Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

2ο από τέσσερα, δυστυχώς, επικαιροποιημένα παλιά κείμενα


Την 27 08 12 ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Βέροιας επιτιθέμενος σφοδρά εναντίον Δημοτικού Συμβούλου που προσπάθησε να του εξηγήσει τις από τον κανονισμό απορρέουσες υποχρεώσεις του, μου ξύπνησε  μνήμες που αφορούσαν στον  προκάτοχό του. Έναν προκάτοχο τον οποίον είχε εκείνην την στιγμή είχε αναλάβει το άχαρο καθήκον να υπερασπισθεί, όχι για την πολιτεία του στην Προεδρεία του Δημοτικού συμβουλίου αλλά για τα σημερινά του καμώματα.
Έτσι αποφάσισα να εκθέσω σ΄αυτό το blog τέσσερα παλιά κείμενα που είχα δώσει πριν τρία με τέσσερα χρόνια στην δημοσιότητα. Ένα από αυτά είναι η προσφυγή που έκανα στους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και αφορούσε στην λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Η προσφυγή ήταν άκαρπη. Το θέμα είναι πως, όπως έμαθα αργότερα, τέτοιες προσφυγές είχαν γίνει πάρα πολλές απ’  όλη τη χώρα. Έτσι ο Νομοθέτης θέλοντας και μη άλλαξε τον Νόμο και ποινικοποίησε κάποια στοιχεία της συμπεριφοράς των Προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων. Αυτά συγκεκριμένα που είχα καταγγείλει. Δηλαδή την άρνηση των προέδρων να προτείνουν την παύση των Δημοτικών συμβούλων που απουσίασαν τρείς συνεχείς φορές.
Το αστείο τώρα είναι πως ο σημερινός πρόεδρος δικαιολογούσε το προηγούμενο πρόεδρο ο οποίος, δημοτικός σύμβουλος πια, έχει κάμποσο καιρό να πατήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σήμερα εξακολουθώ να έχω την προσφυγή στον δίσκο μου. Το περισσότερο που θα χρειαστώ είναι να αλλάξω μερικά ονόματα και ημερομηνίες και να την στείλω στις αρμόδιες αρχές
Το δεύτερο κείμενο δεν ήταν και τόσο ευγενικό . Δημοσιεύθηκε την στην εφημερίδα Μακεδονική.

Μέρος 2ο: Τα πεπραγμένα

Την 05 Μαΐου 09 δημοσιεύθηκε σ’ αυτήν την εφημερίδα κείμενό μου με τίτλο «Ασκώντας δικαιώματα» όπου ανακοίνωνα ότι κατέθεσα αίτηση ζητώντας αντίγραφο του παρουσιολογίου των  συνεδριάσεών του Δημ. Συμβουλίου. Δεν το ζήτησα μόνον γιατί ήθελα να έχω ένα μέτρο αξιολόγησης των συμπολιτών που ανέλαβαν αιρετά αξιώματα αλλά και γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο διαχειρίζεται μεγάλα χρηματικά ποσά κυρίως μέσω των απαλλοτριώσεων. Μια χειραγώγηση παρουσιών, απουσιών και αποχωρήσεων θα μπορούσε να κλιμακώσει κακή διαχείριση τεράστιων κονδυλίων προς όφελος λίγων και ζημία των πολλών. Παρότρυνα τους συμπολίτες μου να πράξουν το ίδιο.

Ο κ. Αγγέλογλου

Δεν πίστευα ότι η πρόσκληση θα είχε ανταπόκριση. Ούτε είχε. Απλώς κι άλλοι Βεροιώτες  κινούμενοι από παρόμοιες ανησυχίες εκφράστηκαν δημόσια επί του θέματος. Έτσι, ο κύριος Αγγέλογλου παίρνοντας τον λόγο ως πολίτης στην συνεδρίαση του ΔΣ της  11 Μάιου 09 ζήτησε να μάθει τον λόγο για τον οποίο κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι φεύγουν από το Δημοτικό Συμβούλιο δυο τρία λεπτά μετά την έναρξή του και αφού βάλουν κάποια υπογραφή σε τηρούμενο βιβλίο παρουσιών. Με απλά λόγια ο κύριος Αγγέλογλου ευθαρσώς και θεμελιωμένα κατηγόρησε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ότι έχει μετατρέψει το Συμβούλιο σε παιδική χαρά. Ο Πρόεδρος απέκρουσε την κατηγορία ισχυριζόμενος ότι αφήνοντας την συμπεριφορά σχετικά λίγων Δημοτικών Συμβούλων στην κρίση των ψηφοφόρων τους πράττει το ορθόν. Είναι όμως αυτό που ο Πρόεδρος θεωρεί ορθό, νόμιμο;

Ο κ. Ταρατσίδης

Σ’ αυτό ήρθε να απαντήσει ο κύριος Ταρατσίδης, ο οποίος σε επιστολή του στην εφημερίδα Άλλη Άποψη της 25 Μαΐου 2009 εξέθεσε τις τεκμηριωμένες θέσεις του για την κατάσταση στο ΔΣ τις Βέροιας. Ξεκίνησε με κοινές διαπιστώσεις, συνέχισε αναφέροντας το άρθρο 98 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, για να συμπεράνει ότι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έπρεπε να ενημερώσει από τον ΓΓ της Περιφέρειας μετά από τρείς συνεχόμενες απουσίες κάποιου δημοτικού συμβούλου. Ο ΓΓ θα τον έθετε σε αργία και σε περίπτωση υποτροπής θα τον κήρυττε έκπτωτο.

Η απάντηση

Μετά από κάμποσες παιδαριώδεις παλινωδίες του Προεδρείου απαντήθηκα την 27/05/09. Επεξεργάστηκα την απάντηση εκπονώντας πίνακα για καλύτερη εποπτεία. Εν πάση περιπτώσει τα αποτελέσματα είχαν ως εξής: Δέκα Δημοτικοί σύμβουλοι είχαν (μέχρι την 27/5) τρείς συνεχόμενες απουσίες, αν ως απουσία ληφθεί και η προσχηματική παρακολούθηση για ένα τρίλεπτο της διαδικασίας. Οκτώ είχαν τρείς συνεχόμενες απουσίες με αποδεκτές τις προσχηματικές παρουσίες. Τρείς είχαν περισσότερες από μία τριάδα συνεχών απουσιών. Ένας είχε 36 απουσίες και τέλος ένας 23 απουσίες και 24 αποχωρήσεις στο πρώτο τρίλεπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!