Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Αποτυχημένες Αναλύσεις και Γνωστική Ασυμφωνία

Το κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε από τον Evan T και θα το βρείτε εδώ. Έχει να κάνει με τις αποτυχημένες προφητείες και τον τρόπο που τις διαχειρίστηκε η ηγεσία των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Το κείμενο δεν έχει να κάνει ούτε με την συγκεκριμένη θρησκευτική κίνηση ούτε με τις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις. (Άθεος για όσους δεν το γνωρίζουν αλλά σιγά την είδηση). Αντίθετα καλεί τους αναγνώστες σε μια νοητική άσκηση. Να βάλουν αντί της εκφράσεως «Μάρτυρες του Ιεχωβά» την λέξη «κομμουνιστές» και αντί της εκφράσεως «έλευση του Ιεχωβά» την έκφραση «εγκαθίδρυση του σοσιαλιστικού παραδείσου» ή κάτι τέτοιο και τέλος στη θέση της έκφρασης «αποτυχημένη προφητεία» τον όρο αποτυχημένη πρόβλεψη ή ανάλυση. Για καλύτερη και εποπτικότερη θεώρηση εφαρμόστε τα στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορέσετε να ανοίξετε μονοπάτια σκέψης που μπορεί να μη σας οδηγήσουν στην φώτιση, θα σας βοηθήσουν όμως να κατανοήσετε αρκετά και να προβλέψετε περισσότερα.
Αν πάντως σας βγει το παιχνίδι γίνετε δημιουργικοί. Βάλτε κι άλλα πρόσωπα ή πράγματα. Απλώς μη το παρακάνετε. Μην προσπαθήσετε να βάλετε και κανέναν Μπαλαούρα ή Μηταφίδη. Αυτοί δεν τρώγονται με τίποτα.

Αποτυχημένες Προφητείες και Γνωστική Ασυμφωνία (ΙΙ)
Tuesday, 20 July 2010 by Evan T
Στο δεύτερο μέρος του άρθρου αυτού θα ασχοληθούμε με το πώς αντιμετώπισαν τις επανειλημμένα αποτυχημένες προβλέψεις/προφητείες τους οι Μάρτυρες του Ιεχωβά.
ΠΕΡΙΕΧΟMENA
Μάρτυρες του Ιεχωβά
Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά μας παρέχουν το πιο πλούσιο υλικό στην αντιμετώπιση αποτυχημένων προφητειών.
1914
Την περίοδο πριν το 1914 διδασκόταν ότι ο Χριστός είχε στεφθεί βασιλιάς του Κόσμου ήδη από το 1874. Βέβαια, τότε πιστευόταν ότι αυτό θα ήταν ορατό, αλλά η πρόβλεψη επανορίστηκε ότι πραγματοποιήθηκε σε πνευματικό επίπεδο (πνευματικοποίηση). Το 1914 ο ουσιαστικά ιδρυτής της εκκλησίας των Μαρτύρων του Ιεχωβά, Charles Taze Russell, περίμενε την αποκορύφωση του Αρμαγεδδώνα. Μέχρι τα τέλη του 1914 (που αργότερα άλλαξε στα τέλη του 1915) περίμενε μεταξύ άλλων ότι:
  • Το βασίλειο του θα ήλεγχε τη Γη, στα ερείπια των παρόντων θεσμών
  • Ο Χριστός θα εμφανιζόταν ως ο νέος κυβερνήτης της Γης
  • Την Ιερουσαλήμ δε θα την καταπατούσα οι Εθνικοί
  • Οι Εβραίοι θα άρχιζαν να βλέπουν το φως
  • Το βασίλειο του Θεού θα κατέστρεφε τους Εθνικούς και θα απορροφούσε τη δύναμη των βασιλέων τους. [1]
Φυσικά, τίποτε από αυτά δεν έγινε. Λίγο πριν πεθάνει το 1916, ο Russell έγραψε: “Πιστεύουμε ότι οι ημερομηνίες αποδείχθηκαν σωστές. [πλήρης άρνηση] Πιστεύουμε ότι ο καιρός των Εθνικών τελείωσε […] Ο Κύριος δεν είπε ότι ολόκληρη η Εκλησία θα δοξαζόταν το 1914. Εμείς το συμπεράναμε και προφανώς σφάλαμε”. Ουσιαστικά ο Αρμαγεδδώνας ξεκίνησε, απλά όχι τόσο βίαια όσο νομίζαν.[2]
1925
Το 1925 ήταν από τις χειρότερες περιόδους για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά. Στα 1918-1919, ο πρόεδρος της Σκοπιάς ξεκίνησε μια σειρά ομιλιών (που το 1920 εκδόθηκαν σε βιβλίο) με τον αισιόδοξο τίτλο “Εκατομμύρια που ζουν σήμερα δε θα πεθάνουν ποτέ” (“Millions now living will never die” [3]). Μεταξύ άλλων αναμενόταν η ανάσταση βιβλικών πατριαρχών, ενώ το 1914 εμφανιζόταν ως η έναρξη των έσχατων ημερών.
