Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Στιγμιαίοι χαρακτηρισμοί



Την βδομάδα που φεύγει και σε διάστημα μικρότερο από 24 ώρες μου πέταξαν στα μούτρα δύο χαρακτηρισμούς. Το αστείο ήταν πως ήρθαν από διαφορετικά άτομα σε διαφορετικούς χώρους.

Ο πρώτος ήταν από έναν πρώην σύμβουλο της κ. Δημάρχου. Με χαρακτήρισε loose cannon. Κάτι σαν απασφαλισμένο περίστροφο. Διάβασα το λεξικό και  απ’ ότι είδα σημαίνει άτομο ανεξέλικτο με απρόβλεπτες αντιδράσεις.

Ο δεύτερος ήταν ένας πρώην δήμαρχος ο οποίος σταμάτησε επί τούτου με το αμάξι του στη μέση του δρόμου για να με χαρακτηρίσει «αντάρτη των πόλεων». Γι’ αυτό δεν χρειάστηκα λεξικό.
Το πήρα το μήνυμα και στις δύο περιπτώσεις: Ο πολίτης που νοιάζεται για τον τρόπο που διοικείται, που ερωτά με τρόπο ευγενικό και γραπτό, που λέει την άποψή του δημόσια και γραπτά και που όταν κάποια πράγματα τον ενοχλούν κατάφορα συνεχίζει τις αιτήσεις του προς την εισαγγελία είναι απρόβλεπτος και ανεξέλεγκτος. Είναι επικίνδυνος για δημάρχους και συμβούλους. Είναι ένας αντικοινωνικός τρομοκράτης που πρέπει να απομονωθεί  γι’ αυτό. 

Για μια στιγμή.  Αυτήν την συμπεριφορά την διδασκόμασταν εμείς και την διδάσκονται και τα παιδιά μας στο σχολείο όχι σαν δικαίωμα αλλά σαν υποχρέωση και με τίποτε σαν κουσούρι. Μας είπαν και έτσι συνεχίζουν να λένε και στα παιδιά μας, ότι ο άνθρωπος που δεν συμμετέχει στα κοινά είναι ιδιώτης δηλαδή idiot δηλαδή διανοητικά καθυστερημένος. Δεν άκουσα ποτέ ότι αυτή η συμμετοχή είναι μια επικίνδυνη δραστηριότητα για την οποία το άτομο οφείλει να στιγματίζεται και να γίνεται εν τέλει απόβλητο της κοινωνίας. 

Απόβλητο ή μη θα συνεχίσω. Δεν έχω ούτε να χάσω ούτε να κερδίσω τίποτε. Είναι όμως κάτι από τα λίγα που ξέρω να κάνω υποφερτά καλά.

9 σχόλια:

  1. Μπράβο Νίκο. Ας λένε ότι θέλουν. Μακάρι να υπήρχαν κ άλλοι σαν κ εσένα και μακάρι να είχα κ εγώ το θάρρος να ενεργώ όπως εσύ. Αν ζούσες σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, μπορεί κ να έπληττες αφού όλα αυτά τα πράγματα για τα οποία φωνάζεις, εκεί θεωρούνται αυτονόητα κ κατακτήσεις παλαιοτέρων εποχών. Δυστυχώς εδώ δελεαζόμαστε από καθρεφτάκια κ φτηνούς λαικισμούς. Ακόμη κ αυτή η μέγιστη οικονομική κ κοινωνική κρίση δεν κατάφερε να μας ταρακουνήσει. Εξακολουθούμε να είμαστε στην κοσμάρα μας κ να μην μας νοιάζει τίποτε παρά μόνο ο εαυτός μας κ ο μικρόκοσμος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Για την τρέχουσα γενιά ή για την επόμενη? :-(

      Διαγραφή
    2. Οι λύσεις έχουν να κάνουν με την κοινωνία μας και την πόλη μας. Η κοινωνία έχει συνέχεια. Απολαμβάνουμε τα σωστά και τα λάθη και των προηγούμενων γενεών. Το ίδιο θα συμβεί και με τους επόμενους.

