Μερικές φορές δε βλέπεις τη λεπτομέρεια. Μετά φυσικά μέμφεσαι τον εαυτό σου. Συχνά είναι αργά. Αυτήν την φορά τα πράγματα είναι αλλιώς.
Ξαναδιαβάζοντας την απάντηση του αντιδήμαρχου Τεχνικών για το θέμα της οξείδωσης των οπλισμών της γέφυρας Κούσιου, Απάντηση που δημοσίευσα ήδη, είδα πόσο απρόσεκτος ήμουν. Το απόσπασμα «Η Τεχνική μας Υπηρεσία μετά τα παραπάνω και σύμφωνα με τις ενδείξεις του κεφαλαίου 10 του ΚΤΧ 2008 αλλά και της ΠΕΤΕΠ 14.01.04.00 (ΥΠΕΧΩΔΕ 2006) έδωσε προφορική εντολή στον εργολάβο, να προχωρήσει σε καθαρισμό όλων των υφιστάμενων οπλισμών με συρματόβουρτσες και εφαρμογή αμμοβολής και να εφαρμόσει πρόσθετο αναστολέα διάβρωσης, χημικό διάλυμα δηλαδή προστασίας οπλισμού, που προστέθηκε στο μίγμα σκυροδέματος». Το ’βλεπες το ’παιξες; Ναι λοιπόν οι άνθρωποι μου απάντησαν ότι έδωσαν προφορική εντολή στον εργολάβο. Ποιοι; Αυτοί που για δεκαετίες πήγαινες με τον Νόμο στα χέρια και τους ζητούσες να πράξουν το στοιχειώδες και σου απαντούσαν πως «δεν τους ήρθε ακόμη η εγκύκλιος», που μόλις έβρισκαν τα σκούρα σε λέγανε «κάνε αίτηση». Που… που… οι ιστορίες τους δεν έχουν τελειωμό. Πραγματικά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι από μια μέρα στην άλλη έγιναν τόσο ευέλικτοι και υπεύθυνοι.
Υπήρξε βέβαια και μια μη προφανής αντίφαση. Ζήτησαν, λένε, από τον εργολάβο να εφαρμόσει αναστολείς διαβρώσεως στο οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι αναστολείς διαβρώσεως ορίζονται ως «ουσίες που όταν προστίθενται σε μικρή συγκέντρωση σε ένα περιβάλλον μειώνει αποτελεσματικά το ρυθμό διάβρωσης ενός μετάλλου που εκτίθεται σ’ αυτό». Οι αναστολείς διαβρώσεως είναι πολλών ειδών : Ανοδικοί, καθοδικοί, οργανικοί, ανόργανοι, «ιζηματοποιοί» και πτητικοί. Συχνά η απρόσεκτη χρήση τους μπορεί να φέρειαντίθετα αποτελέσματα (Σελίδα 5 του συνδέσμου). Δηλαδή, για παράδειγμα, η εφαρμογή ανοδικών αναστολέων σε μπετόν που περιβάλει ήδη διαβρωμένους οπλισμούς μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα αντί να το βελτιώσει. Από την άλλη πάλι υπάρχουν πάνω από δέκα μεγάλεςχημικές εταιρείες (και εδώ και εδώ και εδώ) (και πολύ περισσότερες μικρές ) που παράγουν αυτού του είδους τα πρόσμικτα. Μετά απ’ όλα αυτά τίθεται η ερώτηση: Είναι δυνατόν να δόθηκε προφορική εντολή για ένα θέμα τέτοιας πολυπλοκότητας; Αν ναι έχουμε με επικίνδυνη επιπολαιότητα, αν όχι απλά ψέματα.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με
- Το γεγονός ότι ο εργολάβος έπρεπε να κηρυχθεί έκπτωτος απότον Ιούνιο του 11
- Την απόπειρα να του δοθεί πρόσθετο έργο 141 χιλ € χωρίςδιαγωνισμό
- Το παράνομο χάρισμα ρητρών καθυστέρησης
- Κάποιες φήμες για μια περίεργη μεθόδευση με κατάχρηση του άρθρου 45 του Νόμου περί δημόσιων έργων
- Και φυσικά το γεγονός ότι το έργο καρκινοβατεί ή είναι εντελώς σταματημένο
Δείχνει ότι η Δημοτική Αρχή (μαζί με όλη την πόλη δυστυχώς) περιδινίζεται ζαλισμένη πριν πέσει αναίσθητη.
