Κυριακή 26 Μαΐου 2013

3-πολιτισμικά



Πριν μέρες (όχι πολλές) παρουσιάσθηκε στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Βεροίας (νομίζω) πρόταση για την νέα χρήση των παλιών δικαστηρίων της Βέροιας. Επρόκειτο για μια ακόμη πρόταση. Αυτή συγκεκριμένα ήθελε το κτήριο σαν μουσείο των τριών πολιτισμών που πέρασαν από τη Βέροια. (Χριστιανισμός-Ιουδαϊσμός-Ισλάμ).

Υπάρχει βέβαια ένα δεδομένο που δεν μπορούμε να το παραγνωρίσουμε: Το κτήριο αυτό είναι μέσα στην λίστα των προς πιθανή αξιοποίηση ακινήτων, του υπουργείου οικονομικών. Και αυτή η βασική παράμετρος οδηγεί αλλού συνειρμούς και υποθέσεις .

  •     Η πρώτη εκδοχή, και πιθανότερη, είναι αυτή η πρόταση όπως διατυπώθηκε να είναι μια μορφή μνημονίου προς τον μελλοντικό αγοραστή. Πιθανό είναι επίσης και να αποτελεί μια μορφή διεκδίκησης που θα προωθηθεί από τον δήμο, διότι αλλιώς δεν γίνεται, ώστε όλα όσα προτάθηκαν να αποτελέσουν στοιχεία της διακήρυξης για την πώλησή του. (Βασικά περί παραχώρησης για 40 χρόνια πρόκειται).
  •       Η δεύτερη εκδοχή, η θλιβερότερη, είναι αυτή η πρόταση να απευθύνεται στον Δήμο με την παρότρυνση ο δήμος να την χρησιμοποιήσει ως βασικό επιχείρημα να του παραχωρηθεί το κτήριο δωρεάν.
  •        Η τρίτη και ποιο απίθανη,   είναι να υπάρχει μια ομάδα πολιτών η οποία θα ήθελε το ακίνητο να περάσει στα χέρια Βεροιαίων και η ομιλία δεν ήταν παρά το μέσον για να δημιουργηθεί θετικό ενδιαφέρον και να μαζευτούν χρήματα με τα οποία θα ήγειρε αξιώσεις αγοράς στην δημοπρασία για την πώληση του ακινήτου {και να γίνουν μπίζνες φυσικά}.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα ένα ένα.

Το concept

Ως προς την ίδια την ιδέα θα’λεγα ότι μ’ αρέσει. Η πόλη οι τρεις θρησκείες και οι συνεπαγόμενοι τρεις πολιτισμοί. Η θρησκεία είναι το έθος και το έθος παράγει το έθνος. Όχι μόνη της βέβαια. Συνεπικουρείται από την γλώσσα και πολύ, μα πολύ, λίγο  τα γονίδια. Φυσικά θα μ’ ενδιέφεραν και οι λεπτομέρειες. Δηλαδή το πώς θα αναδεικνύονταν  το ρίζωμα των θρησκειών στην πόλη. Του Χριστιανισμού που από τον 4ο αιώνα καταπίνει παλιές θρησκείες με ή χωρίς την χρήση κρατικής βίας. Του Ιουδαϊσμού, της θρησκείας που κατάφερε να επιβιώσει χωρίς να στηρίζεται στις λόγχες κρατικών οντοτήτων και του Ισλάμ μιας θρησκείας που όσο απλωνόταν μετατράπηκε από ανεκτική σε βίαια και μισαλλόδοξη. Θέλω να πω δηλαδή ότι θα μ’ ενδιέφερε το βάθος της προσπάθειας.

Ως προς τα κίνητρα και την μεθόδευση.

  •     Αν υπάρχει μια ομάδα που έχει την συγκεκριμένη πρόταση και προτίθεται με τέτοιες εκδηλώσεις να μαζέψει χρήματα προκειμένου να συμμετάσχει στην δημοπρασία του ακινήτου, τότε περιμένω την πρόταση πιο αναλυτική και σκέφτομαι να συμμετέχω κι εγώ.Οι μπίζνες παρότι απαιτούν έφεση και ικανότητες και δεν είναι χώρος για τον καθένα, υπόσχονται έμμεσα κέρδη σε πολλούς.  Μιά καλή ιδέα μπορεί να αποφέρει κέρδη. Πολλά σε λίγους και λίγα στους υπόλοιπους. Έτσι γίνεται πάντα και γιατί όχι.
  •          Αν όλα αυτά γίνονται για να χαραχθεί μια πορεία μέσω όρων που θα τεθούν στην εκποίηση τότε ας μας το πουν για να συμμετέχουμε στην συζήτηση. Τέτοιες κουβέντες δεν βλάπτουν.
  •     Αν τέλος όλα αυτά γίνονται για να ανακηρυχθούν κάποιοι τοπικοί ήρωες επειδή θα αγωνίζονταν να μην ιδιωτικοποιηθεί κρατική περιουσία, τότε και δεύτεροι ήρθαν και πυροβολούν στον αέρα. Ήρθαν δεύτεροι γιατί η Δήμαρχος της Βέροιας έπαιξε τον ρόλο αυτό τόσες φορές τα τελευταία τρία χρόνια που το εργάκι δεν πουλάει άλλο και πυροβολούν στον αέρα γιατί μετά μια τόσο σκληρή και μακροχρόνια κρίση έγινε κοινό κτήμα το ότι αν δεν πουλήσουμε δεν μπορούμε να ξεχρεώσουμε κι αν δεν ξεχρεώσουμε δεν θα μπορέσουμε να αναπτυχθούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!