      Διαγραφή
  3. ΝΙΚΟ ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΟΝΟ ΕΣΥ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΦΟΥ Η ΧΑΡΥ ΚΑΙ Ο ΛΑΡΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. old cannon loose on the deck in the storm
    για μια ακόμη φορά παρουσιάζεις τα πράματα λανθασμένα ,
    όχι Νικολάκη δεν είναι έτσι δεν είσαι ούτε απρόβλεπτος ούτε αντάρτης πόλεων είσαι αλλά ακριβώς ένα loose cannon, ένα όπλο δηλαδή που στην διάρκεια καταιγίδας κινείται πάνω στο κατάστρωμα χτυπώντας το ίδιο το πλοίο και τους ίδιους τους ναύτες. Αυτό είσαι ένας μηχανικός που χωρίς καμία εμβάθυνση χτυπάς δεξιά και αριστερά βυθίζοντας το ίδιο το καράβι που υποτίθεται ότι υπηρετείς. Εχω ένα καλύτερο αγγλικό για σένα
    get a life.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τότε γιατί ασχολείσαι μαζί μου. Σου χάλασα καμιά συνταγή και μου κρατάς κακία; Είναι βέβαιο ότι πολλοί θα με ήθελαν δεμένο στο κατάστρωμα.
      Αλλά για να δούμε ποιούς τελικά κουτούλησα τα τελευταία τρία χρόνια.
      Κάποιους τύπους που παράτησαν έναν δρόμο ημιτελή και έκαναν το πάν να κλείσουν την υπόθεση. Άρκεσε μια αναφορά στην εισαγγελία στα τέλη του 08/11.
      Κάποιους που ξεκίνησαν μια γέφυρα για να κάνουν απλά το κομμάτι τους. Απλή αναφορά στην επίτροπο του Ελ Συν στις αρχές του 2012.
      Κάποιους που παράτησαν την νυκτερινή και όχι μόνον ζωή στα χέρια ασυνείδητων (αλλά και εκμαυλισμένων) επιχειρηματιών. Αναφορά στην εισαγγελία 04/11.
      Κάποιους που αποφάσισαν να διαλύσουν την ζωή της πόλης στο κέντρο. Αλλεπάλληλες πλην ατελέσφορες αναφορές προς το Ελ Συν. και το δευτεροβάθμιο Διοικ Εφετείο.
      Ένα loose cannon το ελέγχεις με την χρήση της Νομοθεσίας. Δεν μπόρεσε κανείς να με ελέγξει (μέχρι στιγμής τουλάχιστον), άρα μόνον ανεξέλεγκτος δεν ήμουν. Δεν κατηγόρησα άδικα κανέναν και κυρίως δεν έκανα ζημιές στην πόλη μου αν αυτό υπενόησες.
      Αντίθετα οι σώφρονες άρχοντες της πόλης μου κατάφεραν να με απενεργοποιήσουν όταν πήγα ( και όχι μια φορά μόνον) να παρουσιάσω θετικές προτάσεις τεκμηριωμένες και φυσικά χρήσιμες. Προτάσεις οι οποίες εκτός των άλλων είχαν τύχει επεξεργασίας σε κάποιο συλλογικό επίπεδο. Εκεί οι πονηροί πολιτευτάδες κάνανε το παν για να τορπιλίσουν κάθε προσπάθεια, τορπιλίζοντας ταυτόχρονα και την ίδια τους την πόλη. Εκεί να ψάξεις το λυμένο φορτίο που συνθλίβει τα τοιχώματα του αμπαριού και βυθίζει στο τέλος το καράβι.
      Ειρήσθω δε εν παρόδω σιτίστηκες ικανοποιητικά από την τοπική εξουσία για να μου αφιερώσεις τον χρόνο σου και την φαιά σου ουσία;

      Διαγραφή
  5. Νικολακη πριν το 2011 τι έκανες; γαργαρες; με τον νομάρχη μας τον λυρατζη πως καί δεν ασχολήθηκες; με τον ημαθιαρχη μας; τα σκάνδαλα της δευαβ; γαργαρες; αι κανε καμία δουλειά ρε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκεί κολλάει το get a life ε;
      Εν πάση περιπτώσει τον ημαθιάρχη τον λουφάριζα.
      Πόσες μαλακίες θα πεις ακόμη παιδάκι μου;

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!