Οι πολίτες να βάλουν το χέρι τους.
Μετά την αποτυχημένη σας προσπάθεια, δική σου και του πάτρωνά δασκάλου σου, να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος για το τίποτα, να φορτωθεί με ποινικές ρήτρες επειδή έτσι σας αρέσει, να σταματήσει το έργο για να δικαιωθείται, αφού δεν την κοπάνησε να φύγει μετά την οριακή σας προθεσμία, αφού δεν έφυγε στις 20-5-12 ούτε στις 2-6-12, αλλά ούτε και θα φύγει απότι φαίνεται και θα κατασκευάσει και το έργο, τώρα άρχισε και η επικίνδυνη φιλολογία σας. Τη μια για σκουριασμένα σίδερα, την άλλη για στραβές κολώνες ή ότι άλλο βάζει ο νους σας. Αμάν πια σταματήστε επιτέλους τις γελοιότητες. Μόνο κακό στην πόλη κάνετε. Γιατί σας κακοφαίνεται που προχωράει και θα τελειώσει; Μήπως επειδή δε συμμετέχετε και σεις για κανένα κοκαλάκι; Τόσο πικραμένοι είστε που θέλετε να το καταστρέψετε αφού δεν το ελέγχετε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν γνωρίζω ποιός Σκουλάς είσαι ούτε τις σκοπιμότητες των ισχυρισμών σου. Θεωρώ ότι είναι καλοπροαίρετες και συνεχίζω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα σίδερα είναι εκτεθειμένα πάνω από έξη μήνες στις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Αρκεί για την διαπίστωση της κατάστασής τους ένας απλός εργαστηριακός έλεγχος. Ας τον κάνουν να τελειώνει το θέμα.
Το μεσόβαθρο προς την μεριά της Αριστοφάνους είναι στραβοχυμένο. Τα σίδερα έχουν κολλήσει στην εξωτερική επιφάνεια της λεπίδας. Ρώτα όποιον Μηχανικός θέλεις. Θα σού πει ότι αυτό είναι κακό για την ανθεκτικότητα (αντοχή στο χρόνο δηλαδή) του έργου.
Οι μεθοδεύσεις της Δημοτικής αρχής θεμελιώνουν μελλοντικές διεκδικήσεις του εργολάβου, οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν την δωρεά αλλά τους πολίτες. Οι μελλοντικές διεκδικήσεις μπορεί να φθάσουν και τα 800 χιλ €.
Τέλος τι ζόρι έχω εγώ να ελέγξω το έργο; Ζω σε μια χρεοκοπημένη χώρα και αυτό είναι οδυνηρό από μόνο του. Μου έρχεται πάρα πολύ να ζω και σε έναν χρεοκοπημένο Δήμο.
Κατά τα άλλα κύριε ΣΚΟΥΛΑ στην διάθεσή σου για κάθε διευκρίνιση.
Νίκος Β. Χατζηευστρατίου
κύριε citizennik προχτές ο κύριος ΔΕΥΑΒ (ποιο είπαμε είναι το πόθεν έσχες του;) υπέγραψε με τον κύριο πρ. Δήμαρχο Αλεξ. (γίνεται Δήμαρχος και εργολάβος δημοσίων έργων μαζί;) έργο κάτι εκατομμυρίων (ουπς).
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.inveria.gr/2012/06/blog-post_9441.html
Ελπίζω να ασκήσεις και εκεί το ντετεκτιβικό σου ταλέντο με το ίδιο πάθος. Περιμένω με αγωνία την έρευνα σου στη ΔΕΥΑΒ για την ποιότητα όλων των εργασιών. Βέβαια εκεί θα είναι όλα θαμμένα και θα μυρίζει λίγο αλλά είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις περίφημα. για να δούμε .......περιμένω