρήσης των εν λόγω περιαστικών δασών, πάρκων και αλσών…»)


Η Δ/νση Δασών Ημαθίας,  συμφώνησε με την εισήγηση και τις απόψεις τις Υπηρεσίας μας και ενέκρινε την «Φυτοτεχνική Μελέτη-Συμπληρωματικά Στοιχεία», την αρ. 13176/12-12-2012 (ΑΔΑ:Β4Μ7ΟΡ1Υ-ΟΨΡ) (13) απόφασή της. Το ότι με την ως άνω απόφαση, εγκρίθηκε και το επιτρεπτό της επέμβασης για τον κυλιόμενο διάδρομο, τον υπαίθριο ανελκυστήρα και την πέργκολα φαίνεται στο κείμενο της μελέτης καθώς και στον προϋπολογισμό, που φέρει την σφραγίδα έγκρισης της Δ/νσης Δασών.


Επισημαίνεται ότι στο κείμενο της εγκριτικής απόφασης της Δ/νσης Δασών, μνημονεύεται ότι αυτή δεν υποκαθιστά τυχόν απαιτούμενες αδειοδοτήσεις άλλων Υπηρεσιών και αρχών.

Επόμένως οι επεμβάσεις τις οποίες στην καταγγελία σας, χαρακτηρίζετε αυθαίρετες, είχαν αρμοδίως εγκριθεί σύμφωνα με τα σχέδια που περιλαμβάνονται στη μελέτη, κατά το μέρος που ανήκει στην αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας, δηλαδή το επιτρεπτό, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Διευκρινίζεται ότι, το σκεπτικό που προβάλλετε στην σελ6. Της καταγγελίας σας, ότι «Άρα κάθε κτίσμα όφειλε να αδειοδοτηθεί από την Δασική Υπηρεσία.», αν εμπεριέχει και την πολεοδομική αδειοδότηση των κατασκευών, δεν ευσταθεί. Όπως καλά γνωρίζεται η έκδοση οικοδομικών αδειών , ανήκει στην αρμοδιότητα της πολεοδομίας. 


Κατά την πορεία εκτέλεσης των εργασιών, προέκυψαν αρχαιολογικά ευρήματα, (αρχαίο τοίχος της πόλης), που οδήγησαν αναγκαστικά στην μετατόπιση της θέσης του ανελκυστήρα. Την τροποποίηση των διαστάσεων της κλίμακας και της πεζογέφυρας, καθώς και στην ανάγκη κατασκευής προστατευτικού τοιχίου από σκυρόδεμα για τον ανελκυστήρα. Σχετικά είναι το άρθρο 375/29-01-2015 έγγραφο της αρχαιολογίας (15) και το αρ. 7006/27-02-2015 του Δήμου Βεροίας (16). Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι και η υπάρχουσα θέση της κατασκευής, πάλι ήταν υπό αίρεση, αν κατά τις εκσκαφές διαπιστώνονταν η συνέχεια του αρχαίου τοίχους.


Η Υπηρεσία μας, έκρινε ότι οι οποιεσδήποτε τυχόν τροποποιήσεις, γινόταν εξ αιτίας της ύπαρξης αρχαιολογικών ευρημάτων, εφόσον δεν άλλαζαν θεμελιώδη χαρακτηριστικά του έργου, όπως αυτά αναφέρονταν και περιγράφονταν στην ως άνω εγκριθείσα «Φυτοτεχνική Μελέτη-Συμπληρωματικά Στοιχεία, καλύπτονταν όσον αφορά το επιτρεπτό της επέμβασης από την αρ 13176/12-12-2012 εγκριτική απόφαση της Δ/νσης Δασών.


Σημείωση του Blogger. Λείπουν τα συνημμένα. Λίγο πολύ υπάρχουν σε προηγούμενα κείμενα.  Αν διαπιστώσω ότι η έλλειψή τους συνιστά ουσιώδες μειονέκτημα θα τα προσθέσω σε επόμενη ανάρτηση.  

