Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Η επερχόμενη καταστροφή των «αστικών αναπλάσεων» και η οδός της αποφυγής της


Οι Βεριώτες έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι κάτι πολύ κακό πρόκειται να μας συμβεί με τις «αστικές αναπλάσεις». Οι έμποροι κατάλαβαν ότι μειώνεται η προσπέλαση στα μαγαζιά τους, οι κάτοικοι των «αναπλάσιμων» δρόμων και κυρίως της οδού Ανοίξεως κατάλαβαν ότι μπαίνουν σε κίνδυνο τα αυτοκίνητά τους. Οι λεωφορειούχοι  ότι δεν μπορούν πλέον να κινηθούν στην πόλη. Οι ιδιοκτήτες μιας αλυσίδας Σουπερμάρκετ ότι μάλλον είναι λίγες οι ώρες τους στον αστικό ιστό γιατί σε λίγο δεν θα μπορούν να φορτοεκφορτώσουν, η εκκλησία γιατί η μελέτη προβλέπει μερική καθαίρεση της περίφραξης του περίβολου του Αγίου Αντωνίου. Κι αυτοί είναι μερικοί από τους θιγόμενους.

Το αδιέξοδο των ατομικών λύσεων

Κι αν η επικείμενη έλευση του κακού είναι πια κοινή γνώση και συνείδηση, η αντιμετώπισή του είναι θέμα στο οποίο υπάρχουν διχογνωμίες. Αρκετοί σκέφτονται ατομικές λύσεις. Πρόκειται όμως για ψευδαισθήσεις.  Κανείς από τους Δημοτικούς άρχοντες δεν προτίθεται να αναλάβει την ευθύνη να αυξήσει τον προϋπολογισμό ή να ζορίσει τον εργολάβο ο οποίος εκτός των άλλων είναι και ιδιοκτήτης μιας εφημερίδας, ενός τηλεοπτικού σταθμού, διαθέτει μια στρατιά δικηγόρων και φυσικά τεράστια πολιτική επιρροή. Αν κάποιος πιστέψει ότι ξεκίνησε μια σοβαρή κουβέντα με κάποιον από αυτούς. (Δήμαρχο Αντιδημάρχους Δημοτικούς συμβούλους) αφού καταλάβει ότι έχασε τον χρόνο του, θα συνειδητοποιήσει ότι απέναντί του είχε κάποιους που απλά προσπαθούσαν να κατευνάσουν τις αντιδράσεις του. Γιατί κανείς αιρετός τελικά δεν τα βάζει με τον μεγιστάνα ούτε φυσικά αναλαμβάνει να αυξήσει, τις δύσκολες μέρες που περνάμε, τον προϋπολογισμό του.  

 

Η αρχή της επίλυσης

Άρα όλοι όσοι θεωρούμε ότι τα πράγματα πρέπει να διορθωθούν πρέπει να επικεντρωθούμε μάνον σε ένα στόχο: Το σταμάτημα των εργασιών. Μόνο με σταματημένες τις εργασίες θα κινητοποιηθεί η Δημοτική Μηχανή να κουβεντιάσει με τους πολίτες, να πάρει υπ’ όψιν της προτάσεις, αντιρρήσεις και συμβουλές. Μόνο με σταματημένο έργο θα αναγκασθεί να μπει στον κόπο να βρει πραγματικούς επαγγελματίες που θα ασχοληθούν με τα προβλήματα.  Ένα νόμιμο και ολοκληρωτικό σταμάτημα των έργων  είναι αναμφίβολα μια δύσκολη υπόθεση. Η λογική του ότι «θα χαθούν τα λεφτά», αρά θα πάθουμε κάτι κακό όλοι μας, έχει εμποτίσει τον τρόπο σκέψης όλης της κρατικής μηχανής, χωρίς να εξαιρεθεί από αυτήν και η δικαιοσύνη. Κάθε επιχείρημα νομικό τεχνικό ή απλά λογικό ξεθωριάζει μπροστά «στα λεφτά». Αντίληψη που μας απέμεινε από μια περίοδο ηθικής απαξίωσης  που με την σειρά της οδήγησε στην σημερινή οικονομική αθλιότητα. Προφανώς είναι μια στάση ζωής που πρέπει να ξεφορτωθούμε αν θέλουμε να επιβιώσουμε σαν κοινωνία. Το θέμα είναι πως ακόμη κι αν η κοινωνία το κατανοήσει, οι κάτοχοι μικρών εξουσιών θα είναι οι τελευταίοι που θα μπούνε στον κόπο να προβληματισθούν.

