Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Ανοικτά ψηφιακά μαθήματα: Το πράγμα όσο πάει και γίνεται καλύτερο


Μέχρι στιγμής είχα δει πως ανοικτά δεδομένα ήσαν γεωχωρικά δεδομένα, διαγράμματα φύλλα excel, κείμενα αλλά δεν μπορούσα να δω μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η υπέροχη ιστορία. Σήμερα ψαχουλεύοντας το site της ΕΛΛΑΚ βρήκα πως υπάρχει και κάτι που δεν φανταζόμουν ότι θα ζω όταν θα συνέβαινε.  Τα ανοικτά μαθήματα. (Ανοικτά μαθήματα πανεπιστημιακού επιπέδου μάλιστα). Εκεί βρήκα τις παρακάτω οδηγίες


Πώς παρακολουθώ

Μπορείτε να αναζητήσετε διαθέσιμα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά ανοικτά μαθήματα που σας ενδιαφέρουν στο opencourses.gr, την Εθνική Πύλη Αναζήτησης ανοικτών μαθημάτων, την οποία σχεδίασε και υλοποίησε το Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο (GUnet), με σκοπό να υποστηρίξει τα Ανοικτά Ψηφιακά Μαθήματα (ΑΨΜ) που παρέχονται από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ ανά την Ελλάδα. Αναζητήστε το ανοικτό μάθημα που σας ενδιαφέρει ανά ίδρυμα, ανά θεματική περιοχή ή χρησιμοποιώντας «λέξεις – κλειδιά» και εφόσον βρείτε εκείνο του ενδιαφέροντός σας, στην ταυτότητα του μαθήματος στο δεξί μέρος της οθόνης, επιλέξτε «Επισκεφθείτε το μάθημα».

Εναλλακτικά, εάν ενδιαφέρεστε για προσφερόμενα ανοικτά μαθήματα από κάποιο συγκεκριμένο ΑΕΙ, μπορείτε να επισκεφθείτε απευθείας την αντίστοιχη ιδρυματική ιστοσελίδα ανοικτών μαθημάτων. Δείτε την αναλυτική λίστα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τα οποία παρέχουν ανοικτά μαθήματα.
Κι ακόμη καλύτερα. Υπάρχει και πλατφόρμα στην οποία ο κάθε ακαδημαϊκός μπορεί να ανοίξει το μάθημά του στο ευρύ κοινό. Από δυναμική των γραμμικών φορέων έως ιστορία της προκολομβιανής Αμερικής. Και στα Ελληνικά μάλιστα.
Για να πως την αλήθεια ήμουν εξοικειωμένος με τις ψηφιακές πλατφόρμες. Εδώ και δέκα μήνες παρακολουθώ κβαντική φυσική και κβαντομηχανική από το mooc του πανεπιστημίου Κρήτης. Τα moocs είναι συνήθως επ΄αμοιβή αλλά αυτό συγκεκριμένα είχε χορηγία του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου οπότε ήταν και δωρεάν. Μέχρι και βεβαίωση σπουδών δίνει.
Λοιπόν επαναλαμβάνοντας: Τα links είναι στο κείμενο. Όποιος θεωρεί ότι ενηλικιώθηκε (και άρα η διαδικασία της γνώσης δεν αποτελεί γι’ αυτόν αγγαρεία)  δεν έχει παρά να εξερευνήσει έναν κόσμο που η γενιά μου γνώριζε ότι θα έρθει και τώρα είναι εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!