11 σχόλια:

  1. 13. Επειδή, ο ν. 998/1979 (Α΄ 289) ορίζει στο άρθρο 3 παράγρ.5, όπως η παράγρ.αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 παράγρ. 1 του ν. 3208/2003 (Α΄ 303), ότι: «5. Στις διατάξεις του παρόντος νόμου υπάγονται και τα εντός των πόλεων και των οικιστικών περιοχών πάρκα και άλση ….», στο άρθρο 4 παράγρ. 2 ότι «Από της απόψεως της θέσεως των δασών και δασικών εκτάσεων εν σχέσει προς τους χώρους ανθρωπίνης εγκαταστάσεως και δραστηριότητος, διακρίνονται: α) Πάρκα και άλση εντός των πόλεων ή των οικιστικών περιοχών, β) …», στη δε διάταξη της παραγρ. 2 του άρθρου 5, βάσει της οποίας εκδόθηκε η ε΄ προσβαλλόμενη πράξη, ότι «Η μέριμνα διά την ανάπτυξιν, βελτίωσιν, αναδάσωσιν και προστασίαν των πάρκων, αλσών και των εντός των πόλεων ή οικιστικών περιοχών δεντροστοιχιών ανήκει εις τους οικείους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοικήσεως … » (εδάφιο πρώτο) και ότι «Η εκτέλεση κάθε είδους έργων στα πάρκα και άλση ενεργείται μετά από σχετική μελέτη, που εγκρίνεται από την αρμόδια δασική αρχή και με την εποπτεία της …» (εδάφιο τελευταίο, προστεθέν με το άρθρο 1 παρ. 4 του ν. 3208/2003). Από τις ανωτέρω διατάξεις προκύπτει ότι τα πάρκα και άλση που βρίσκονται σε κοινόχρηστο χώρο εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου εξομοιώνονται με τα δασικά οικοσυστήματα και υπάγονται στην ιδιαίτερη προστασία που θεσπίζεται για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις με το άρθρο 24 του Συντάγματος (ΣΕ 1562/2011 κ.ά.), για δε την εκτέλεση έργων εντός αυτών η σχετική μελέτη εγκρίνεται προηγουμένως από την δασική υπηρεσία. Η εγκριτική πράξη, ως εκ της φύσεώς της, πρέπει να είναι προσηκόντως αιτιολογημένη, η αιτιολογία δε μπορεί να προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου.

    Αριθμός 2559/2017
    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
    ΤΜΗΜΑ Ε΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τις υπόλοιπες επεμβάσεις, που ήσαν: α)η κατασκευή υπαίθριου ανελκυστήρα, β)κυλιόμενου διαδρόμου, και γ)πέργκολας επί μεταλλικού σκελετού, και τις οποίες ο Δήμος Βεροίας έκρινε ότι εξασφαλίζουν την άνετη και ασφαλή κίνηση των επισκεπτών, καθώς και την προστασία τους από την πιθανή πτώση κλαδιών, η άποψη της Υπηρεσίας μας ήταν ότι ανήκαν στις επιτρεπτές επεμβάσεις, στο πλαίσιο της παρ.1θ. του άρθρου 49 του Ν.998/79 όπως είχε τροποποιηθεί με το άρθρο41 του Ν.4067/2012, (… «1θ. Έργα απαραίτητα για την λειτουργία των περιαστικών δασών, πάρκων και αλσών που συντηρούν και εμπλουτίζουν την άνετη, ασφαλή κίνηση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών και διευκολύνουν την σωματική άσκηση, την αναψυχή και την πνευματική ανάταση του ανθρώπου δεν συνιστούν μεταβολή της κατά προορισμό χρήσης των εν λόγω περιαστικών δασών, πάρκων και αλσών…»)

    Η απόφαση ΣτΕ "για δε την εκτέλεση έργων εντός αυτών η σχετική μελέτη εγκρίνεται προηγουμένως από την δασική υπηρεσία. Η εγκριτική πράξη, ως εκ της φύσεώς της, πρέπει να είναι προσηκόντως αιτιολογημένη, η αιτιολογία δε μπορεί να προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για μια στιγμή τώρα που το καλοσκέφτομαι. Δηλαδή θα μπορούσε ο δημοσιευόμενος πιο μκάτω προυπολογισμός να είναι στοιχείο φακέλου; Κι αν ναι, δεν έπρεπε να συνοδεύεται με εκείνους τοιυς συλλογισμούς και επεξεργασία προκειμένου να αναφέρεται ρητά σε κάποια έγγραφη απόφαση ότι αδειοδοτείται η κατασκευή δύο ευμεγέθων κατασκευαστικών οντοτήτων από γυαλί και χάλυβα;

