Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

3ο από τέσσερα, δυστυχώς, επικαιροποιημένα παλιά κείμενα



Την 27 08 12 ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Βέροιας επιτιθέμενος σφοδρά εναντίον Δημοτικού Συμβούλου που προσπάθησε να του εξηγήσει τις από τον κανονισμό απορρέουσες υποχρεώσεις του, μου ξύπνησε  μνήμες που αφορούσαν στον  προκάτοχό του.
Έναν προκάτοχο τον οποίον είχε εκείνην την στιγμή είχε αναλάβει το άχαρο καθήκον να υπερασπισθεί, όχι για την πολιτεία του στην Προεδρεία του Δημοτικού συμβουλίου αλλά για τα σημερινά του καμώματα.
Έτσι αποφάσισα να εκθέσω σ΄αυτό το blog τέσσερα παλιά κείμενα που είχα δώσει πριν τρία με τέσσερα χρόνια στην δημοσιότητα. Ένα από αυτά είναι η προσφυγή που έκανα στους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και αφορούσε στην λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Η προσφυγή ήταν άκαρπη. Το θέμα είναι πως, όπως έμαθα αργότερα, τέτοιες προσφυγές είχαν γίνει πάρα πολλές απ’  όλη τη χώρα. Έτσι ο Νομοθέτης θέλοντας και μη άλλαξε τον Νόμο και ποινικοποίησε κάποια στοιχεία της συμπεριφοράς των Προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων. Αυτά συγκεκριμένα που είχα καταγγείλει. Δηλαδή την άρνηση των προέδρων να προτείνουν την παύση των Δημοτικών συμβούλων που απουσίασαν τρείς συνεχείς φορές.
Το αστείο τώρα είναι πως ο σημερινός πρόεδρος δικαιολογούσε το προηγούμενο πρόεδρο ο οποίος, δημοτικός σύμβουλος πια, έχει κάμποσο καιρό να πατήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σήμερα εξακολουθώ να έχω την προσφυγή στον δίσκο μου. Το περισσότερο που θα χρειαστώ είναι να αλλάξω μερικά ονόματα και ημερομηνίες και να την στείλω στις αρμόδιες αρχές
Το τρίτο κείμενο δημοσιεύθηκε και αυτό στην εφημερίδα Μακεδονική
Ασκώντας δικαιώματα
Μέρος 3ο:
H επιστολή στη Δήμαρχο
Εδώ και κάμποσο καιρό, για την ακρίβεια από την 22 Απριλίου 09 δημοσιεύονται στην Μακεδονική, κείμενά μου τα οποία έχουν στον τίτλο τους την φράση ασκώντας δικαιώματα. Όλα ξεκίνησαν σαν μια προσπάθεια να μάθω ποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πόλης μου παρίστανται στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου τους και ποιοι όχι, προκειμένου να αποφασίσω ποιους θα ψηφίσω ή θα μαυρίσω αντίστοιχα στις επόμενες εκλογές. Με το που πήρα τις πληροφορίες που έψαχνα μου άνοιξε η όρεξη και άρχισαν να διεκδικώ κι άλλα. Έναν πρόεδρο Δημοτικού συμβουλίου να πράττει στοιχειωδώς το καθήκον του για παράδειγμα.  Ικανό και πρόθυμο να ελέγχει ποιοι Δημοτικοί σύμβουλοι παρατάνε την συνεδρίαση και φεύγουν ή ακόμη να παραπέμπει στην κρίση υψηλότερων οργάνων της διοίκησης όσους έλειψαν για τρείς συνεχόμενες συνεδριάσεις.  Αν και σε τοπικό επίπεδο βρέθηκαν πολλοί να μου πουν «παράτα τα ρε Νίκο δεν βγάζεις άκρη» υπήρξαν άλλοι σε επίπεδο Διοίκησης Περιφέρειας που θεώρησαν το αίτημα για καλύτερη διοίκηση πέρα για πέρα λογικό. Ανταποκρίθηκαν, όπως ήταν άλλωστε υποχρέωσή τους.
Συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία της περιφέρειας ζήτησε από το Προεδρεία του Δήμου Βεροίας μια σειρά πληροφοριών που αφορούσαν άμεσα στην διεξαγωγή των συνεδριάσεων του ΔΣ. Εντύπωση κάνει ότι ζήτησε τις γραπτές απαντήσεις σε συγκεκριμένη και σφιχτή καταληκτική ημερομηνία.  Εν αναμονή της απαντήσεως του προεδρείου έστειλα επιστολή (αναφορά ονομάζεται με βάση τον Νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων) με μερικές σκέψεις στη Δήμαρχο της πόλης μου. Παραθέτω μερικά αποσπάσματα της.

   · Η διατύπωση ερωτημάτων από την  Γ. Γραμματεία αποτελεί μια διακριτική αναφορά σε όσα της είναι ήδη γνωστά. Με αίτησή μου έχω καταθέσει όλη την σχετική αλληλογραφία μου με τον Δήμο καθώς και τον πίνακα/απουσιολόγιο  που συνέταξα.
   · Οι προσχηματικές παρουσίες στο Δημοτικό Συμβούλιο (με υπογραφή στο βιβλίο παρουσιών και αναχώρηση μετά δίλεπτο) δεν καθιστούν κανέναν τυπικά και νομικά καλυμμένο. Η δημοτική αρχή θα μπορούσε να απευθυνθεί τους Νομικούς Συμβούλους της ή ακόμη και σε δευτεροετείς της Νομικής για να μάθει ότι η πράξη λέγεται κατάχρηση δικαιώματος.
   · Οι σαράντα περίπου προσχηματικές παρουσίες συνιστούν αργομισθία 3000€ περίπου. Μπορεί το  ποσό να φαίνεται μικρό σε σχέση με τα θρυλούμενα, το μέγεθός του όμως αναδεικνύεται εφιαλτικό μέσα από τον φακό της εγγύτητας και της προκλητικότητας του.
Κι αν τα παραπάνω θεωρηθούν  επιχειρήματα ενός ιδιότροπου μεσόκοπου άντρα ,τότε θα έπρεπε μα δούμε τον κοινωνικό αντίκτυπο ενός δυσλειτουργούντος Δημοτικού συμβουλίου.  Πως θα ζητήσουμε από εφήβους να μη παρατούν κάθε βράδυ καλοκαιριού άδεια κουτιά μπύρας στο παρκάκι της Ελιάς, λίγο μεγαλύτερούς τους να μη κυκλοφορούν με τα αυτοκίνητά τους με το στέρεο στη διαπασών , τους πατεράδες τους να μη παρκάρουν στις διαβάσεις και στις θέσεις αναπήρων  και τους καταστηματάρχες να μη καταλαμβάνουν πεζοδρόμια, όταν επιδεικνύεται ανοχή σε «άρχοντες» που υπογράφουν και φεύγουν έχοντας θεμελιώσει δικαίωμα είσπραξης 65 €;


Δεν ξέρω πραγματικά τι κατάλαβε η Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του ΔΣ. Ειλικρινά, θα ήθελα να προσφέρω στην κατανόηση τους Και εν πάση περιπτώσει θα αισθανθώ πέρα για πέρα αποτυχημένος αν τους δω να συνεχίζουν να κομπάζουν επιδεικνύοντας την ατρωσία τους απέναντι σε δικαιοσύνη και κοινή γνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!