Η υπερβολική διαφημιστική καμπάνια και οι εξωφρενικές δηλώσεις του προέδρου οδήγησαν στο αναμενόμενο. Τα έτη μετά το 1925 η προσέλευση κατά τον ετήσιο εορτασμό του αντίστοιχου Πάσχα η προσέλευση έπεσε στο 10%. Λίγοι και εκλεκτοί παρέμειναν. Γιατί; Αφού η ηγεσία είχε φροντίσει να μην επαναληφθεί το σφάλμα του 1914.
“Με τη χρονολογία τόσο έντονα σημειωμένη, είναι εύκολο για ένα πεπερασμένο μυαλό να συμπεράνει ότι όλα πρέπει να γίνουν με επίκεντρο αυτή τη χρονολογία και έτσι πολλοί περιμένοι περισσότερα από εκείνα που έχουν προφητευθεί. Έτσι συνέβη και το 1844, το 1874 και το 1914 και το 1918. Αναλογιζόμενοι τις χρονολογίες αυτές είναι βέβαιο ότι υποδεικνύονται από τις Γραφές και σίγουρα ο Κύριος είχε σκοπό να ενθαρρύνει το λαό του μ’αυτές, όπως και συνέβη, αλλά και να τις χρησιμοποιήσει ως μέσο δοκιμασίας και ξεκαθαρίσματος, όταν όσα αναμένονταν δε συνέβησαν. Αν δε συμβούν το 1925 όλα όσα περιμένουν κάποιοι, αυτό δε θα αλλάξει τη χρονολογία, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις.” [4]
Το κείμενο αυτό περιέχει όλα τα χαρακτηριστικά προκαταβολικής προσπάθειας αποφυγής γνωστικής ασυμφωνίας. Δοκιμασία, ξεσκαρτάρισμα, μετάθεση ευθύνης. Γιατί δε δούλεψε το σύστημα; Πιθανότητα γιατί μιλάμε για το 1920, με όλες τις δυσκολίες επικοινωνίας και μετακίνησης που υπήρχαν τότε. Είναι προφανές ότι η έγκαιρη ενημέρωση είναι βασική σε τέτοιες περιπτώσεις. Ένα τέτοιο κείμενο σήμερα θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό. Πάντως είναι πιθανό πολλοί απογοητευμένοι να επέστρεψαν αργότερα στην Εκκλησία, όταν άρχισαν να διαδίδονται οι ερμηνείες και η απογοήτευση μπαγιάτεψε.
1975
Ανανεωμένοι με τις προσηλυτιστικές τακτικές τους, τη δεκαετία του ’60 και του ’70 οι Μάρτυρες άρχισαν να διδάσκονται από τα βιβλία τους ότι η χιλιετής βασιλεία του Χριστού θα ξεκινούσε πιθανώς το 1975. Το 1969 γίνονταν ήδη εκτεταμμένες ομιλίες για το ζήτημα αυτό.[5]. Την ίδια περίοδο, το γνωστό περιοδικό “Time” τους αφιερώνει ένα άρθρο.
Σε άρθρο στο “Ξύπνα!” οι νέοι αποτρέπονταν από το να κάνουν μακροχρόνιες σπουδές, αφού δε θα προλάβαιναν να τις ολοκληρώσουν ή να τις αξιοποιήσουν. Οι γονείς καλό θα ήταν να οδηγούν τα παιδιά τους σε επαγγέλματα με μικρότερες εκπαιδευτικές απαιτήσεις [6]. Αλλού εμφανίζονται να εξαίρονται άτομα που πούλησαν τις περιουσίες τους για να αφιερωθούν στο ιεραποστολικό τους έργο. “Σίγουρα αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος να περάσουν το σύντομο διάστημα μέχρι να τελειώσει αυτός ο διεφθαρμένος κόσμος” [7]. Δε ξέρω τι έγινε μετά βέβαια, όταν ο διεφθαρμένος κόσμος δεν τελείωσε και οι άνθρωποι έμειναν άστεγοι, αλλά εκείνοι που είχαν κάνει ριζικές αλλαγές στη ζωή τους κρίθηκαν ως “μη σώφρονες”.