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ από καρδίας για την στήριξη. Ερώτηση: Η δασική υπηρεσία είναι το τμήμα Δασών ή το Δασαρχείο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=227

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. https://dasarxeio.files.wordpress.com/2014/07/porisma_epitropis.pdf

    σελιδες 8,9

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. www.pzygouris.gr/wp-content/uploads/OTA/GNOMODOTISEIS/3.doc

    Κατόπιν τούτων, συνοψίζοντας καταλήγουμε ότι προκειμένου για την εκτέλεση έργων στα πάρκα ή άλση από τον Δήμο δεν απαιτείται άδεια δημοτικού συμβουλίου, πλην των αναφερομένων εξαιρέσεων, για τα ως άνω προβλεπόμενα στην Υπουργική Απόφαση έργα δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, ενώ απαιτείται σχετική μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και σχετική μελέτη και έγκριση από την αρμόδια δασική αρχή.



    Αθήνα, 28-7-2008
    Ο Νομικός Σύμβουλος της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με την εισηγηση του δασαρχειου 13162/04-12-201 και την μελετη αρ.58926/19-11-2012 του Δημου Βεροιας που υποβληθηκε στο Δασαρχειο μπορει να γινει συγκριση αν αυτα που κατασκευαστηκαν ειναι αυτα που ο Δημος Βεροιας ζητησε απο το Δασαρχειο να κατασκευασει στο παρκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αστείο στην όλη ιστορία είναι ότι από την 58926/19-11-2012 του δήμου Βεροίας το μόνο που μου επετράπει να δω είναι η τελευταία σελίδα του προϋπολογισμού την οποία είχαν υπογράψει ο Δασολόγος Ιωάννης Σημανίκας και ο Μηχανικός έργων Υποδομής ΤΕ Σίμος Καραγαβριηλίδης. Υπάρχουν κι άλλες σελίδες φυσικά και φαντάζομαι και σχέδια. Στα τοπογραφικά όμως που μου επεπράπει να δω δεν είδα ίχνη ούτε διαδρόμου, ούτε ανελκυστήρα.
      Υποψιάζομαι ότι έγινε κάτι περίεργο. Κάτι σαν υποκλοπή της υπογραφής της Διευθύνσεως Δασών αλλά ποιός μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να κατηγορήσει κάποιον;
      Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι η έρευνα πέρασε σε άλλα κλιμάκια καθώς και ότι εδώ η ευθύνη έγινε προσπάθεια να μεταφερθεί στην Διεύθυνση Δσασών δηλαδή μια προϊστάμενη υπηρεσία.
      Βέβαια υπάρχει ακόμη μία απορία: Από την στιγμή που είχαν όπως ισχυρίζονται την έγκριση του Δασαρχείου, γιατί δεν εξέδωσαν μια οικοδομική άδεια. Μηχανικούς είχαν, την πολεοδομία δική τους την είχαν, τι ζόρι τραβούσαν κι αντί οικοδομική άδεια δεν εξέδωσαν ούτε καν άδεια επεμβάσεων μικρής κλίμακας;

      Διαγραφή
    2. Η επόμενη έκπληξη που μου επιφυλάσσουν είναι υπογεγραμμένα τοπογραφικά όπου φαίνεται ο ανελκυστήρας και ο διάδρομος. Πλαστογραφημένα δηλαδή.
      Εκεί που έφτασαν τα πράματα πια τα περιμένω όλα.

      Διαγραφή
    3. Επειδή φαίνεσαι να ξέρεις. Η έκθεση επαλήθευσης μελέτης δεν είναι το εισηγητικό; Πρέπει δηλαδή να υπάρχει ένα υπηρεσιακό σημείωμα όπυ να λέει, θεωρούμε ότι τα παραπάνω είναι σωστά και δίκαια γι΄αυτόν και γι΄αυτόν τον λόγο ή αρκεί να μπεί μια υπογραφή και πάει και τελείωσε;

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!