Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Μια πρώτη περιήγηση σε χώρο ανοικτών δεδομένων


Την προηγούμενη φορά που ασχολήθηκα με την μελέτη κειμένων που αφορούσαν στα ανοικτά δεδομένα αντέγραψα το εισαγωγικό κεφάλαιο του on line εγχειριδίου με τίτλο «γιατί ανοικτά δεδομένα». Πριν ξεπατικώσω και το δεύτερο κεφάλαιο  κάτι που θεώρησα στείρο σε κάθε περίπτωση , σκέφτηκα να κάνω έναν  «Δημιουργικό περίπατο» στο διαδίκτυο. Όσο κι αν τέτοιες  κινήσεις είναι χρονοβόρες και δεν προάγουν την αυτοπειθαρχία, τόσο περισσότερο βολεύουν  για να βάλουν το υποκείμενο (εμένα τον ίδιο δηλαδή) αργά και ήπια στο πνεύμα του άγνωστου πεδίου. Σκαλίζοντας λοιπόν βρήκα μερικά sites που χειρίζονταν ανοικτά δεδομένα. Ήταν κρατικά. Το πρώτο ήταν το  http://geodata.gov.gr/ και του οποίου «η λειτουργία έχει ανασταλεί» κατά την ανακοίνωση που βρήκα στην είσοδο, και το δεύτερο το http://www.data.gov.gr/. Όπως έγραφε και στην προμετωπίδα «Το data.gov.gr είναι ο κεντρικός κατάλογος των δημόσιων δεδομένων που παρέχει πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων των φορέων της ελληνικής κυβέρνησης». Είχα ακούσει ότι υπάρχει μια πλατφόρμα για δεδομένα της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης και συνεπέρανα ότι περί αυτής πρόκειται.

Σαν Βεροιώτης το πρώτο που ενστικτωδώς έψαξα ήταν να βρω τι είχε δημοσιεύσει (ή αν είχε δημοσιεύσει κάτι) η πόλη μου. Θυμίζω σ’ όσους  δεν ξέρουν πως η διάθεση κάποιων ομάδων δεδομένων στο κοινό από ΟΤΑ είναι υποχρεωτική και η παράλειψη αυτού του καθήκοντος διώκεται από νόμο.
Τα ευρήματα
Καταρχήν προς ανακούφισή μου και των Βεροιωτών που διαβάζουν το κείμενο ο Δήμος μας είχε αναρτήσει αρχεία.  Αφού ανοίξεις το αρχείο στην κεφαλίδα πάνω πάνω υπάρχει ψαχτήρι όπου γράφεις  «Βέροιας» (Μη κάνετε το λάθος να βάλετε Βεροίας) σχεδόν αμέσως σε πληροφορεί ότι έχουν αναρτηθεί 43 αρχεία. Από αυτά 6 έχουν να κάνουν με την ΚΑΠΑ (ισολογισμού προϋπολογισμοί κλπ 2015-15-16 σε pdf. Τρεις ισολογισμοί (14-15-16) της ΔΕΥΑΒ σε xls και τρεις αντίστοιχους ισολογισμούς του δήμου σε pdf.
Τα ωραία αρχίζουν μετά. Τρεις χάρτες του γενικού πολεοδομικού,των ΖΟΕ (ζώνες χρήσης γής), πολεοδομικών ενοτήτων. Ψηφιοποιημένους αλλά όχι διανυσματοποιημένους.
Ισολογισμούς των Δημοτικού Βρεφονηπιακού σταθμού, Τηλέφωνα και e-mail του προσωπικού, Ετήσιο πρόγραμμα δράσης, απολογισμοί Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (‘14-‘15-‘16) .
Link σε έβγαζε στα πρακτικά του Δημοτικού συμβουλίου. (εκτός από τα προ ημερήσιας διάταξης θέματα φοβάμαι), όπως και στα πρακτικά της οικονομικής επιτροπής. Επίσης για την ιστορία μόνον 53 δήμοι έχουν αναρτήσει δεδομένα τους στην πλατφόρμα.
Έγινε κάτι με όλα αυτά; Κάτι έγινε αλλά όχι σημαντικό. Θα περίμενα μετεωρολογικά δεδομένα αλλά αυτά φαντάζομαι τα έχει η μετεωρολογική υπηρεσία. Τις αδειοδοτήσεις των λατομείων με τις ίδιες άδειές τους και τις υποχρεώσεις για αποκατάσταση περιβάλλοντος, την μισθοδοσία του προσωπικού του Δήμου καθώς και τα βιθογραφικά του προσωπικού, τις αυθαίρετες χωματερές, τις δεσμεύσεις υδατορρεμάτων για ηλεκτροπαραγωγή, το αιολικό δυναμικό, τα ενεργειακά δίκτυα, το δυναμικό των υδατοπτώσεων, θέσεις σταβλικών εγκαταστάσεων και νεκροταφείων, τιμές ρύπανσης του περιβάλλοντος, ποιότητα των δρόμων αλλά και δεδομένα ανεργίας και επενδύσεων, καλλιεργειών και γενικά πράγματα που θα ήθελε να μάθει όποιος είχε την πρόθεση να επενδύσει στον τόπο μας.
Δύσκολα πράγματα αναμφίβολα. Δύσκολα από πολλές πλευρές.
1.       Δεν μπορείς να τα διαλαλήσεις ως κατόρθωμα. Θέλουν, για την ακρίβεια, χρόνο για να αποδώσουν.
2.       Είναι αντικειμενικά δύσκολα διότι απαιτούν χρήματα ή έστω κόπο για την απόκτησή τους.
Ένα παράδειγμα
Σε πολλά σημεία της πόλης υπάρχουν μετρητές αστικής ηχητικής στάθμης. Αυτά τα αρχεία δεν θα έπρεπε να είναι δημοσιευμένα;
Έχουμε ένα ταλαιπωρημένο αποδέκτη την τάφρο του ’66. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει σύστημα τηλεπαρακολούθησης με τα δεδομένα on line αλλά και αποθηκευμένα;
Αυτές ήταν οι σκέψεις μου από μια περιήγηση σε χώρους ανοικτών δεδομένων. Δεν ξέρω αν κατάλαβα σωστά ή λάθος. Συνεχίζω την προσπάθεια να μάθω κάτι που από διαίσθηση το θεωρώ πολύ σημαντικό.
Εξακολουθώ να ζητώ την βοήθεια των επαϊόντων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!