Πάντως στις αρχές του 1975 πλέον ξεκίνησε το κλασσικό τροπάρι. Οι προύχοντες ετοιμάζονταν για τα χειρότερα. Σε ομιλία του ο αντιπρόεδρος Fred Franz ταυτόχρονα επέλεγε την 5η Σεπτεμβρίου 1975 ως το τέλος της 6000ετούς ιστορίας του Ανθρώπου, αλλά ταυτόχρονα θεωρούσε την εκπλήρωση των προφητείων δυνατή, αλλά μάλλον απίθανη. Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα, κυκλοφορούσε η φήμη ότι Μάρτυρες του Ιεχωβά ναύλωναν καράβια και ανοίγονταν στο πέλαγος, ώστε να είναι μακριά από την ξηρά όταν θα διαδραματίζονταν τα αποκαλυπτικά γεγονότα (τη φήμη αυτή μου τη μετέφερε ο πατέρας μου, αλλά δε μπόρεσα να βρω κάποια επιβεβαίωσή της· ούτως ή άλλως μοιάζει με προπαγάνδα διακωμώδησης)
O κοινωνιολόγος Richard Singelberg αναφέρει τα εξής:
“Ξέρετε γιατί δεν έγινε τίποτα το 1975;” Έπειτα δείχνοντας προς το κοινό αναφώνησε: “Επειδή ΕΣΕΙΣ περιμένατε κάτι να γίνει”. Αυτά είπε ο πρόδρος της Σκοπιάς σε Καναδούς Μάρτυρες σε ένα λόγο του το 1976. Αυτή η τακτική αποφυγής της ευθύνης των αρχηγικών μελών ως απάντηση στον προβληματισμό των Μαρτύρων, ως αποτέλεσμα της αποτυχίας της προφητείας φαίνεται και στις αρχικές δημοσιεύσεις της Σκοπιάς. Η αρχική προσμονή της νέας χιλιετίας με τον τερματισμό των 6000 ετών ανθρώπινης ιστορίας, τώρα την αρνιόνταν κατάφορα. Απαιτούνταν δογματικές αλλαγές. Όπως έγινε φανερό, η δημιουργία της Εύας ήταν ο αδύναμος κρίκος στη βάση της προφητείας. Τα 6000 χρόνια έπρεπε να μετρηθούν από εκεί [ΣτΜ. και όχι από τη δημιιουργία του Αδάμ]. Αλλά οι Γραφές δεν ανέφεραν ακριβώς πότε έγινε αυτό, αντίθετα με τα αποτελέσματα της ερμηνευτικής έρευνας της Σκοπιάς το 1966. Άρα ήταν αδύνατο να κατασκευαστεί ένα συγκεκριμένο αποκαλυπτικό ημερολόγιο. Η αποτυχία είχε ερμηνευθεί. [8]
Παράλληλα, το 1976 η Σκοπιά παραδέχτηκε ότι έφταιγε εν μέρει για τον όλο ενθουσιασμό για το 1975 και ότι οι κεφαλές της Εκκλησίας είχαν κάνει λάθος “με το να βάλουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για την επιθυμητή απελευθέρωση από τα δεινά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά άτομα σε όλη τη Γη” (κοινώς ήταν ένα “καλοπροαίρετο λάθος”). Το 1980, όταν η κατακραυγή είχε υποχωρήσει, αποδίδεται όμως ευθύνη και στους πιστούς που αφέθηκαν να παρασυρθούν από τα αποκαλυπτικά σενάρια και δεν έδωσαν βάση και στις προειδοποιήσεις ότι υπήρχε πιθανότητα σφάλματος. Επισημαίνεται όμως ότι σημασία δεν έχει η χρονολογία, αλλά το γεγονός θα έρθει εκείνη η μέρα που όλοι θα χρειαστεί να λογοτήσουμε.[9].
Στην Ευρώπη ο Singelberg εικάζει μια μείωση των πιστών της τάξης του 20% (βάσει ωρών προσυλητισμού και βαπτίσεων).
1975 μέχρι σήμερα
Μετά και την κατραπακιά του 1975 οι Μάρτυρες του Ιεχωβά εμφανίζονται πλέον σαφώς προσεκτικότεροι. Κλασσικά απαντήσαν στο πρόβλημα με νέο κύμα προσυλητισμών, ενισχυμένοι και με άτομα που δεν είχαν ζήσει τα γεγονότα του ’75 (σήμερα φτάνουν τα 7,5 εκατομμύρια μέλη, τα 28.500 εξ αυτών στην Ελλάδα) [10]. Άλλωστε, όταν μια ομάδα δέχεται κοροϊδία από έξω, ο προσυλητισμός είναι ένας καλός τρόπος αντιμετώπισης της γνωστικής ασυμφωνίας (με το να πείσουν τους απίστους ότι έχουν δίκιο).
