Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Η περιπτωσιολογία μιας πιθανής αυθαιρεσίας


Σε προηγούμενη ανάρτηση έδωσα στην δημοσιότητα αίτηση με την οποία ζήτησα αντίγραφα των αδειών εγκαταστάσεως και λειτουργίας του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων της Βέροιας.
Το θέμα δεν είναι αν μου έστειλαν (και υποψιάζομαι ποιος) σχόλιο/μήνυμα ότι δεν υπάρχει άδεια. Το θέμα είναι γιατί δεν υπάρχει. Ας δούμε ένα ένα τα ενδεχόμενα.

  1. Ο αντιδήμαρχος θολωμένος από το «μέγεθος» της μικρής εξουσίας που του ανατέθηκε να έγινε τόσο αλαζόνας ώστε να αποφάσισε πως δεν πρέπει να βγάλει άδεια. Απίθανο το βρίσκω. Όσο κι αν την ψώνισε κάποιος από μια δημόσια θέση που του δόθηκε, δεν δρα αυτοκαταστροφικά. Πολλώ δε μάλλον όταν εξ επαγγέλματος κατέχει ότι κάθε δραστηριότητα που συνιστά μεταποίηση (και η μεταφόρτωση συνιστά) οφείλει να αδειοδοτείται με συγκεκριμένη και σαφώς ορισμένη διαδικασία.
  2. Η δεύτερη περίπτωση είναι να μην μπορεί να αδειοδοτηθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα λόγω αποστάσεων από κάποια άλλα κτήρια ή τον οικισμό ή ίσως λόγω ανεπάρκειας του εξοπλισμού ή των διαδικασιών παραγωγής. Αυτό με τη σειρά του εγείρει άλλα ερωτήματα: Γιατί δεν ενημερώθηκε το δημοτικό συμβούλιο; Αυτό θα διένειμε την ευθύνη και όλοι μαζί θα έψαχναν να βρουν μια λύση. Εντάξει, όλη η αντιπολίτευση φανερά και κάποιοι από την συμπολίτευση κρυφά θα χλεύαζαν με τον ποιο υποτιμητικό τρόπο, αλλά πάλι είναι καλύτερα τώρα που στην ιστορία θα επιληφθεί, αν δεν επιλήφθηκε ήδη, η δικαιοσύνη και οι διωκτικοί μηχανισμοί;
  3. Τέλος υπάρχει και μια ακόμη πιο μοχθηρή εκδοχή. Ο υπεύθυνος να επιδίωξε την μη έκδοση άδειας λειτουργίας προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο στην εφαρμογή της συμβάσεως του πρώην ΕΣΔΑ με τον Μπόμπολα. Μια σύμβαση που όπως έχει επανειλημμένα καταγγελθεί είναι αποικιοκρατική και θα επιβάλει άδικα και δυσβάστακτα τέλη στους πολίτες για τα επόμενα εικοσιπέντε χρόνια.  Και γιατί να το έκανε αυτό; Ελάτε τώρα…
Όπως και να έχει το πράγμα αξίζει παρακολούθηση απ’ όλους μας. Αφορά άμεσα, αν μη τι άλλο, σε μέρος του οικογενειακού μας προϋπολογισμού.  Κι αν εν πάση περιπτώσει υπάρχει και μια τέταρτη εκδοχή να είμαστε όλοι πρόθυμοι να την ακούσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!