Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Με αφορμή μια αθώα δημαρχιακή εισήγηση


Ορισμένες φορές η ανάγνωση εγγράφων του Δήμου (Βεροίας στην περίπτωσή μας αλλά και οποιουδήποτε δήμου) είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Μπορείς να δεις πίσω από υπηρεσιακές, σχεδόν ακαδημαϊκές, διατυπώσεις ολόκληρες νοοτροπίες. Νοοτροπίες που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή που για πολύν καιρό δεν θέλαμε να παραδεχθούμε. Εδώ θα αναλύσω ένα υπηρεσιακό σημείωμα που έχει την υπογραφή του Δημάρχου και απευθύνεται προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Το κείμενο ολόκληρο δίδεται ως φωτογραφία ενώ αποσπάσματά του μεταφέρονται αυτούσια.  


Πρόκειται για εισηγητικό κείμενο για πρόσληψη προσωπικού ΙΔΟΧ. (ΙΔΟΧ= Ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου). Ο ορισμένος χρόνος είναι 2 έως 4 μήνες. Εδώ ξεπροβάλει η πρώτη ερώτηση. Μα ποιος θα ενδιαφερθεί για θέσεις 2 έως 4 μηνών όταν η περιοχή κατάφερε να φιλοξενεί 11,500 εποχιακούς μετανάστες από την γειτονική Αλβανία στην συγκομιδή.  Μιάς και μπορεί κάποιος να ρωτήσει πόσο περισσότερο θα παίρνουν οι «ΙΔΟΧ» η απάντηση είναι: Πολύ λιγότερο. Και γιατί να πάει κανείς ΙΔΟΧ; Μα για να μπορέσει να εκβιάσει ή έστω να ελπίσει μια μόνιμη θέση στον Δήμο, είναι η θλιβερή απάντηση.

Ας δούμε τώρα για τι επρόκειτο.
«Το Τμήμα Καθαριότητας-Ανακυκλώσιμων Υλικών της Δ/νσης Περιβάλλοντος-Καθαριότητας-Πολιτικής Προστασίας καλείται να ανταποκριθεί στις αυξημένες πρόσκαιρες και κατεπείγουσες ανάγκες καθαριότητας των κοινόχρηστων  χώρων  και ειδικότερα της συγκέντρωσης και απομάκρυνσης υπολειμμάτων εκσκαφών και οικοδομικών εργασιών καθώς και υπολειμμάτων κλάδευσης και εκρίζωσης δένδρων σε μεγάλη έκταση σε όλο τον διευρυμένο Δήμο Βέροιας.

Για  τις  προαναφερθείσες  επεμβάσεις  είναι  απαραίτητη  η  χρήση  μηχανημάτων  έργου  του  Δήμου (γκρέιντερ, σκαπτικά μηχανήματα),  που όμως  τα περισσότερα εξ αυτών, την παρούσα περίοδο, είναι ανενεργά διότι το υπηρετούν  προσωπικό στις αντίστοιχες ειδικότητες δεν επαρκεί.

Ειδικότερα αναφέρετε ότι ο Δήμος διαθέτει συνολικά σε λειτουργία 14 χωματουργικά μηχανήματα (φορτωτής, εκσκαφείςορτωτές, γκρέιντερ), 2 πολυμηχανήματα (κοπτοχορτικά αποχιονιστικά) και 2 μηχανήματα καθαρισμού οδών (σάρωθρα), ενώ το μόνιμο υπηρετούν προσωπικό ειριστές μηχανημάτων) ανέρχεται σε επτά (7) άτομα, εκ των οποίων το ένα (1) σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια και  το προσωπικό ΙΔΟΧ (οκτάμηνης διάρκειας) σε δύο (2) άτομα ειριστές σαρώθρων).

 Αυτός ήταν ο στόχος: Να προσληφθούν άνθρωποι οι οποίοι θα χειρίζονται τα μηχανήματα απομάκρυνσης υπολειμμάτων εκσκαφών και οικοδομικών εργασιών καθώς και υπολειμμάτων κλάδευσης και εκρίζωσης δένδρων σε μεγάλη έκταση σε όλο τον διευρυμένο Δήμο Βέροιας. Για μια στιγμή. Ποιανού είναι τα μπάζα; Αν είναι ιδιωτών είναι υποχρεωμένοι να τα μεταφέρουν αυτοί. Αν δεν το πράττουν παρανομούν και πρέπει να υποστούν τις συνέπειες. Αν είναι έργων του Δήμου τότε αυτά είναι ευθύνη των εργολάβων. Άρα κάποιο ψεματάκι μας ξεφούρνισε ο άρχων.

Η δεύτερη αποστολή είναι συγκέντρωση και απομάκρυνση υπολειμμάτων κλάδευσης και εκρίζωσης δένδρων σε μεγάλη έκταση σε όλο τον διευρυμένο Δήμο Βέροιας. Οι ερωτήσεις είναι και πάλι ίδιες. Τα δένδρα είναι δημοτικά; Αν ναι γνωρίζουν καλά το αντικείμενο οπότε περιγράφοντάς το μπορούν να επιλέξουν εργολάβο. Αν όχι τι δουλειά έχουν και μπλέκονται;
Και μετά είναι και το άλλο:  14 χωματουργικά μηχανήματα; Τη σήραγγα της Μάγχης θα ανοίξουν; Γιατί δεν τα εκποιούν; Δεν είναι ότι θα τους μείνουν κάποια χρήματα αλλά κυρίως γιατί δεν θα επιβαρύνονται τεχνολογική απαξίωση και συντήρηση. 

Για να κλείσουμε ας δώσουμε και το ζητούμενο

Με  βάση  τα  παραπάνω   κρίνεται  επιτακτική  η  ανάγκη    πρόσληψης  εποχικού  προσωπικού  με  σχέση
εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας δύο (2) μηνών, ως εξής,
-     ενός (1) χειριστή ισοπεδοτή γαιών (γκρέιντερ), ιπποδύναμης 152 ΗΡ,  και
-     ενός (1) χειριστή σκαπτικού μηχανήματος, τύπου JCB, ιπποδύναμης 101 ΗΡ».
Δρόμο λοιπόν θέλουν να κατασκευάσουν. Και γιατί δεν το αναθέτουν σε εργολάβο;


Αυτή είναι η νοοτροπία που αποκαλύφθηκε από ένα έγγραφο μιας σελίδας. Μια νοοτροπία που πρέπει να αλλάξει επειγόντως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!