Παράλληλα όσοι αποχώρησαν από την Εκκλησία κατηγορήθηκαν ότι “…ήταν οπορτουνιστές… είχαν αναβάλει τη συμμετοχή τους για μια πιο βολική περίοδο. Όταν το τελός φαινόταν εγγύς… φοβήθηκαν τόσο πολύ που ήρθαν με το μέρος μας. Όταν δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι τους, δεν είχαν θυσιάσει κάτι σημαντικό στην ομάδα και τους ήταν εύκολο να φύγουν”. Ένας γηραιός φέρεται να είπε: “Εκείνοι που έφυγαν ήταν εκείνοι που φοβόντουσαν το 1975. Αλλά δεν ήταν μέτοχοι στην “Αλήθεια”. Από αυτή την άποψη καλύτερα που δεν έγινε ο Αρμαγεδδώνας. Ξεχώρισε η ήρα απ’το στάρι.” [11]
Από την “προφητεία” του 1975 έμεινε μόνο η προσδοκία ότι η εγκαθίδρυση της βασιλείας του Θεού θα γίνει πριν πεθάνουν κι οι τελευταίοι που ζούσαν κατά τα γεγονότα του 1914 (βασισμένοι στο Μτ 24,34)[12].
Όταν ακόμα και γενιά 80 ετών φαινόταν ότι δε θα έφτανε, η πρόβλεψη επανερμηνεύθηκε (εκλογίκευση) για να δηλώσει μια γενιά κεχρισμένων που η γενιά τους “επικαλύπτεται” με τη γενιά των κεχρισμένων του 1914. Θεωρητικά αυτή η επανερμηνεία αρκεί για να καλυφθεί η Εκκλησία των Μαρτύρων μέχρι το 2070 περίπου.
Είναι φανερό ότι, κατά τη διάρκεια της μεγάλης ιστορίας τους, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά χρησιμοποίησαν επανειλημένα σχεδόν όλες τις μεθόδους αντιμετώπισης της γνωστικής ασυμφωνίας που δημιούργησαν οι κατά καιρούς αποτυχημένες προβλέψεις. Μπορεί να μη βγήκαν αλώβητοι, αλλά σίγουρα κέρδισαν τον εσωτερικό πόλεμο με την ψυχολογία τους.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
  1 Charles Taze Russell, “Millennial Dawn; The time is at hand” σελ.76-78 (βλ. και http://www.strictlygenteel.co.uk/timeisathand/study4.html
  2 Η Σκοπιά της Σιών, 15 Απριλίου 1916, σελ. 126-127. Η σημασία του 1914 διδάσκεται ακόμα και σήμερα (βλ. “Τι διδάσκει πράγματι η Αγία Γραφή”, Ρώμη 2007, σελ.215-218)
  3 Το πλήρες κείμενο του βιβλίου είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή εδώ.
  4 Η Σκοπιά, 15 Μαΐου 1922, σελ.150 (στα αγγλικά εδώ)
  6 “You also need to face the fact that you will never grow old in this present system of things … All the evidence in fulfillment of Bible prophecy indicates that this corrupt system is due to end in a few years … Therefore, as a young person, you will never fulfill any career that this system offers. If you are in high school and thinking about a college education, it means at least four, perhaps even six or eight more years to graduate into a specialized career. But where will this system of things be by that time? It will be well on the way towards its finish, if not actually gone! This is why parents who base their lives on God’s prophetic Word find it much more practical to direct their young ones into trades that do not require such long periods of additional schooling.” (“Awake!”, 22 Μαΐου 1969, σελ. 15)
  7 “How Are You Using Your Life?”, Our Kingdom Ministry, Μάιος 1974 σελ.3. Σκαναρισμένη σελίδα υπάρχει εδώ.
  9 “The Watchtower”, 15 Μαΐου 1980, σελ.17 (βλ. και εδώ
  10 βλ. εδώ και εδώ
  11 http://www.watchtowerinformationservice.org/dates/the-1975-prophecy-and-its-impact-among-dutch-jehovahs-witnesses/ (βλ. και Brose, A.J. (1982) Jehovah’s Witnesses: Recruitment and Enculturation in a Millennial Sect. Ph.D. diss. Univ. of Calif., Ann Arbor: UMI)
  12 ἀμὴν λέγω ὑμῖν, οὐ μὴ παρέλθῃ ἡ γενεὰ αὕτη ἕως ἂν πάντα ταῦτα γένηται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!