Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Καταρρέουν οι Αμερικάνικες Γέφυρες



Σε επιδημία τείνει να εξελιχθεί η (ολοσχερής ή μερική) καταστροφή γεφυρών στις ΗΠΑ. Από το 2000 έως σήμερα τουλάχιστον 16 σημαντικές γέφυρες (οδικές ή σιδηροδρομικές) έχουν καταρρεύσει ανά τη χώρα έπειτα από τροχαία ατυχήματα, πλημμύρες, πυρκαγιές, αλλά και αστοχίες υλικού. Τρεις γέφυρες κατέρρευσαν την προηγούμενη εβδομάδα, πυροδοτώντας στα ΜΜΕ και ευρύτερα στην αμερικανική κοινωνία συζητήσεις για έλλειψη συστηματικής συντήρησης των συνολικά 607.380 γεφυρών, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν κατασκευαστεί πριν 50 και περισσότερα χρόνια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αποκαλύπτονται στα ΜΜΕ, στο 11% του συνόλου των γεφυρών θα πρέπει να διακοπεί η κυκλοφορία για να γίνουν λεπτομερείς έλεγχοι και συντήρηση, ενώ για το 3% (περίπου 18.000 γέφυρες) υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι είναι επικίνδυνες!

Οι τρεις καταρρεύσεις γεφυρών της τελευταίας εβδομάδας ήσαν οι εξής:

ΝΤΟΜΙΝΟ ΣΥΓΚΡΟΣΕΩΝ

Περίπου 120 χιλιόμετρα νότια του St Louis, στην πολιτεία του Μιζούρι, τα ξημερώματα του Σαββάτου δυο εμπορικά τρένα συγκρούστηκαν (εξαιτίας μετατόπισης φορτίου στο ένα - μετέφερε εξαρτήματα αυτοκινήτων), εκτροχιάστηκαν και το ένα απ’ αυτά έπεσε σε πυλώνα αερογέφυρας αυτοκινητοδρόμου, με συνέπεια να προκληθεί η κατάρρευση.  Έξι άτομα τραυματίστηκαν, ευτυχώς όχι σοβαρά

ΣΩΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ

Το βράδυ της Πέμπτης, τρία άτομα που επέβαιναν σε δυο αυτοκίνητα, βρέθηκαν στα νερά του ποταμού Σκάτζιτ, μεταξύ των πόλεων Μάουντ Βερμόν και Μπέρλινγκτον, 90 χλμ. βορείως του Σηάτλ,, όταν κατέρρευσε τμήμα γέφυρας του αυτοκινητόδρομου 5, ο οποίος οδηγεί στα σύνορα με τον Καναδά, κι από εκεί στο Βανκούβερ. Τα σωστικά συνεργεία  ανέσυραν τους τρεις...αθέλητους κολυμβητές, ο πολυσύχναστος αυτοκινητόδρομος έκλεισε και οι αρχές αναζητούν τα ουσιαστικά αίτια της κατάρρευσης.  Κι αυτό, γιατί ναι μεν στην μεταλλική υπερκατασκευή  της γέφυρας (συνηθισμένη στις αμερικανικές γέφυρες) προσέκρουσε εμπορευματοκιβώτιο, ύψους 4,6 μ., το οποίο μετέφερε καναδικό φορτηγό, ωστόσο, ο οδηγός υποστηρίζει ότι η γέφυρα στην έξοδό της ήταν σημαντικά χαμηλότερη, λόγω χρόνιας καθίζησης, δεν είχε μετρηθεί από τις αρχές και δεν είχε τοποθετηθεί  προειδοποιητική  πινακίδα. Η συγκεκριμένη γέφυρα είχε κατασκευαστεί το 1955.

ΦΛΕΓΟΜΕΝΟ ΝΤΟΜΙΝΟ

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, κατέρρευσε η παλαιότερη και μεγαλύτερη σε λειτουργία σιδηροδρομική γέφυρα στις ΗΠΑ, πάνω  από τον αβαθή ποταμό Κολοράντο του Τέξας, η οποία συνέδεε τις πόλεις San Saba και Lometa, έπειτα από πυρκαγιά που την κατέκαιγε επί 15 ώρες. Η κατάρρευση ήταν εντυπωσιακή, ως φλεγόμενο ντόμινο, διήρκεσε 25 δευτερόλεπτα και την κατέγραψε τηλεοπτικό συνεργείο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αφού προηγουμένως οι πυροσβέστες  είχαν διαπιστώσει ότι ήταν αδύνατη η σωτηρία της και είχαν απομακρυνθεί σε απόσταση ασφαλείας, για να παρακολουθήσουν το θέαμα !
Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία (αν και κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ένα άκρο της εργαζόταν συνεργείο συντήρησης) και επεκτάθηκε γρήγορα σε όλο το μήκος του καταστρώματός της, προφανώς λόγω των κατάλοιπων καυσίμων και λαδιών που υπήρχαν  σ’ αυτό. Επεκτάθηκε  μέσα σε είκοσι λεπτά σε όλο το μήκος του υπόβαθρου της γέφυρας, καθιστώντας ανέφικτη την προσπάθεια περιορισμού  της. Η γέφυρα ήταν κτισμένη περίπου πριν από ένα αιώνα, με την τεχνική εκείνης της εποχής και με βασικά υλικά το ξύλο και το σίδηρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!