Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Πάει και η κτηματική...Κλάψτε...



Ήρθε και η σειρά της Κτηματικής Υπηρεσίας του Νομού Ημαθίας. Μέσα στο γενικότερο πνεύμα για συρρίκνωση των κρατικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών κλείνει και φεύγει στη Θεσσαλονίκη.
Αποτέλεσμα: Μια κοινή συνέντευξη των τριών Δημάρχων (ναι ευτυχώς μόνον τρεις είναι πλέον) των Συλλόγων των Τοπογράφων, των Δικηγόρων (και δεν ξέρω ποιού άλλου) όπου όλοι με μια ψυχή ζήτησαν την Κτηματική Υπηρεσία δίπλα μας. Και τζάμπα φυσικά. Αρνούμαι να κάνω άλλα σχόλια επί του καταντήματος. Μπορώ να κάνω όμως προτάσεις. 


Το κτηματολόγιο.
Ένα από τα επιχειρήματα που ακούσθηκαν προκειμένου να μη «φύγει» η υπηρεσία αυτή στη Θεσσαλονίκη,  είναι το ότι η πόλη έχει Κτηματολόγιο. Ένα εργαλείο που κάνει την ζωή των ανθρώπων εύκολη στις κανονικές χώρες και αβίωτη στη δική μας. Μίλησα για άλλες χώρες και σκέφτηκα πως όταν ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής αποφάσισε να συντάξει το κτηματολόγιο της κατακτηθείσας Αγγλίας, χρειάστηκε τρία χρόνια. Από το 1085 έως το 1088, το παρέλαβε λίγο πριν σκοτωθεί. Τα εργαλεία για την σύνταξή του ήταν απλά, αλλά υπήρχε και μια λεπτομέρεια. Όποιος δήλωνε λάθος  (ή δεν δήλωνε) το λιγότερο που μπορούσε να πάθει ήταν ένα άγριο μαστίγωμα. Εμείς εδώ αποκτήσαμε (σχεδόν)  κτηματολόγιο. Είναι καιρός να διεκδικήσουμε όχι την Κτηματική Υπηρεσία εδώ αλλά αντίθετα ένα πλήρες ON LINE κτηματολόγιο από το οποίο το κατέβασμα πληροφοριών θα γίνεται με πληρωμή ανά Μb ανακτημένου αρχείου, η οποία μάλιστα θα χρεώνεται αυτόματα πιστωτικής μέσω κάρτας. Βέβαια, θα μου πείτε, πως θα ψαρεύουν κάποιες επαγγελματικές ομάδες στα θολά; Ειλικρινώς, μου είναι αδιάφορο.

Η «αποκέντρωση»
Στην διοικητική επιστήμη αποκέντρωση ονομάζεται η μεταφορά εξουσιών σε κατώτερα κλιμάκια. Δεν ονομάζεται η δημιουργία νέων υπηρεσιών σε πολλές περιοχές. Αυτός είναι ο τρόπος να μετατρέψεις μια γραφειοκρατία σε πολλές. Σε πολλές και ιδιαίτερα δύστροπες, σύμφωνα με την άποψη όσων τις έχουν υποστεί. 

Αυτές είναι οι απόψεις μου. Ορθολογικές πιστεύω αλλά χωρίς «αγώνα για διεκδίκηση». Αυτά είναι μετερίζια των λαϊκών ηρώων της περιοχής.

4 σχόλια:

  1. Η γραφειοκρατια είναι η τροφή του κτήνους. Δεν ακούς συνέχεια στις υπηρεσίες, ''φέρε μου ένα χαρτί που να λέει''; Ας ελπίσουμε ότι η μετακίνηση της κτηματικής υπηρεσίας να μειώσει τα ζητούμενα.
    Ζητάς ρε συνάδελφε, ηλεκτρονικές υπηρεσίες...
    Από ποιούς; Από ανθρώπους λειτουργικά αναλφάβητους; Από ανθρώπους που ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ γραφειοκρατία για να δικαιολογήσουν την θέση τους;
    Από την άλλη, κάθε απώλεια υπηρεσίας από την πόλη, χρήσιμη ή άχρηστη, θα είναι βούτυρο στο ψωμί της κάθε αντιπολίτευσης, μαζί με πανεπιστήμια και στρατό που έφυγαν.
    Ασε που θα αυξηθεί η δουλειά στο τοπικό ΚΕΠ, στο οποίο λόγω των μειώσεων μισθών και επιδομάτων, όλα τα χαρτιά από άλλες υπηρεσίες σου λένε ότι αμα γίνει η αίτηση μέσω ΚΕΠ θα κάνει πάνω από ένα μήνα να έρθει και τελικά έρχεται σε 10 μέρες.
    Ενας τύπος στο ραδιόφωνο είπε τις προάλλες, ότι δεν υπάρχει λύση ούτε ελπίδα, αυτός ο τόπος είναι καταδικασμένος. Αρχίζω να τον πιστεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν απαγορευθούν διά νόμου όλες οι συναλλαγές πλήν των ηλεκτρονικών, όπως δηλαδή έγινε με την υποχρεωτική κατάθεση φορ. δήλωσης ηλεκτρονικά, όλα θα λυθούν άπαξ.
    Άρα είναι απλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ονειρεύομαι ε?
      Θέλει δουλίτσα και υποδομές που φυσικά δεν γίνανε τόσα χρόνια.
      Γιατί όπως αναφέρθηκε βολέυονταν πολλοί.
      Εξάλλου είναι γνωστό πως στις προηγμένες χώρες, δηλαδή το αντίθετο από τη δική μας, ακόμα και η λέξη συμβολαιογράφος είναι μια άγνωστη έννοια.
      Καλά θα είναι λοιπόν να κλείσουν όλες αυτές οι διασπαρτες υπηρεσίες και να συγχωνευθούν σε μία να τελειώνουμε.
      Μόνο έτσι θα περιοριστεί το κράτος.
      Αλλιώς απλά κοροιδευόμαστε.

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!