Η πρακτική

Τα παραπάνω οδηγούν με τη σειρά τους σε έναν μονόδρομο: Μόνο όλοι μαζί ενωμένοι, με κοινή ηχηρή παρουσία προς την διοίκηση και την δικαιοσύνη μπορούμε να πετύχουμε κάτι. Μπορεί ακόμη «τα λεφτά να είναι το παν» για την Τοπική αυτοδιοίκηση, εξακολουθούμε όμως να ζούμε σε ένα κράτος που κάνει εκλογές και οι πολίτες εκλέγουν, όπως μπορούν, αυτούς που θα τους διοικήσουν.
Η κίνηση υπάρχει και παρέμβαση βρίσκεται εν εξελίξει. Ξεκίνησε από έναν, έγινε πέντε και τώρα είναι τριανταοκτώ.
Όσοι θεωρούν ότι μπορεί και πρέπει να γίνει κάτι επικοινωνήστε μαζί μας. Να συμπαραταχθείτε ή απλά να ενημερωθείτε Υπάρχει καιρός ακόμη. Και ευτυχώς η συγκυρία όπου η κυρία απειλούσε με μηνύσεις έχει αντιστραφεί οριστικά.
Νίκος Βασ. Χατζηευστρατίου
6947182707

6 σχόλια:

  1. Με τη φράση σου "...να βρει πραγματικούς επαγγελματίες που θα ασχοληθούν με τα προβλήματα..." πραγματικά τα είπες όλα! Εύγε! Σου βρήκα και τίτλο της κίνησης των 38: "Συμπαράταξη Τώρα"...άντε καλή τύχη...xαχαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν καταλαβαίνω που η ενόχληση. Επαγγελματίες με τυποκά και ουσιαστικά προσόντα μέσα από μιά διαδικασία ανταγωνισμού και φυσικά σύννομη.
      Ευχαριστώ για την ονομασία αλλά μην κουράζεσαι, οι 38 από χθες είναι πολύ περισσότεροι.
      Όσο για τα χάχανα δικαίωμά σου. Η ζωή είναι πολύ μικρή γιά να αναλωθεί αποκλειστικά σε πικρά και μικροπρεπή. Θέλει και λίγο γέλιο. Ακόμη και αν αυτό είναι ένας ψυχαναγκαστικός μορφοαμός. Από τ' ολότελα...

      Διαγραφή
  2. Εντωμεταξύ, η ανάπλαση έχει τρεις μέρες που σταμάτησε... Λες να πέρασε κανας Δικ. Επιμελητής από την περιοχή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχο οχι. Όλα τα εργοτάξια του Μπόμπολα κλέινουν για 15 μέρες τον Αύγουστο. Από Δευτέρα θα ξαναρχίσουν.

      Διαγραφή
  3. Το γεγονός ότι είχαν καταντήσει οι δρόμοι της Βέροιας χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων καθιστώντας αδύνατη την μετακίνηση των πολιτών (προτεραιότητα στον πεζό και στο ποδήλατο επιτέλους), ότι ορισμένα super market δεν θα μπορούν να φορτοεκφορτώνυν επειδή δεν θέλουν να κάνουν αυτές τις εργασίες σε ώρες αιχμής και όχι στις καθορισμένες, το γεγονός ότι η Βέροια πάσχει από ανοιχτούς χώρους και η εκκλησία θα έπρεπε εδώ και χρόνια από μόνη της να ρίξει αυτούς τους τοίχους ( έχει η Μητρόπολη Αθηνών τοίχο; Ο Αγιος Δημήτριος Θες/νίκης;) δεν αποτελούν λόγο μη εκτέλεσεις του έργου. Μόνος σοβαρός λόγος είναι η κυκλοφορία των λεοφορείων. Δεν λέω φυσικά ότι το έργο είναι με το ζόρι καλό ( θα κριθεί στο τέλος) αλλά οι παραπάνω λόγοι δεν θεμελιώνουν και δεν πείθουν κανένα. Ηλίας Μαυρόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως πρέπει να ξαναειπωθεί. Ποιός μίλησε για ακύρωση του έργου; Ποιός είπε ότι η πόλη είναι παράδεισος; Αντίθετα και τα αυτοκίνητα πρέπει να νοικοκυρευτούν και τα S/M πρέπει να δουλέψουν με κανόνες. Αυτό, μέχρι του να ξεκινάς ένα έργο χωρίς τις βασικές μελέτες μια των οποίων είναι η κυκλοφοριακή, δηλαδή μελέτη που θα σε οδηγήσει ευθέως στην λύση του προβλήματος της στάθμευσης (αλλιώς τι κυκλοφοριακή μελέτη θα ήταν) έχει μεγάλη απόσταση. Όσο για την εκκλησία και την περίφραξη του αύλειου χώρου ίσως δεν έγινε κατανοητό. Η εκκλησία απλά θα χρησιμοποιήσει μια σειρά επιχειρημάτων (και πιθανόν εκβιασμών) προκειμένου να μην κατεδαφίσει την περίφραξη. Αυτό με την σειρά του θα είναι η αρχή της "κατεδάφισης" της ίδιας της μελέτης που , όπως αποδείχθηκε δεν είναι καν μελέτη. Δηλαδή ούτε η εκκλησία ούτε κανείς άλλος, πολίτης επιχείρηση ή κοινωνική οργάνωση έδωσαν την άποψή τους για το έργο στη φάση του σχεδιασμού. Αυτό κάνει την προσπάθεια από τα γονίδιά της καταδικασμένη.
      Δεν μπορώ να γνωρίζω αν αυτά ήταν πειστικά. Έχουν γραφεί και ξαναγραφεί πάντως.
      Τελειώνοντας αναφέρω ότι εκτιμώ του ότι άφησε το όνομά σου.
      Νίκος Χατζηευστρατίου (φαίνεται άλλωστε και στο εικονίδιο)

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!